Kávéházi reggeli 2007.10.27. | Barista iskola
Kávé és péksütemény alkotja az örökre elválaszthatatlan reggeli párost, a kávéházi reggelit. A kávé európai elterjedésekor, az 1600-as évek elején már megindult a városiasodás és a polgárosodás folyamata. Az egyre nagyobb teret nyerő polgári életvitel megváltoztatta az étkezési szokásokat is.

A paraszti életformával ellentétben a városokban nem voltak reggeli háztáji teendők, a polgárságnak volt ideje és egyértelműen szüksége is egy reggeli étkezés beiktatására. Ezt az átalakulást gyorsította a forralva készített, serkentő italok, a kávé és a tea megjelenése, melyek alternatívát jelentettek a bódító hatású sör és bor fogyasztására. A józanságot és precizitást igénylő városi foglalkozásokhoz jobban illettek ezek a koffeintartalmú, ébresztő italok.

Az ideális reggeli kávékeverék viszonylag magasabb koffeintartalmú, ízharmóniájában ugyanakkor kiegyensúlyozott, nem domináns a keserű íz. Így a reggeli kávékra jellemző tejes változatokban a kávé összesimul a tej ízével. Az olaszok csak cappuccinót isznak a reggeli pékáru mellé és csak reggel (ill.) délelőtt isznak cappuccinót.

 • Jelen cikkünket a Café & Bar 2007. évi 5-6. számában találja.

 • További cikkeinket a Café & Bar Vendéglátóipari Szaklap "Egy csésze..." rovatában tekintheti meg.


 • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein
  Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
  Blog írások