Nők Budapestről – máshogy 2005.06.20. | Szeretem Budapestet
Az agyon fotózott, a fejlődésben mégis valahol megrekedt Budapest elbír még pár könyvet önmaga szépségéről. Az ismertetők hátulütője mindig ugyanaz az apróság lesz: a fotókon is látszik, hogy a várost elhanyagolják. Mi a megoldás? Ne lepődjünk meg, ha erre nem magyarok találták meg a választ. És azon se, hogy nők.

Francoise Biart és Emmanuelle Sacchet Budapest éjféltől-éjfélig című könyve több szempontból is különleges: Először is, nők keze munkája. Aztán, ezek a hölgyek külföldiek. A fordító: Saly Noémi. A bevételből pedig egy Euro az Üdvhadseregé. A leglényegesebb viszont ez: gyönyörű kiadás, amely arról tanúskodik, talán mégis szép helyen élünk.

Mi a megoldás hát, ha számot akarunk adni a világ egyik legszebb városáról? Mitől lesz megkapó és mégis igaz ez a történet? Mert hazug képeket lehet gyártani, ahol nem látszanak a graffitik, a rongálók, a hanyagság, a szegénység okozta sebek. Képeket, melyek hallgatnak a hallatlan koszról és igénytelenségről.

Két francia nő találta meg azt a nyelvet és képi világot, ami hűen mutatja be a valóságot, ami igaz és így is szép. Saly Noémi úgy fogalmazott: többféleképpen lehet közelíteni Budapesthez. Lehet bennszülöttként írni – kicsit összekacsintva – a bennszülötteknek. Vezethetjük magabiztos, bennszülött házigazdaként a külföldieket. Most azonban úgy alakult, hogy külföldiek írtak nekünk, budapestieknek, bemutatva a helyet, ahol élünk, a világot, amit kialakítottunk.

Biart és Sacchet öt évig éltek közöttünk és útjuk végén megajándékozták a várost. Bennszülöttként rácsodálkozhatunk magunkra, szokásainkra. Amit ők észrevettek, azt mi már talán meg sem látjuk. A képi világból árad az őszinteség és a szeretet – bár a valóságot mutatja, nem zavarnak minket a hibák.

Saly szerint nagymértékben női könyvet tartunk a kezünkben. A nőiességet abban látta, ahogyan a két francia a városhoz közelít: Nem akarják birtokba venni azt, amivel foglalkoznak. Gyöngéd a közelítés, gyöngéd a rápillantás és gyöngéd a tálalás. 24 óra – 24 helyszín és 24 rövid írás.

Egyetértek Saly Noémivel. Számomra is megfogható a könyv női jellege. Érzem, ahogy megfogják a kezem, és a kritikus, mindig mindenben a hibát látó tekintetem a szépre irányítják. Megtanítanak szeretni a koszos, lecsumpult Budapestet. Így, ahogy van. Mert ők látják helyesen: Budapest szép.


A könyvet ön is megrendeleheti. A Bookline 15%-os kedvezményt ad, ha interneten rendeli meg. Ez ebben az esetben 1380 ft-ot jelent! Pesten ráadásul ingyen kézhez kapja! Kattintson a képre!


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások