Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé akadémia // 7.1. Az espresso mint zöldkávé
7.1. Az espresso mint zöldkávé
2008. Január 28., Hétfő
Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

Kelet-Afrika gyarmatai és a jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítették Olaszországot a robusta kávé behozatalában. Az olcsóbb robusta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt. Fejlődésnek indult az espresso-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

A legújabb időkben jelentek meg a 100% arabica espresso-kávékeverékek. Ebben a folyamatban élen járt a trieszti székhelyű Illy cég, mely célul tűzte ki, hogy az olasz espresso tradíciót tiszteletben tartva, megújítja azt. Hosszú tudományos kísérletezés során kifejlesztett 100%-os arabica kávékeveréke felmutatja a klasszikus espressóra jellemző értékeket, ugyanakkor az arabica fajtákra jellemző gyümölcsösséget és virágillatokat is erőteljesen jeleníti meg.

A kép forrása: A kép forrása:
www.coffeeresearch.org

A kezdeményezést sokan követték, mára a legtöbb komoly pörkölőnek, forgalmazónak van 100%-os arabica kávékeveréke, de az eredetileg kitűzött célt, a "gyümölcsös espressót" kevesen tudják elérni. Ehhez valószínűleg Trieszt volt a legmegfelelőbb hely, ahol egyensúlyban van az olasz és az osztrák kávékultúra és ahol az erdélyi származású alapító nekifogott a kísérletezésnek.

Az utóbbi néhány évben kezdtek el kísérletezni azzal, hogy különálló fajtákat, vagy akár eredetmegjelölt ültetvényekről, "dűlőkről" szüretelt fajtákat pörköljenek meg, majd készítsenek el espresso gépekkel. Az ötletet valószínűleg a borágazattól lesték el a kávéforgalmazók. Sokkal könnyebb egy vevőnek úgy eladni egy terméket, ha az megismerheti a mögötte álló országot, birtokot és embereket. Kérdés, hogy az egyes fajták képesek-e olyan összetett íz, illat és aromaélményt, olyan kiegyensúlyozott testességet és koffeintartalmat nyújtani, mint egy jól összeállított keverék.

Főmenü:

  • 7.2. Az espresso pörkölés
  • 7.3 Az espresso technológia
  • 7.5. Az espresso érzékszervi jellemzői

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci