Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Barista iroda // French Press
French Press
Kultikus kávés kellékek III.
2010. Január 28., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / French Press
Ezt a kávékészítő kannát sokféleképpen hívják a világ különböző pontjain: cafetiére, press pot, coffee plunger, melior, french pot, stb. Az elnevezések mögött ugyanaz az eszköz rejtőzik, mellyel sokak szerint a világ legtöbb kávéja készül. Hazánkban még nem igazán elterjedt technológia. Akinek van ilyen eszköze, az se biztos, hogy tudja mire való, így leginkább csak teakészítésre használja.

A French Press edény
A kanna működése egyszerű, de kis hozzáértéssel remek kávét lehet készíteni vele – ennek köszönheti széles körű elterjedését is. A kannába szórt őrleményt forró vízzel leöntjük, majd megfelelő áztatási idő után bele helyezzük a tengelyre erősített szűrőt. A fém (esetleg műanyag) szűrővel lepréselt kávé az edény aljára kerül, így tiszta és tartalmas kávét tudunk nyerni. A hengeres és csőrős tartály ma leginkább üvegből, vagy átlátszó, hőálló műanyagból készül, a korai verziók között jellemzően fémből alakították ki a kanna testét. Az így készült kávé a papír-filterrel készített csepegtetős kávéknál sűrűbb, illóolajokban gazdagabb, de a kotyogósnál könnyedebb lesz.


Legenda
A kávékészítő edény eredete homályba vész, a franciák és az olaszok egyaránt saját találmánynak tekintik. Az egyik "eredetmonda" összebékíti a két oldalt. E szerint egy öregember találta fel a French Press-t, Provance tartományban. Az idős vidéki úr gyakran "menekült el" zsémbes felesége elől a gyönyörű dombok közé egy-egy délutánra, némi elemózsiával és kávéval felszerelkezve. Egy tisztáson aztán tüzet rakott, kis fémedénybe kávét szórt és vizet öntött, majd feltette főni, miközben uzsonnázott. Egyszer azonban kifelejtette "a kávéból a kávét" és csak azt vette észre, hogy a víz már forr. Erre gyorsan beöntötte az őrleményt az edénybe, de a kávé nem ereszkedett a forrásban lévő víz aljára, csak lebegett a színén.
Ebben a pillanatban egy olasz vándorkereskedő tűnt fel a horizonton. Az árus – sok minden egyéb mellett – fémből készült szitát is árusított. Az öregembernek támadt egy ötlete: a fém rácsozatból kivágott egy illeszkedő darabot, elhelyezte az edény száján, majd egy bottal lepréselte az őrleményt. Az így készülő szűrt kávét megkóstolva elhatározták, hogy együtt nyitnak egy kis üzemet, ahol csak ilyen kávés edényeket fognak gyártani.


Történet
Ami biztos, hogy a korai, fémből készült szerkezetek az 1850-es években jelentek meg Franciaországban, ugyanakkor az első szabadalmat egy milánói férfi, Attilio Calimani jegyeztette be 1929-ben. Az 1930-as években a francia Melior cég mutatta be az első saválló-acél szűrővel rendelkező modellt. A következő Melior-designt a dán Bodum cég megvásárolta tőlük a 40-es évek végén, majd "Chambord" fantázianéven tette világhírűvé. 1957-ben egy másik olasz, Faliero Bondanini tervezett új Cafetiére-t, ami egész Franciaországot meghódította. Innen került át az Egyesült Királyságba "Classic" néven, de hamarosan bejegyezték az Egyesült Államokban is szabadalomként.


Keverék, pörkölés, őrlés
A technológia egyszerűsége miatt sokan azt feltételezik, hogy ezzel az eszközzel úgysem lehet igazán jó kávét készíteni, ezért mindegy, hogy milyen kávéból, őrleményből készül az ital. Ez alapvető tévedés. Az eszközt használják a kávés versenyeken, világbajnokságokon a különleges kávék készítéséhez, de kávékóstolások alkalmával is jó szolgálatot tesz.
Ennél a technológiánál (mint a csepegtetésnél is) javasolt az arabika fajták és keverékek használata. Robusztát csak különleges minőségben és önmagában érdemes ezzel a módszerrel készíteni, keverékben elnyomná az arabika tulajdonságait.
A kávékészítéshez használjunk az eszpresszónál világosabb pörkölésű alapanyagot. A French Press sajátossága, hogy nagyon jól kihozza a kávé alaptulajdonságait. Egy kifejezetten világos pörköléssel még az átlagos kávéivó is jól érezhető különbségeket fog felfedezni az egyes területszelektált vagy fajtakávék között. A teljesen friss (1-2 napos) pörkölés itt sem megfelelő: a kávéban felgyülemlett túl sok széndioxid miatt a kávé szép habos lesz, de az íze nagyon csípős, a felhasznált kávé jellege egyáltalán nem érvényesül.
Az őrlemény finomsága itt is elsődleges. Ha mi őröljük a kávét, használjunk professzionális, kúpos, vagy lapos őrlőtárcsás gépet. A háztartási, forgó késekkel működő darálok nem megfelelőek. Éppen olyan fontos a megfelelő és egyenletes(!) őrleményfinomság, mint az espresso esetében. Ha a finomabb és durvább szemcsék keverednek, a kiáztatás nem lesz egyenletes – túl sok keserű ízanyag oldódik a French Press kávéba. A finom őrlemény iszapja átszivárog a szűrőn és zavarossá teszi az italt. A megfelelő őrlemény ezért rendkívül durva, szinte darabos. A kotyogó kávéfőzőkhöz használt őrleménynél jóval szemcsésebb kávé szükséges, így ha kereskedelemben szerezzük be az őrleményt, keressünk a technológiához megfelelő szemcsenagyságot.French Press a Barista Szaküzletben French Press a Barista Szaküzletben
French Press >>

Őrölt kávék >>
Kávékészítés
Vizet forralunk, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Addig az őrleményt az edénybe adagoljuk: 1,2 dl vízhez 8-9 gramm őrleménnyel számoljunk. A kávét leöntjük a megfelelő mennyiségű vízzel, majd hagyjuk állni 2-3 percig (közben tiszta fakanállal megkeverhetjük néhányszor). Ráhelyezzük a tetőt, és indulhat a préselés. Egyik kézben fogjuk az edény fülét, a másikkal egyenletesen és lassan lenyomjuk a szűrőt és a kávét az edény aljára. A kávét minél előbb ki kell önteni, mert az őrlemény lassan, de tovább ázik az edény alján, megkeseríti az italt.
Délutáni kávézáshoz, beszélgetéshez tökéletes kétszemélyes kávét ad egy 3-4dl űrtartalmú edény. Kóstoljuk meg magában is, de érdemes néhány csepp tejszínnel és mézzel ízesíteni, mert ezek jól kiemelik az így készült kávé előnyeit.

Kapcsolódó linkek:
 • Barista Szaküzlet
 • A tömörítő
 • Kotyogó=BIALETTI
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2018-01-16 23:38 | Write An Essay
  argumentative essays argumentative essays argumentative essay https://argumentativeessay.us.com - argumentative essay
  2018-01-16 18:30 | Premium Assignments
  college essays economic homework help college essay college essays
  2018-01-16 12:13 | Essay-writer.Org
  essay essay homework help science essay
  2018-01-16 11:12 | JaneSip
  research essay statistic homework help university assignment help research papers
  2018-01-14 11:01 | Essay Writing Tip
  argumentative essay argumentative essay misd homework online argument essays
  2018-01-14 02:29 | Assignment Helper
  essay writing service writing my essay for me writing a research paper for dummies writing my essay for me
  2018-01-12 21:23 | auto ins
  compare car insurance quotes compare car insurance rates united auto insurance compare car insurance
  2018-01-12 14:12 | cheap insurance auto
  liberty mutual auto insurance quote state auto insurance company car insurance quotes california motorcycle insurance quotes online comparison
  2018-01-12 13:22 | JaneSip
  write my essay write my essay for me help me with my essay my homework now
  2018-01-12 13:16 | Essays
  argumentative essay argumentative essays argumentative essay write essay for me
  2018-01-12 10:53 | allstate insurance
  online auto insurance quotes cheap car insurance in georgia auto insurance quotes car insurance quotes comparison online
  2018-01-12 09:37 | Assignment Helps
  argument essays argumentative essays argument essays argumentative essays
  2018-01-12 03:57 | aig auto insurance
  auto insurance quotes auto insurance quotes auto insurance quotes cheap car insurance quotes
  2018-01-12 03:48 | My Thesis
  help me with my maths homework college essays college essay help college essays
  2018-01-12 03:05 | insurance companies
  cheap car insurance quotes auto ins compare car insurance rates thegeneral.com auto insurance
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci