Észak, Dél, Senseo 2006.11.29. | Barista Iroda
Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van, amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.

Észak
Nézzük meg Európa térképét. Ahogy a mediterrán világ központja a Földközi-tenger, úgy az északi régió központjában az Északi-tenger áll. A Földközi-tenger éltet, táplál, hajózási útvonal, kultúrákat és civilizációkat teremtő anyag, a szerelem istennőjének szülője.Az Északi-tenger fenyegető, hideg, a folyamatos veszélyt és érinthetetlen végtelenséget testesíti meg. Az itt fekvő országok folyamatos harcban vannak a természeti erőkkel. Az energia, a meleg itt életet jelent.


Ebben a kultúrkörben Németországtól Norvégiáig, sőt a balti államokig a kávé alapvetően nem frissítő (bár az álmosító skandináv éjszakák alatt az is), hanem inkább forró, melegítő ital. Az észak-európai kávékultúra jellemző kávéfőzési módja éppen ezért a forrázó-csepegtető filteres módszer.

A kávé hosszú és híg, gyümölcsösen savas, , "teaszerű" ital, amely ideális kísérője a délutáni szendvics és sütemény fogyasztásnak. Az angol ötórai teázás szokásához hasonlóan alakult ki a német kultúrkörben a "Kaffeekuchen"-nek nevezett délutáni uzsonna, mely az 1700-as évektől lassan intézménnyé vált.

Dél
Olaszország mindig is kultúrákat integráló és civilizációteremtő ország volt . Ez a civilizáló erő hatott akkor is , amikor megalkották Dél-Európa legjobb kávéitalát, az espressót.

A mediterrán éghajlat kávéja alapvetően sűrű, erős és rövid. Délen az ember megpróbál aktív maradni, a tűző nap, a 40°C, a lassan mozgó városi levegő ellenére. Az itteni kávé ébreszt és ébren tart. Az espresso készítés pedig igazi olasz módszer.

Nem főzi és nem is egyszerűen kilúgozza az őrleményt, de nagy nyomás (9 bar) segítségével valósággal kisajtolja a kávéból az aromaanyagokat.
Ez a technológia csak ott, az olívaolaj-gyártás szívében születhetett meg.

A rómaiak saját kávéja (Espresso Romano) még jobban kiemeli, milyen fontos e kultúrkör számára az olaj - mint az élet esszenciája. A kész espressót - citromhéj hasítékkal (peel) szolgálják fel és annak illó olaj tartalmát a kávéba spriccelve fokozzák az illatok és ízek intenzitását.

Senseo
Európa nyugati és középső része e két meghatározó kávékultúra között él. Az évszázadok folyamán az itt élő népek kávéízlésére mindkét oldal egyaránt hatott. Az angolszász országoktól és Hollandiától a Benelux államokon, Dél-Németországon, Svájcon és Ausztrián át egészen hazánkig.


Kávéízlésünkre jellemző az összetettség és a "telhetetlenség". Van amikor szükségünk van az espresso intenzitására és sűrűségére, van mikor egy "laza" hosszú kávét szeretnénk, de legtöbbször inkább mindkettőt egyszerre.


Legyen kávénk négyszer-ötször hosszabb, mint az espresso (1-1,5 dl), de készüljön ugyanannyi kávéból (kb. 7gr) – tehát koffeintartalma az espressóhoz hasonló maradjon, ugyanakkor az állaga legyen viszonylag sűrű, felszíne pedig krémes.

Ez az igény hívta életre a Douwe Egberts és a Philips közös projektjét, melynek során megalkották e kávékultúra ideális kávékészítési technológiáját, a Senseót. A rendszer működésében egyesíti az eszpresszó technológiára jellemző nyomást a csepegtetős kávékészítési móddal. Az eredmény a Senseo krémkávé: sűrű, ugyanakkor könnyed ízvilágú kávé, melyet vastag krém koronáz.


A Senseo honlapja


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások