Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Barista iskola // Pro Barista
Pro Barista
Ki az a barista?
2010. December 17., Péntek
Klikkeljen a képre!
 / Pro Barista
Minden szakmának jót tesz, ha időről időre újragondolja, meghatározza saját magát. Ez igaz lehet a kávékészítőkre, baristákra is. A 2003 körül megfogalmazott gondolataink – "…az utóbbi időben egyre többen kezdik emlegetni a "barista" szót a kávéhoz értő báros megnevezéseként… baristának világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik…napi munkája a mixerhez, alapanyaggal kapcsolatos tudása a sommelierhez hasonlítható…" – máig megállják helyüket. Felmerültek azonban új kérdések, amik új válaszokat, pontosabb meghatározásokat követelnek.

Ahogy az előző számban írtam, "az interneten folyamatosan megosztott és cserélt tapasztalatok, a kávés nyilvánosság számára nyitott kávés-oktatások, az egyre kisebb tételekben hozzáférhető, egyre jobb minőségű kávék, az új és újra felfedezett kávékészítési metódusok és a háztartási méretezésű eszközrendszer" miatt ma már egyre többen értenek egyre inkább a kávéhoz, az otthon "ülő" magánemberek között is. De akkor mégis ki tekinthető igazi, profi baristának? Mit kell mindenképpen tudnia, mi várható el tőle és mi nem? Igazi kávészakértő legyen vagy csak kávékészítésre betanított munkás? A kávékészítés szakmunka vagy tanulás melletti pénzkereseti lehetőség diákoknak?
Alábbiakban megpróbáltam összegyűjteni és rendszerezni azokat a tudáselemeket, amikkel egy igazi baristának – szerintem – rendelkeznie kell.

Tudjon a vendéglátásban, a kávés munkaterületen, eszpresszó géppel szakszerűen - az alábbi szempontok szerint - kávét készíteni:
  • Higiénikusan
  • Helyes műveleti sorokkal, munkafolyamatokkal
  • Jól átgondolt munkaszervezéssel
  • Megfelelő tempóban
  • Gazdaságosan
  • Kedvesen
  • Szépen


    Ismerje – azaz értse meg összefüggéseiben – az eszpresszót, mint:
  • Kultúrát (keverékkialakítástól a kávébárig)
  • Technológiát (munkaterület részei + gépek működtetése)
  • Minőséget (a minőség előfeltételei – veszélyek)
  • Sztenderdet és italt

    Ismerje a barista "alapkávékon túli" feladatait is:
  • Kávés munkaterület – nyitástól-zárásig
  • Klasszikus kávékülönlegességek
  • Alkoholmentes jeges italok (alapanyagok – receptek – készítési technikák)
  • Forró csokoládé- és teakészítés a kávés munkaterületen

    Tájékozódjon jól a kávés világban:
  • Kávé-, kávéház-, és kávés technológia-történet itthon és külföldön
  • Kávétermelő régiók-országok, különleges minőségek
  • Kávékultúrák – készítési módok – tradicionális italok
  • Márkák, láncok, szervezetek itthon és külföldön
  • Versenyek, szabályok, versenyzők
  • A barista helye, szerepe a vendéglátásban
  • A vendégek által Gyakran Ismételt Kávés Kérdések


    Mindezek mellett legyen meg benne az a szemlélet, hogy megszerzett tudását, a gyakorlás és munka során elsajátított képességeit alkalmazni és fejleszteni akarja folyamatosan. Munkájához ne csak szaktudás, de kedv és elhatározás is adassék. Igazi kávéélményt csak szakképzett és elhivatott barista tud szerezni. Így lehet a kávéfogyasztásból kávézás, az időtöltésből értékes pillanat.
    Fentiekben kifejtett szempontrendszer 2010-től a Barista Hungary hivatalos oktatási célrendszerét, a barista tanfolyam kimeneti követelményeit, ezzel tematikájának alapját adja.

  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci