Espresso a technológia tükrében 2008.05.07. | Barista iskola
Ha törekedni akarunk a tökéletes eszpresszó-minőségre, meg kell értenünk, hogyan működnek az eszpresszó gépek. A kérdés elsőre talán túlzottan általánosnak tűnhet, de valójában nem az. Ebben az iparágban, az autógyártáshoz hasonlóan igen sok márka és típus található a piacon.

Az utóbbi egy-két évtizedben a tradicionális olasz cégek mellé felsorakoztak a spanyol, osztrák, német, majd a tengerentúli márkák gépei is. Ennek ellenére az alkatrész beszállítók kis száma és a technológiai sztenderdek, méretezések nemzetközileg elfogadott rendszere erősen leszűkíti a változatosságot.

Ha pedig a technológia lényegét vizsgáljuk, semmi alapvető különbséget nem találunk a gépek között. A világ minden pontján egy tényező határozza meg alapvetően a minőséget és ez a nyomás. Méghozzá annak a víznek a nyomása, ami kávékészítéskor átpréselődik az őrleményen. Ennek mértéke 9 bar, azaz a gép kazánjában lévő gőznyomás 8-9-szerese. Ez a nyomás keletkezhet a csaptelepben (rugós csaptelepes gépek), de manapság általában a gépbe épített vízpumpa állítja elő.

A gépek közötti különbség nem a technológiában, sokkal inkább a felhasznált anyagokban és megoldásokban keresendő. Milyen anyagból készült és mekkora az űrtartalma a kazánnak? Milyen a csaptelep kialakítása, mérete? Mekkora a szűrő átmérője és térfogata? Ilyen, ránézésre "láthatatlan" tényezők határozzák meg egy gép igazi értékét.

 • Jelen cikkünket a Café & Bar 1. évfolyamának 8. számában találja.


 • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein
  Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
  Blog írások