Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 6.3. A kávéiskolák italai
6.3. A kávéiskolák italai
2005. Február 4., Péntek
Ahány kávékultúra, annyi különböző ízlésvilág. Az egyes kávékultúrák kialakították a csak rájuk jellemző kávéitalokat. Különböző pörkölés, kávékészítési metódus, más és más fogyasztási szokások.


A török kávét kis ibrikben felfőzik és a kávéaljjal együtt szolgálják fel az italt. Gyakran már főzéskor édesítik cukorral és fűszerezik kardamommal. A török kávé esetében a felhasznált cukor mennyiség, az elkészült ital édessége alapján tesznek különbséget a kávéitalok között.

A német kávékultúrához a karlsbadi porcelánkanna technológiája illik legjobban. A forrázásnak az eredménye a török kávénál sokkal könnyebb, szűrt, áttetsző, "teaszerű" ital. Ideális kísérője a délutáni szendvics és süteményfogyasztásnak. A kávé hosszú és híg. A német ízlésnek sokkal megfelelőbb ez a jól átlátható, nem zaccos, "tiszta" ital.

A bécsi pörköltségű kávék savanykás ízvilágát jól egészíti ki a tej vagy tejszín. Megfigyelhető, hogy az osztrák kávékban a tejszínnek, tejszínhabnak és az édesítő-anyagoknak mekkora a szerepe. Ez is jelzi a cukrászipar erőteljes behatását. Egyik-másik kávéital desszertnek is beillik.

Az olasz kávékultúra italai mára világszerte elterjedtek. Mindenki ismeri az espresso vagy a cappuccino szavakat. De vajon ismerjük igazi jelentésüket? Nem beszélve az újonnan megjelenő elnevezésekről: lungo, latte macchiato, ristretto, corretto, con panna…Érdemes rövid utazást tenni az olasz kávék világába is.

Az Egyesült Államokban is jelentős tért hódított az utóbbi évtizedekben az espresso, az amerikai kávézók nagy része mára a filteres hosszú kávé mellett espresso alapú kávéitalokat is kínál. De az espressót önmagában alig fogyasztják, inkább tejjel, tejhabbal növelik térfogatát 2-5 dl-re.

Az espresso kultúra és az amerikaiak találkozásának láthatjuk előremutató eredményeit – a kávéízesítő szirupok bátor alkalmazásával a tejes italok újabb és újabb változatait, a koffeinmentes kávé, mint jellemző választékelem megjelenését. De akadnak furcsaságok is, például az ún. "double no fun" cappuccino, ami koffeinmentes kávéból, zsírmentes tejjel készül.

Főmenü:

  • 6.1. A kávékészítés lényege
  • 6.2. A kávéital készítés módszerei

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci