Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 2.3. A kávé fogyasztása
2.3. A kávé fogyasztása
2005. Február 1., Kedd
Kultúra és kávé
A kávé hatóanyag tartalmú ital. Ezt mindig észben kell tartanunk, eszerint kell fogyasztanunk. Mindennapjainkhoz a szükséges energiát és építőanyagokat a szénhidrátokat, fehérjéket, és zsiradékokat tartalmazó tápanyagokból szerezzük. A kávé főzetében ezek rendkívül kis mennyiségben vannak jelen. A kávé 99%-a ugyanis víz.



További almenük: További almenük:
2.3.1 Kávéélmény
2.3.2 Egészség
2.3.3 Kávékultúrák
Mi mégis a maradék egy százalék miatt, ezen belül is hatóanyag tartalma, a koffein miatt fogyasztjuk. Mint minden hatóanyag tartalmú szer fogyasztása, a kávé is rejt veszélyeket, de kínál lehetőségeket is.

A legnagyobb veszély az, ha az ember nem tudja, hogy a kávé mire való. A leggyakoribb tévedés a kávét az élelmiszereket helyettesítő energiaforrásként használni. Ez olyan, mintha a kocsi tankjába benzin helyett kenőolajat töltenénk, vagy ha a háziasszony finoman fűszerezett sült hús helyett magát a majorannát és a borsot szolgálná fel főételnek. A kávé nem a testet építi, táplálja, hanem a működését serkenti, teszi hatékonyabbá.

A másik gyakori hiba, az, amikor a kávéból feleslegesen sokat fogyasztunk. Ekkor a kávé hatóanyaga már nem serkent, hanem megterheli a szervezetet. A máj már nem képes a felesleges koffeint feldolgozni, így az mérgezési tüneteket okoz. Enyhébb esetben heves szívdobogás, rosszullét, verejtékezés, legsúlyosabb esetben ájulás is történhet.

A harmadik veszélyforrás, az, amikor magunkat nem tiszteljük annyira, hogy megadjuk a kávézásnak a megfelelő időpontot és élethelyzetet. A rossz kávézási szokások, mint az éhgyomorra történő reggeli kávéivás, hosszabb távon keményen megbosszulják magukat. Okozhatnak gyomorfekélyt, érrendszeri megbetegedéseket is.

A kávéfogyasztás kínálta lehetőség tehát akkor aknázható ki, ha a hatóanyagot megfelelő mennyiségben, tudatosan, a megfelelő időpontokban vesszük magunkhoz. A kávé adta lehetőség pedig óriási, nem véletlenül él vele több milliárd ember.

A kávéélmény teljes átélése erőteljes serkentő hatással van ránk. Ezt a kávéélményt megélhetjük otthon, munkahelyünkön, de teljességében csak kávézókban, kávéházakban tapasztalhatjuk meg. Ezeken a helyeken a kávét fogyasztó emberek sajátos, gyakran társas alkotó tevékenységet végeznek. A kávéházi találkozások során a vendégek egymásra is hatással vannak, pont olyan serkentő módon, ahogy őrájuk a kávé.

Ez a társas kávéfogyasztási szokás más és más formában jelenik meg a meghatározó európai kávékultúrákban. Az olasz eszpresszó kultúra, a német kaffekuchen, a bécsi kávéházak, mind erre mutatnak nekünk példát.

Főmenü:

  • 2.1 Kávé és kultúra
  • 2.2. A kávé termesztés kultúrája
  • 2.4 Kávé és egészség

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci