Hímzett Jimmy, hímzett Lennon a falvédőn 2005.09.23. | Zacc
Tranzit Art – októberi programok Mi a mai népi rigmus? Kik a példaképek, akiknek dalai, mondásai szájról-szájra terjednek? Ímhol a büszke posztmodern ember, aki szabadnak érzi magát, a fejében mégis rigmus-hegyek tornyosulnak. Jöjjön el és lássa meg: Pittmann Zsófi falvédőin összegyűjtötte az elmúlt évtizedek szállóigéit. Hímzett korrajz a Tranzit Artban.

Két programsorozat indul októberben a Tranzit Art Café falai között. Pittmann Zsófi falvédő kiállításának apropójából fiatal író- és költőnők tartanak felolvasóestet, majd pár nappal később Polcz Alaine beszél legújabb könyvéről. Az október 25-dikei ízekre szedett kávéházi esttel pedig elkezdődik a Kávéházak Versenye 2005 decemberig tartó eseménysorozata.

Piros pettyes ruhácskádban láttalak téged...

 • Október 4. 19h

  Pittmann Zsófi falvédő-kiállításának megnyitója

  Horeczky Krisztina így ír az iparmúvésznőről: A kompjuterizált alkalmazott-grafika térnyerése okán a díszítő festészetre átnyergelt, PC nélkül élő, Népművészet Mesternője számára a tradíció nem "alibi", hanem kiindulópont. Az eredeti, piros/kék, hímzett-feliratos konyhai falvédőkön olvasható szövegek többségükben népdalok, műdalok, operett betétdalok soraiból merítettek:

  "Fehér galamb száll a falu felett, viszi az én bánatos lelkemet"; "Nekem olyan ember kell, ki kocsmában nem jár-kel"

  Pittmann Zsófi (civilben falvédőgyűjtő) így eleinte kizárólag a dalokkal foglalkozott. Megkereste, melyek azok az (alap)szövegek, amelyek (többségükben) a 70-es, 80-as években, szájhagyomány útján terjedtek. Majd, hogy kiknek az "arcához" kötjük a "pórnép" életindulóit.

  Kiállítását Bíró Ica nyitja meg október negyedikén 19 órakor a Tranzit Artban. A kiállításhoz fűződő két esemény:

 • Október 11. 19h

  Meleg otthon, jó feleség, férfiaknak mi kell egyéb?
  Irodalmi est, melyen fiatal írónők és költőnők olvasnak fel műveikből. Előadók: Erdős Virág, Büki Anna, Harangi Andrea, Nagy Ildikó, Halász Margit.

 • Október 13. 18h

  Szerelem és Halál - Beszélgetés Polcz Alaine-nel, akkor megjelenő új könyvéről.

  Kávéházak Versenye 2005 esemény

 • Október 25. 19h

  Ízekre szedett kávéház
  Mitől haldoklik egy kávéház, és mi az, ami életet lehel belé? Mi az a minimum, amit vendégként elvárjunk a kávézóktól? Kinek kell az arcába löttyinteni a kávét, ha azt zaccból főzik? Kell-e egyáltalán? És a kanapé? A szeparé? A biliárd, a víz a kávé mellé vagy a tojás reggelire? Kellenek ezek?

  Szedjünk magunkra egy kis kávéház kultúrát és vértezzük föl magunkat a trehány vendéglátókkal szemben.

  A verseny értékelő rendszerének kidolgozóival, kávés szakoktatókkal, a Kávéházak.hu csapatával: ízekre szedett pesti kávézók, kritika és épületes beszédek, miközben meg is ízleljük, amiről beszélünk: valódi kávék kóstolója.


 • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein
  Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
  Blog írások