Kritikus tömegek kora 2007.04.18. | Szeretem Budapestet
Blogpartnerünk írta... Vasárnap Critical Mass, de azért más is megmentheti a világot. Elég valószínű, hogy a világot megmenteni vágyók ugyanazért nem mentik meg a Földet, mint ami a kis pártok halál-oka is.

Az ember például nyilván nem azért jár városban terepjáróval, mert gonosz módon tele akarja szénmonoxidálni a város levegőjét, hanem mert szimplán túl kevésnek érzi magát a rendszerben. Szegény koldus is mire megy a százassal, ha véletlenül elad egy újságot? Jószándék akad, csak épp értelmetlenül kevésnek tűnik a befektetés a világjobbításba. Iszonyú nagy ez a világ, és iszonyú sokan tesszük nap mint nap tönkre.

Ez a logika teljesen nyilvánvaló és közismert, mégis kevés kezdeményezés képes feloldani a nem is kicsit ördögi kört.

Itt van viszont most a Live Simply. Angliai katolikus kezdeményezés, és kifejezetten értelmes. A lényeg, hogy a mezei világ-megmentő jelölt on-line vállalja, hogy valamilyen téren egyszerűbben, felelősebben fog élni. Mondjuk csapvizet iszom ásványvíz helyett, többet gyalogolok, vagy a jövedelmem 1%-át szegényeknek adom.

A csavar az, hogy az ígéretet feltételhez köthetem. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, de csak ha mondjuk még 30 ember vállalja ezt. A program kiagyalói szerint az ember sokkal könnyebben vállal valamit, ha rajta kívül még valahány más balek is jelentkezik, mi több, a kedves tömegnyomással a nyakán nagyobb eséllyel meg is tartja azt.

Nem valószínű persze, hogy a Live Simply megállítja például a klímaváltozást, de a csepp a tengerben-effekttel mégiscsak kezd valamit. (Az El Mondo ünnepélyesen vállalta, hogy mindig kikapcsolja majd a szerkesztőségi számítógépeket, ha huzamosabb ideig senki sem használja azokat. Ejha!)

Amúgy a vasárnapi magyar Critical Mass -re már 280 szervező jelentkezett, még 70 kell.


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások