Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézó kereső // Paris, Texas Kávéház
Paris, Texas Kávéház
2003. December 11., Csütörtök
A Ráday utca hagyományteremtő kávézója. A hangulat, az üzlet a régi, de a sörözői, diákkocsmai beütések mára már idejétmúltak.

Nézze meg a képeket!

Adatok Adatok
Üzlet: Paris, Texas Kávéház
Térkép: Megnézem
Cím: 1092 Ráday utca 22.
Telefon: 218-0570
Nyitva: 12-02, V: 16-02
Közeli kávéházak Közeli kávéházak

Alibi

Calvin

Eckermann

Erlin

Havana

Intenzo

Jaffa

Mojito

Old Amsterdam

Prága

Red

Testa Rossa

Time

Togana

Sir Morik

Frank Zappa

Kotyogó

Tandem

Soul

Moment

Memoár

Octopus

Cara Mia

Fotocella

Extra

Kis Erkel Kávézó

Hargita Grill Café

Nana Eszpresszó

Bulldog Cukrászda

Pata Negra Étterem

Coffeinn

Fogadó Net

Claro

Esco-bar Kávézó és Tapas bár

Leroy Ráday

Tajtékos Napok

Fecske

Coffeinn Kávézó

BARbár kávézó & teázó

Cibaria
Közeli találkozópontok Közeli találkozópontok

Ferenciek tere - óra alatt

Kálvin tér - aluljáróban

Ferenc körút - Corvin előtt

Astoria - East-West Center előtt
A Paris, Texas café a Ráday utca első, hagyományteremtő kávézója (alapítva 1993-ban). Az első olyan vendéglátó egység az utcában, mely választékának, működésének középpontjába helyezte a kávézást, és az ezzel együttjáró városi életformát szolgáltatásaival is segítette (napilapok, telefon, biliárd). Emellett igényes alkoholmentes és alkoholos italkínálattal várta vendégeit. Nézzük, tíz évvel a nyitás után hol tart e koncepció megvalósulása.

A Ráday utca 22. szám alatti café barátságos, sárgás fényeivel, zöld napellenzőjével leginkább a délutáni, esti időszakban csábítja vendégeit a betérésre. A nyitva tartás (h.-p.:10-hajnalig sz.-v.:16-tól hajnalig) jelzi: a délelőtti vendégforgalomra itt nem építenek. A belső tér alaphangulatát a falakon nagy összevisszaságban elhelyezett számtalan régi, fekete-fehér fotográfia határozza meg. Visszarepítenek ezek bennünket a múltba, egy pontosan meg nem határozható boldog békeidőbe. Ezt az "aranykor-érzést" erősíti a pult mögött elhelyezett néhány régi tárgy, a színek összhatása (krémsárga, homok, zöld, narancs, fekete), az önmegnevezés (kávéház) és a bútorok stílusa is (fonott, kényelmes, világos fotel-székek és asztalok). Kívülről figyelve a helyet, az utca szintje fölé kissé megemelt kirakatokon át, ilyen idilli képet látunk. Belépve viszont visszahullunk a földre. Az első élmény, ami estefelé belépve ér minket, a sűrű és fojtó füst és a hangzavar. Túl hangos zene és még hangosabb közönség. Délután pedig inkább túlzott csend honol. A személyzet általában köszön, de nem szívesen. Most, hogy leülünk és körülnézünk, láthatjuk csak igazán az első helyiséget, ami igencsak zsúfolt. Egy-két asztal csak áldozatos úttöréssel közelíthető meg, még akkor is ha üres a hely (kb.30nm-re 35 ülőhely). Ha tele van, a felszolgálók nem is nagyon próbálkoznak átfurakodni az asztalok között. A bárpult szinte megközelíthetetlen, úgy körül van bástyázva székekkel, asztalokkal - a rápakolt limlomoktól pedig árukiadásra, fogyasztásra szinte alkalmatlan. A hátsó helyiség valamivel tágasabb, de itt az ember kicsit el van veszve. Lemarad az utcai történésekről, nem látja az újonnan érkezőket, nem tud együtt lélegezni a hellyel, és el van vágva az étel-ital utánpótlástól is. A hátsó terembe beosztott felszolgálólány gyakran megunva az "értelmetlen" ücsörgést(!), a vendégek figyelését, előremegy beszélgetni a kávézó személyzetének és törzsgárdájának fenntartott "bandázó" asztalhoz. Így többször megtörtént, hogy a hátsó teremben majd minden asztal foglalt és majd minden pohár üres volt, vagyis de jure az üzlet tele van, de facto üres. A berendezésre visszatérve, szépek a színek és kedves a koncepció, csak nagy a por és a kosz. A tisztasági festés, a képek leporolása, az asztalok, székek lábainak lemosása nem igényel túl nagy beruházást. A WC (kis, függönnyel elkerített helyiségben) megérett a felújításra. Nem koszos, de lelakott. A szellőztető rendszer, ha már ilyen csúnya alufólia színű, legalább működhetne. A géppark átlagos, a személyzet átlag alatti.

A pultban általában egy, a placcon két felszolgálólány dolgozik. Munkájuk szakmai szempontból értékelhetetlen, de már-már a józan ész végső határait is feszegeti. A rendelésfelvétel legtöbbször "egyből agyba" megy. Ez alapján a kihozatal is olyan amilyen: pontatlan, zavart és hiányos. A stílus keresetlen. A lányok általában unottak. A fiúk is. Úgy tűnik itt is alapszabály: amit csak lehet, azt kézben. Ha kell, kétszer-háromszor fordulok, de akkor se dolgozom tálcával. A munka higiénés szabályozottságára egy példa: a felszolgáló bal kezében tartott cigarettáról a hamu a frissen csapolt sör habjára hull. Mi a teendő? A jobb kéz mutatóujjával elegánsan lepöckölöm, és a vendégnek az italt felszolgálom. Ruházat: lányoknak utcai nadrág és pulcsi (nyáron Paris, Texas póló), a fiúknak is. Sajátos megoldás a kooperáció a szomszédos pizzériával. A kávézónak nincs ételválasztéka, de ezt a hiányt áthidalják. Átvették a pizzéria étlapját, telefonon leadják a rendelést, mire a szomszédból nemsokára érkezik az ottani pincér (télen-nyáron, esőben és hóban), átvágja magát az utca forgalmán, nyitott tányérokkal a balján, az evőszereket az ingzsebébe tűzve, a kávézóban felszolgál, egyből fizettet, majd távozik. Ugyanekkor áru érkezik, italok rekeszekben, át a vendégtéren, előrecsomagolt "szendvicsek" karéjban, mindez főműsoridőben. HACCP!

Az ételválasztékról csak annyit, hogy egy szép és tiszta pizzériából származik, budapesti viszonylatban igen jó pizzákkal és tésztákkal. Az italválaszték első osztályú, az itallap szép, a fényképes dizájnon keresztül kapcsolódik a hely kialakításához is. Kis furcsaság, hogy a Paris, Texas itallapjának harmadik nyelve, a magyar és az angol mellett az olasz??! Miért nem francia, vagy olasz és francia? A felsorolás kissé áttekinthetetlen. Nehéz megtalálni az alkoholmentes üdítőket. Az alkoholos italok kínálata komoly. Single malt whiskyk külön kiemelve, jó koktélválaszték, 9 fajta üveges sör, 14 fajta vodka stb...,de sajnos egy-egy kommersz ital is becsúszik (cabinet, royal). Az alkoholmentes italok esetében a rostos üdítőkből lehetne szélesebb, a teából kicsit áttekinthetőbb a választék. A bajok az elkészítésnél kezdődnek, a kikészítésnél, a poharak megválasztásánál folytatódnak és a szervíznél csúcsosodnak ki. A csapolt sörrel a szokott gondok: a hőmérséklet és a hab. Továbbá nincs elég fajta pohár, különböző poharakba kerül ugyanaz a fajta sör (örül a forgalmazó). A nemes italoknak (borok, párlatok) semmiféle tiszteletet nem adnak. A pohár nemigen alkalmas, a körülmények egyenesen alkalmatlanok a fogyasztásra, a felszolgáló nem kérdez (hogyan, mivel fogyasztaná, stb...), csak hozza, lerakja és megy. Ez, így: kocsma. Kifinomult italválaszték, eldurvult értékesítés.

A kávéitalok a hely jellegének megfelelő súlyt kapnak, de elhelyezésük a kínálat struktúrájában kérdéses. Az elnevezések pontatlanok, az egyszerű kávéitalokról nem találunk leírást. Hiányoljuk a ristrettót, a macchiatót, de a koffeinmentes kávét is. A kávé különlegességek közül egyik-másik igen ötletes. Szép példa a jól kitalált saját kávéitalra a Paris kávé (francia és ír likőrrel) és a Texas kávé (amerikai és francia párlattal). Itt kell megdicsérni a saját koktélt is, ami kávézóhoz illően kávélikőrrel készül. Mi a mentaszirupos, tejszínhabos Café alla Mentát kóstoltuk, ami igen finom volt. A kávéfőző a jellegnek megfelelő, átlagos minőségű, talán kicsit lehetne nagyobb a kapacitása. Jó pont a gyakori őrlés, rossz pont a kiegészítők hiánya (se keksz, se víz) és igénytelensége (Vergnano szetthez Sole tejszín). Itt hozták először újra használatba az újságtartókat, és azóta is olvashatók a friss napilapok. A pincében elhelyezett (fizetős) biliárdasztalok jó kezdeményezésnek tekinthetők, de a kialakítás megintcsak kocsmai.

Összegzésképpen: az eredeti koncepció, egy a ma emberének megfelelő, igényes italválasztékkal és megfelelő szolgáltatásokkal bíró kávéház, az évek folyamán egyre torzult, porosodott, a kocsmásodásba fulladt. Jól jelzi ezt az állapotot az elemzés számaiból átlagolható 50%-os összteljesítmény, mely a minőség oldaláról közelít, de valószínűleg az eredményelvárási oldalon is hasonló a teljesítmény. Közben riválisok is mind többen jelentkeztek, újabban igen szép teljesítményekkel. Jó lenne, ha ez a név és ez a hely egy nagy megújulással ismét Budapest kávéházi életének zászlóshajójává válna.

Értékelés időpontja: 2003. december.


Jellemzők Jellemzők
Milyen a kávé?
Vergnano
Kivel?
Barátaimmal, Egyedül, Társasággal
Espresso ára?
200-250 Ft
Milyen időpontban?
Van egy szabad délelőttöm, Munka utáni sörözés, Mozi után - buli előtt
Ital választék?
Sör-bor-pálinka, Koktél
Időtöltések / szolgáltatások?
Újság, Biliárd, Terasz
Hangulat, stílus?
Bulis, Klasszikus, Franciás
Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2011-02-15 19:11 | hát én
végülis meglett a kabátom...
2010-08-26 14:36 | Kamil
Really rude waitress made us leave before we even ordered. I’ve never seen anything like this in my life. Worse experience of a very nice stay in Budapest.
2009-10-30 01:47 | béci
A Ráday utcába érve barátaimmal a paris texasba tértünk be mert elég szép számu közönsége miatt azt gondoltuk ez egy jó hely. TÉVEDTÜNK!!!! A rendelt pizzát egy másik étteremból hozták amit felháboritonak tartottunk. Az elenőrző hatoság miért engedheti meg hogy konyha nélkül üzemelve ételeket áruljon egy kávézo! Mikor szóvá tettük a pincér gunyosan válaszolt -(ha nem tetszik el lehet távozni). A pincérek utcai ruhában dolgoznak, azt láttuk hogy az utcán egy lépcsőn ülve dohányzik, utána kézmosás nélkül dolgozik tovább!!! Természetesen az ételt nem voltunk hajlandoak elfogyasztani sem kifizetni!! Hogy tud egy hely ennyire nivotlan ,huszadrangu lenni, miként müködhet telt házzal??? A küllem a felszolgálás 1-es osztályzat! Panaszt emelek az illetékes hatoságnál az ételek másik helységböl történö árusitására! Szakácsot sem fizetve jut haszonhoz egy lepusztult értéktelen kocsma!!!
2007-04-02 03:08 | toto
helló
2006-09-16 21:56 | péntek este texasban-kultucca?jazz meg bunyó?
tegnap este a pink teraszán ültünk és egyszer csak az asztalunkra vágtak egy férfit és egy másikat meg a pink előtti füves "kiskertbe".mint kicsit később kiderült,a texas üzletvezetője így intézte el az egyik vendéget.odament felkapta és átvágta a szomszéd étterem teraszára.felháborító volt és nagyon brutális.ülünk vacsorázunk és az arcunkba és az ölünkbe dobnak egy embert egy másikat meg bevágnak a kertbe.és mint aki jól végezte dolgát büszkén vissza ment a texas üzletvezetője a saját teraszára.csak annak örülhetünk,hogy nem minket dobott át valamelyik üzlet terszára.mi lesz még itt a ráday kultuccában?????
2006-08-25 16:56 | törzsvendég .volt!
biztos tudják a tulajok de ők meg együtt kokóznak a pincérekkel.egyik este alig állt a tulajsrác a lábán az új nőjével,sajnos mindenkinek végig kellet néznie,hogy bemutatja az új csaját az utcának.mi befejeztük a látogatást.a legdurvább hely lett az utcában.
2005-12-30 14:44 | Valaki
Öreghalász
Melyik gárdára gondolsz?
Tavalyi? (Sok lány kevés fiú) Vagy a mostanira?
2005-12-17 18:25 | oreghalasz
Mr. P,

A gárdát is lecserélték?

Mert akkor sanszos a javulás...
2005-12-16 17:30 | Mr. P.
Nekem jó tapasztalataim vannak a Texast illetően, bár én lehet elfogult vagyok: régóta járok oda és emiatt valószinüleg hozzám is másképp viszonyulnak. Amúgy nem rég felújították. Talán érdemes lenne a két évvel ezelőtti értékelést felülvizsgálni!
2005-12-02 00:42 | Valaki
Kedves hozzászólók és ráfázott csalódott vendégek.
Mit vártok egy olyan helytől ahol a személyzet minden tagja füvezik az üzletvezetővel együtt?!
Persze Ti ezt nem tudhatjátok, de vajon a tulaj/ok/ tudják?
Ha igen azért gáz, ha nem akkor azért.
2005-08-21 11:58 | Judit és Saci
ÓÓÓ...Amikor beültünk egyből észrevettük,hogy van ott 1 nagyon helyes pasi...össze is vesztünk rajta hogy melyikünkké legyen,de végül az enyém lett.....SZABOLCS,ÓÓ DRÁGÁM.......Nagyon helyes férfi....Ő miatta érdemes ide benézni...másért nem mert nem egy nagyszám......na sziasztok
2005-08-14 14:46 | Mária Terézia és Blaha Lujza
Sziasztok! Mi múlt héten látogattuk meg ezt az isteni helyet,de csalódnunk kellett!A hely nem elsőosztályú, de a kiszolgálás annál inkább!
2005-04-14 21:14 | Lina
Két hete ültem be-életembe először és uoljára!-a Paris,Texasba. Három órát töltöttünk, illetve nyomorogtunk egy asztalnál a barátaimmal. Ez idő alatt kb. háromszor rendeltünk (egy-egy rendelés tíz perces szemezés, majd kiáltozás a felszolgálóért kemény harca volt).A rendelés uán fél órával felszolgált salátámhoz járó piritósra még fél órát vártam, a felszolgáló csak ígérgetett, de soha nem kaptam meg azt a rohadt piritóst. Három óra alatt EGYSZER SEM! szedték le az asztalunkat. A számlán kb. a fogyasztás összegének negyede szerepelt. Persze simán megérdemelték volna, hogy csak annyit fizessünk, de jószívű barátom hatására szóltunk a lánynak, hogy tévedés történt. Válasz: "Hmmm...dejófejekvagytok! Hihihihi..." Még az a szerencse, hogy az utcai ruhában nyomuló felszolgáló rendkívül jól elbeszélgetett és elcigizgetett a haverokkal / üzletvezetővel(?).Legalább ő jól érezte magát!
2005-04-05 17:01 | Zsófi
Sziasztok! Én idén februárban (2005) ültem be egy barátnémmal, olyan időben, amikor épp kezdett megtelni. Egyre füstösebbek lettünk a dohányzásmentesnek kikiáltott asztalunknál... És legfeljebb a fantáziámnak köszönhető, ha éreztem a mentát a mentás kávémban.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci