Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Kávéház anno // Porceláncsészék
Porceláncsészék
2008. Október 30., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / Porceláncsészék
Az utóbbi ötszáz évben a kávéitalok fogyasztására már minden elképzelhető anyagból gyúrtak, öntöttek, faragtak csészét. A leghosszabb ideig, a porcelán európai előállításától számítva napjainkig ez az anyag volt a legelterjedtebb alapanyaga a kávés és teás kannáknak, csészéknek.

A forró italok szempontjából sok előnye van a porcelánnak. Egyrészt jól tartja a hőt, és ha elő van melegítve, lassabban kortyolgatva is élvezhetjük az italt. Hideg napokon a nagyobb csészék kellemesen melengetik az ember tenyerét.

Fehér színe előnyös, nemcsak az áttetsző teaital színét kiemelni, de a kávé sötétbarnájával is szép kontrasztot alkot. Az igazán, szabályosan előállított kávéscsészék belsejének színe ma is csak fehér lehet. Ez főleg azért hasznos, mert így az espresso kávé krémjének árnyalatait jól meg lehet különböztetni.

A porcelán felülete a ráégetett máznak köszönhetően sima, nem könnyen tapad meg rajta a szennyeződés. Könnyen tisztítható, nehezen kopik. Vastag fallal készítve a csésze strapabíró, megfelelő a vendéglátó célokhoz.

Nézze meg a képeket!
A máz, amennyiben jó eljárással készült a porcelán, nem oldódik könnyen. Az élelmiszer könyv által meghatározott határérték alatt van a kioldódó mérgező anyagok mértéke. Nem utolsósorban a máz jól védi a csésze feliratozását is.

Jó, ha a csésze stílusának megfelelően van a csészékhez anyagban, színben, méretben illő kiegészítő eszköz. Így a tejhez tejkiöntő, a tejszínhez ugyanez kisebb méretben. Egyaránt alkalmas a hidegen és a melegen tartásra. A csésze alá alátét illik, a tetejére esetleg csészefedő. Az otthonokba jó a cukortartó, a kávéházban inkább legyen csomagolt a cukor.

Porcelán és porcelánnak tűnő anyagok között a különbség ég és föld. A Hollóházitól és a Herenditől nagyon távol áll az, amit a kávézókban a szánkhoz emelünk. De az előképe mindnek ugyanaz. A Meisenben három évszázada előállított első európai porcelán.

Ne dőljünk be az eldobható, hőtartó műanyag és "lassanátázó" papír poharaknak. Amit beleöntenek, azt ülve csészéből kéne fogyasztani és nem az utcán, vagy egy folyosón jártunk-keltünkben. Az itt látható csészék egyike sem azért készült, hogy menet közben igyanak belőlük. Nem is dobta el őket senki. Megmaradtak nekünk, hogy gyönyörködhessünk bennük.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-12-19 09:54 | J376IIy0
Hi, Neat post. There’s a problem tgetehor with your site in internet explorer, would check this… IE still is the marketplace leader and a big part of folks will leave out your wonderful writing due to this problem.
2015-12-14 08:00 | 3IRsDwJCi94
The fact is while using cost of gas doubling wihtin the last few few years, inflation on our heels and also the growth in family reunion attendance, offsetting the cost of giving gifts by finding cheap items that many body loves is now an even greater challenge this ever continues to be
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci