Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 4.3 A kávé művelés
4.3 A kávé művelés
2005. Február 3., Csütörtök
A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.

A kép forrása: A kép forrása:
www.coffeeresearch.org

További almenük: További almenük:
4.3.1. A csíráztatás, a csemeték
4.3.4. Művelési módok
4.3.5 Növényvédelem
A kávé termelése több ok miatt fluktuál. Amennyiben emelkedik a kávé világpiaci ára, a következő években nőnek a mezőgazdasági befektetések, és növekszik a termelés. A kínálat növekedésének eredménye az árak csökkenése lesz. Az alacsony bevételek miatt visszaesik a termelés, ami magasabb árakat generál. A piaci mechanizmusokon túl fluktuációt okoz a növény ciklikus gyümölcshozó természete és az éghajlati változások.

Az ültetvényeket alapvetően megkülönbözteti, hogy alkalmaznak-e árnyékoló fákat, vagy sem. Ha nem alkalmaznak árnyékoló fákat, a kávécserjék sűrűbben ültethetők, nagyobb lesz a hektáronkénti hozam. Ha viszont árnyékolt az ültetvény, kevesebb trágyázás, permetezés, öntözés, gyomtalanítás szükséges. Általánosan igaz, hogy a magasabb szintű technológia az ökostruktúra egyszerűsödéséhez vezet.

Az egyes művelési módok között nem éles a határ. Vannak átmenetek, és mindegyik típus országonként más, ahogyan mások a hagyományok, és a haszonnövények Etiópiában és Mexikóban.

Az egyes ültetvények összehasonlítására alkalmas számok: a fák száma hektáronként (fa/ha), az éves gyümölcshozam kilogrammja hektáronként (kg/ha) vagy az éves gyümölcshozam zsákban számítva hektáronként (zsák/ha).

Egy vegyes művelésű hagyományos kávékert fáinak sűrűsége 1000-1800 fa/ha. A hozam 5 zsák/ha, vagy 300 kg/ha. Ennél valamivel több lehet egy erdei művelésű ültetvény hozama: 400-500 kg/ha. Egy napos ültetvényen a fák száma több mint 4-5000 hektáronként. A legsűrűbb ültetvények Brazíliában vannak: 20.000 fa/ha. Ezek hozama a technológiai fejlettség szintjétől függ, de a kávékertek hozamának 5-10-szerese.

Főmenü:

  • 4.1 A kávé környezete
  • 4.2 A kávé növény
  • 4.4 Kávé szüretelés
  • 4.5 Kávé feldolgozás


  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2013-02-01 04:12 | EVFmezPSqJtej
    spD8W4 owdcochrqvqu
    2013-01-31 10:47 | TLTzMdRYmNOnLS
    Home run! Great slugging with that asenwr!
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci