Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávézó kereső // Soul Café
Soul Café
2003. December 10., Szerda
A Soul nem kávéház: étterem. Kimondottan jó konyha, figyelmes felszolgálás.

Nézze meg a képeket!

Adatok Adatok
Üzlet: Soul Café
Cím: 1092 Ráday utca 11-13.
Telefon: 217-6986
Web: http://www.soulcafe.hu/
Nyitva: 12-01h
Férőhely: 80 + terasz
Közeli kávéházak Közeli kávéházak

Alibi

Calvin

Eckermann

Erlin

Havana

Intenzo

Jaffa

Mojito

Old Amsterdam

Paris, Texas

Prága

Red

Testa Rossa

Time

Togana

Sir Morik

Frank Zappa

Kotyogó

Tandem

Moment

Memoár

Octopus

Cara Mia

Fotocella

Extra

Kis Erkel Kávézó

Hargita Grill Café

Nana Eszpresszó

Bulldog Cukrászda

Pata Negra Étterem

Coffeinn

Fogadó Net

Claro

Esco-bar Kávézó és Tapas bár

Leroy Ráday

Tajtékos Napok

Fecske

Coffeinn Kávézó

BARbár kávézó & teázó

Cibaria
Közeli találkozópontok Közeli találkozópontok

Ferenciek tere - óra alatt

Kálvin tér - aluljáróban

Ferenc körút - Corvin előtt

Astoria - East-West Center előtt
A Soul a Ráday utca közepe táján helyezkedik el, nem messze a Kálvin tértől. Pontosan nem tudjuk, hogy a nevet vajon a "lélek" szó angol megfelelője, vagy a soul zene ihlette, de a kettő kapcsolata oly szoros, hogy ez lényegében mindegy is. A saroképület valamikor a meglehetősen autentikus kialakítású El Greco Cafénak adott otthont. A cafét a sok görög törzsvendég is hitelessé tette, a helyet azonban mégsem sikerült rendesen megtölteni. A Soul Café nem a Greco féle kávézói-kávéházi vonalat vitte tovább, inkább a Café-restaurant jelleget vette fel.

Az étterem kívülről hamar észrevehető, mert a Ráday utca oldalán az épület majdnem teljes hosszán végighúzódik. Nyáron a járda egy részét elfoglalva kellemes teraszt alakítanak itt ki, amit tavasszal és télen kültéri fűtőelemekkel tesznek még vonzóbbá. A bejárat azonban ekkor sem vész el. A külső megjelenés talán egyetlen problémás pontja, hogy a bejárattól jobbra eső tejüveg ablaktábla a konyha árnyjátékait mutatja, ami a salgópolcos sziluettjeivel bizony erősen elüt a klasszicista épület külsejétől.

A caféba belépve balra találjuk az éttermi helyiséget, szemben a mosdókat, jobbra pedig a vaskos lengőajtók rejtette konyhát. A vendégtér kicsit túlzsúfolt. A belépés után néhány méretes fotellal találjuk szembe magunkat, amelyek talán a lounge-ot hivatottak pótolni az asztalra várakozók számára. Hogy a várakozók itt könnyeden elbeszélgessenek, az ülőalkalmatosságok sajnos túl nagyra sikeredtek, és túl messze vannak egymástól, így a vendégek is túlságosan messze kerülnek egymástól. Két kisebb kanapé jobb szolgálatot tehetett volna. Amennyiben a szivarszobai hangulat biztosítása volt a cél, az ötlet csillagos ötös. Ebben az esetben viszont miért kínáltak minket itt hellyel, amikor vacsorázni érkeztünk?

A terem végében található bár kimondottan szép és tiszta. Láthatóan ugyanitt van egy másik bejárat is, ami megnyugtató, mert ezen a helyen végre nem fog előfordulni, hogy beszélgetés közben söröshordókat és üdítős-rekeszeket pakolnak a fülünk mellett. Az egész helyet átgondolt tervezés jellemzi, talán ezért is zavart bennünket az enyhe zsúfoltság. Jó, hogy ugyanolyan arányban vannak kettő és több személyes asztalok. Az éttermi jelleg mellett ez arra utal, hogy van értelme kávéháziságról is beszélni. Az asztalokat egy vékony, az asztalt csak a tányérok alatt borító terítő fedi részben. Ami sajnos morzsás volt. Az asztal billegett, és kopások tarkították. A székek összevisszasága az üzletnek legalább annyira dísze, mint hátránya. Sajnos a mi esetünkben a székek billegtek is. Javasoljuk az egyébként esztétikus bútorok karbantartását. Fogast sajnos keveset találtunk. A dekoráció nem igazán kávéházi, de "soul". Egy fajta lelki gazdagságra utalnak a mélybarna színek, a helyenkénti arany festés, a perzsaszőnyeg darabok, az asztalon lévő borosüvegre ragasztott napi kínálat, a gyertyák és az ablak feletti meleg, vöröses fényt árasztó kandeláberek. Úgy éreztük, karaktere van a dekorációnak. Ennek megfelelően egyeseknek bizonyára nem fog tetszeni, az esztétikusságát azonban valószínűleg ők sem fogják kétségbe vonni.

Érkezésünkkor köszönéssel fogadtak. A munkaerő felkészült volt. Néhány apró hibától eltekintve, ami a zsúfolt berendezésből és talán egy kicsit a kényelmes munkavégzésből is fakadt, elégedettek voltunk. A felszolgálók figyelmesek, udvariasak voltak. A rendelésfelvétel kicsit akadozott, és egyszer-kétszer tovább kellett várnunk, mint szerettünk volna. Összességében azonban korrekt, és a többi környékbeli üzlethez hasonlítva kimagasló színvonalú felszolgálásban volt részünk.

A presszókávé ideális, a többi kávéfajta azonban átlagosnak mondható volt. Az italok a nekik megfelelő poharakban érkeztek, csupán az ásványvizet kaptuk minden kérdés nélkül citrommal. Különös módon a likőröket is a cognacokhoz és más párlatokhoz is használatos szűk szájú, kis hasú pohárban kaptuk, javukra szól viszont, hogy legalább következetesek voltak. A tányérok is a kapott ételekhez illőek voltak. Külön ki kell itt emelnünk, hogy mindannyian nagyon elégedettek voltunk a konyha teljesítményével. A kacsamell carpaccio és a desszertként fogyasztott gratinírozott barackos tejberizs külön dícséretet érdemel. Az étlap és itallap nagyon dekoratív. Szépen és következetesen mutatja be az ételeket és majdnem így az italokat is.

Hogy mennyire kávéház a Soul? A klasszikus café-restaurant fő jellemzői, a zóna ételek, a napközbeni kávéházi és az este hét utáni éttermi jelleg itt nem valósul meg. Az ablak mellett azonban vannak kétszemélyes asztalok is. Bár ezek is mind étkezéshez terítve. Az egyedüllétre, magányos időtöltésre vannak alkalmasabb cafék is. A csupán az asztal közepét lefedő terítők szépek, csak kényelmetlenek. A szolgáltatás arányban állt a kifizetett forintokkal. Csalódást talán csak az okozott, hogy a Soul nem kávéház, hanem étterem. Az esti lámpaoltás és gyertyagyújtás kiemeli a mediterrán kisvendéglőt, de eltünteti a kávéházat. Valahol a vendéglői és az éttermi között van a kínálat, a nyújtott szolgáltatás viszont ennél magasabb. Főleg, ha figyelembe vesszük a Ráday utcában uralkodó lazaságot. Amit tehát a café kívülről üzen magáról, nem teljesen felel meg annak, amivel bent szembesül a vendég. Ha azonban a bent találtakkal megbékél az ide látogató, akkor azoknak megfelelő élményben is lesz része.

Értékelés időpontja: 2003. december.


Jellemzők Jellemzők
Milyen a kávé?
Perté
Kivel?
A párommal, Üzletfelekkel, Barátaimmal, Családdal
Espresso ára?
200-250 Ft
Milyen időpontban?
Déli menü, Vacsora
Étel választék?
Melegételek, Szendvicsek, Saláták, Tészták
Ital választék?
Csak alkoholmentes ital, Sör-bor-pálinka, Koktél, Borhűtő
Időtöltések / szolgáltatások?
Újság, Kanapé, Laptop-barát hozzáállás, Terasz
Hangulat, stílus?
Mediterrán
Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2008-07-03 00:19 | nzperx
Sajnálatos módon a budapesti éttermek között újabb negatív gyöngyszem. Vajon tudja a tulajdonos, hogy a pincér lekezelően vágja vissza a vendég 500 forintos borravalóját azzal, hogy ez számára "több mint sértő"? Nem ajánlott hely!
2006-07-28 17:41 | bobmarli
A bejáratnál lévő bőrkanapé+2 fotel nem lounge, hanem normál asztal. Persze rajta mindíg foglalt tábla van. A külföldiek számlájára automatikusan ütik a 10 % borravalót. A pincérek nem beszélnek nyelveket. Nincs külön dohányzó és nemdohányzó rész. Szendvicseket és a menüt inkább "kimondják" mert azok olcsók. A pultosok nem tudnak koktélt készíteni. Az ételek kicsik és drágák. A konyhán egy jó szakács van, ha ő éppen dolgozik, akkor talán igényes ételt kaphatsz. Nyári estéken csak akkor kapsz asztalt ha vacsorázol és külföldi vagy. Ilyenkor normál dolog ha egy ételre 30-50 percet kell várni. Ha este kevés a vendég záróra előtt egy órával simán kiviszik a számlát. Sem az üzletvezetők, sem a tulaj nem szakmabeli. Hát röviden ennyi. Csak azért írtam le mindezt mert csodálom, hogy egy kivülállót így meg lehet vezetni .Egy ex-felszolgáló.
2005-07-25 09:47 | Klaudiusz
Ez gáz!
2005-07-23 16:18 | Tompika
Éppen most tájékoztattak a foglalásnál, hogy öt személy feletti foglalás esetén fejenként átlagosan minimum 3000 Ft-ért kell fogyasztani.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci