Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 6. Kávékészítés
6. Kávékészítés
2005. Február 4., Péntek
A különböző civilizációk és kultúrkörök más és más, egymástól jelentősen különböző formában készítették és fogyasztották a kávét. Ez a differenciáltság más élelmianyagok feldolgozásában, étellé-itallá alakításában is hasonlóképpen megjelent. Gondoljunk csak a teakészítési módokra, a tej ezernyi feldolgozási formájára vagy a különböző bortechnológiai eljárásokra.


További almenük: További almenük:
6.1. A kávékészítés lényege
6.2. A kávékészítés módszerei
6.3. A kávéiskolák italai
Ezek az eltérések főként a kultúrák eltérő világlátásából, technológiai fejlettségéből, ízlésvilágából, valamint földrajzi elhelyezkedésük folytán különböző éghajlati adottságaikból következnek.

Ma a világméretű kereskedelem és a globalizáció elmossa ezeket a határokat. A legfejlettebb és legkifinomultabb ipari-technológiai háttérrel rendelkező espresso módszer, kidolgozott italsztenderdjeiből fakadóan garantált kávéital-minőséget tud biztosítani. Az ehhez társuló hatékony marketingeszközök, és minőségbiztosítás nem sok esélyt adnak a többi, kevésbé modern módszernek a vendéglátóiparban. Ugyanakkor az évszázadok alatt kialakult ízlések és kávékészítési módszerek nem tűntek el, csak átformálódtak, az otthoni kávékészítés eszközeiként ma is működnek.

A magyarországi kávékészítési és fogyasztási szokásokat vizsgálva több dolgot kell szemügyre vennünk. Először is figyelembe kell venni a már megismert - történelmi okokkal magyarázható - kávékultúrális befolyásokat. Keletről a török-, nyugatról a bécsi-, délről az olasz ízlésvilágok, kávéitalok és technológiák jutottak el hazánkba.

Az utóbbi évtizedekben a csepegtetős - filteres kávégépek is feltűntek, és mára általánossá váltak az otthoni kávékészítésben. Az így készült kávé a hagyományos német, karlsbadi kannában készült hosszúkávénak az örököse.

A huszadik század első felének technológiai újítása a gőzzel történő kilúgozás, aminek eredménye a feketekávé, mely a mai espresso őse. Ez a készítési mód előbb kávézókban, presszókban terjedt, majd megjelent a háztartásokban is.

Már jóval a rendszerváltás előtt, a 60-as, 70-es években beszivárgott hazánkba a modern espresso technológia, majd a kilencvenes években a nagy külföldi kávés és kávégép-gyártó cégek piachódítása során ez az italkészítési metódus vált általánossá a vendéglátásban. Jelenleg ennek a módszernek a térhódítását figyelhetjük meg az irodai és otthoni kávégépek piacán.

Főmenü:

  • 1. A kávé története
  • 2. Kávé és kultúra
  • 3. Kávé és gazdaság
  • 4. Kávé és mezőgazdaság
  • 5. Kávé és társadalom
  • 7. Eszpresszó-kultúra

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-10-09 07:39 | 8zVMASP0
    I accomplish be in aereemgnt with all of the ideas you have unfilled in your send. They’re vastly convincing and will without doubt composition. At rest, the posts are same tiny for novices. Might you entertain enlarge them a insignificant from subsequently time? Thanks for the post.
    2015-10-08 19:20 | e52ebqjaEl3
    Just wish to say your article is as aanzimg. The clarity to your post is just nice and i could suppose you’re knowledgeable in this subject. Well together with your permission allow me to snatch your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.
    2015-09-20 15:46 | 4iab4cBt
    Nearly all women want to have bigger, tgethir and fuller busts. Still, not almost all girls have these breasts that’s why they look for ways to accomplish their desired breasts. Instead regarding undergoing those costly and high-risk breast enlargement surgical treatments, why not utilize natural busts enhancement? This demands consuming vitamin supplements, using lotions, or perhaps performing exercises that may help you attain larger, tgethir and also fuller bosoms the less hazardous way.
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci