A Kanári-szigetek Prágában 2004.11.30. | Füst
Szombat este Prágában nem történt semmi különös. Csupán átjött néhány szivargyáros az Európai Unió egyik végéből a másikba. Szombat este Prágában csodálatos dolog történt. A Kanári szigetek neves szivargyártó cégei pazar vacsorára és szivarkóstolóra invitálták a közép-európai érdeklődőket.

A prágai Spanyol Nagykövetség által szervezett szivarest egyszerre volt tehát hétköznapi – hiszen az Európai Unió tagjaként olyan vérkeringéshez csatlakoztunk, aminek a budapesti szivarboltos és a Kanári-szigeteki szivargyáros ugyanúgy része, mint a lengyelországi sajtómunkás.

Ugyanakkor a prágai Hotel Intercontinentalban tartott szivarkóstoló est legalább annyira volt exotikus is, hiszen a Spanyolországhoz tartozó, Afrika partjai mellett húzódó szigetcsoport lakói szivarjaikkal és ételkülönlegességeivel együtt temperamentumukat is megosztották az amúgy gyönyörű prágai télben didergő lengyel, cseh és magyar szivarosokkal, újságírókkal.

A budapestnyi lakosú szigetcsoport négy szivargyártó cége képviseltette magát a rendezvényen. A Cita, a Dos Santos, a Tabacos El Guajiro és a Tabacos La Nubia cégek számos márkával és különböző minőség kategóriájú szivarral jelentek meg a vacsora asztalok mellet elhelyezett standokon. Sokat elárul, hogy az est végére a kiállított szivarok mind egy szálig elfogytak.

Spanyolország tizenhét autonóm közösségének egyikeként a Kanári szigetek az elmúlt években az Európai Unió egyik leggyorsabban növekvő gazdasága volt. Nemzeti össztermékének nyolcvan százalékát a turizmus és a kereskedelem adja.

Különleges elhelyezkedésének köszönhetően a szigetcsoport korán fontos állomása lett a nemzetközi kereskedelmi útvonalaknak. Az Amerika és Európa között ingázó szállítóhajók ugyanis minden alkalommal kénytelenek voltak útba ejteni az exotikus szigeteket.

Ennek a geopolitikai helyezetnek köszönhető a Kanári-szigeteki szivargyártás kialakulása is. Feljegyzések szerint már 1723-ban is készítettek a helyiek különböző dohánytermékeket. A szivarkészítés azonban mindenekelőtt a tizenkilencedik században Kubába kivándorolt mintegy 120000 Kanári-szigeteki lakosnak köszönhető. A Karib-tengeri sziget függetlenedésével a hatalmas kivándorlótömeg visszaözönlött szülőföldjére, és hozta magával a Kubában eltanult szivarkészítési ismereteket.

Ez a rövid történelmi kitérő megmagyarázza, miért éreztük úgy a vacsora kezdete előtti spontán szivarkóstoláskor, mintha a kubai szivarok domináns íze köszönne vissza egy-egy Kanári-szigeteki termékben.

Hogy a Kanári-szigeteken valóban nagy hagyományai vannak a szivarkészítésnek, jól mutatja az is, hogy az egyik gyár képviselője úgy mutatkozott be, mint akinek apja és nagyapja is már a családi szivargyár igazgatásával foglalkozott.

A gyártási folyamat másik végpontját képviselve válaszolt néhány kérdésünkre Carmen, akinek már édesanyja, sőt, nagyanyja is szivarsodrással kereste a kenyerét. A helyi népviseletbe öltözött hölgy egész este azon dolgozott, hogy a vacsorát követően frissen sodort szivarokat is kézbe vehessünk.

Mint Carmen elmondta, kislány korától fogva lehetősége volt ellesni a sodrás minden csínját-bínját. A jelenlévő négy cég mindegyikénél dolgozik, általában napi 350-500 szivart készít. Bár – hozzátette – ha éppen rossz napja van, jobb, ha egyáltalán nem lát munkához, hiszen a negatív lelkiállapot a szivar minőségén is tükröződni fog.

Szombat este azonban láthatóan jókedvűen sodorta a szivarleveleket Carmen – még akkor is, amikor körülötte már mindenki, az est házigazdája, a neves cseh színész Josef Laufer és a spanyol nagykövet köszöntése után, a Kanári-szigeteki ételkülönlegességek és borok elfogyasztásával volt elfoglalva.

Ha megkívánt egy kis Kanári-szigeteki szivart, próbálja ki a szivarkeresőt, vagy menjen egyenesen a www.cigarshop.hu-ra!


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások