Kísérővíz 2007.10.11. | Barista iskola
A kávét kísérő, a kávés élményt teljesebbé tevő kiegészítők sorában az első legyen a kísérővíz. 1 dl csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz, kis üvegpohárban, a kávéval együtt szervírozva.

A kísérővíz funkciója kettős. A kávézás végeztével egy-két korty vízzel sokaknak jól esik "leöblíteni" a kávé markáns ízeit. Másrészt – és ez a lényegesebb – a kávé, koffeintartalma miatt vízhajtó hatású. A kávé miatt a szervezetből távozó vizet így rögtön pótolhatjuk, a szervezet vízháztartása egyensúlyban marad: a bőr, a száj, a szem nem kezd kiszáradni.

Kísérővizet természetesen csak a rövid espresso mellé kell adni. A hosszú kávéban (ha helyesen készítjük) már benne van a szükséges víztartalom, a tejes kávékban a tej szolgáltatja a folyadékot. Szintén fontos szabály, hogy ne szódát vagy nagyon szénsavas ásványvizet adjunk kísérőnek, mert a szénsav kellemetlen íz-párost alkot a kávé utóízével.

Ne számoljunk fel érte külön díjat, kalkuláljuk bele az espresso árába. Nem fogja csökkenti az üdítő fogyást, mennyisége miatt a szomjúság oltására nem alkalmas, ezért ne is 2-3 dl-es pohárba mérjük!

 • Jelen cikkünket a Café & Bar 2007. évi 2. számában találja.

 • További cikkeinket a Café & Bar Vendéglátóipari Szaklap "Egy csésze..." rovatában tekintheti meg.


 • Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
  megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
  ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
  Café Budapest
  Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
  Koffein
  Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
  Blog írások