Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Café Frei – "A világ kedvenc kávéi"
Kávézóláncok II.
2009. Május 12., Kedd
A történet
A magyar tulajdonú és fejlesztésű kávézólánc nem csak nevében kötődik a népszerű tévés újságíró nevéhez. Frei Tamás igazi kávémániákus. A világot járva – és ez az ő esetében szó szerint az egész világ bejárását jelenti – eljutott a legszebb és legértékesebb kávéültetvényekre, megismerkedett a különböző népek kávézási szokásaival. Évtizedes élmény- és információgyűjtés után határozott úgy, hogy megpróbálja az általa megtapasztalt kávékultúrákat és megkóstolt kávéitalokat elhozni hazánkba.

2007 április -megnyílik az első üzlet Salgótarján főterén
2007 november –a Libri könyváruház-lánccal kötött együttműködés keretében – egymás után nyílnak a nyugaton már megszokott, nálunk még újdonságként ható könyves-kávézók: Árkád, Mammut, Debreceni Fórum (már 2008-ban)
2008 –Kassán és Szentendrén újabb Café Frei nyílik
2009 –A következő üzletek a tervek szerint Győrben és Egerben nyitnak

Koncepció
A kávézólánc koncepciójának létrehozásakor elsőrendű szempont volt a hitelesség. Nem az angolszász láncoknál megszokott kávéitalok és méretezés, de nem is csak a klasszikus olasz kávéiskola italai alkotják a választékot. A cél a kávévilág sokszínűségének autentikus bemutatása. Ez határozta meg a keverékek kialakítását és pörkölését, a kávéválaszték elemeit és struktúráját, a kávékészítés módszereit és az üzletek kialakítását, berendezését is.

Lelkiismeretes kereskedelem
A Café Frei koncepció része a lelkiismeretes kereskedelem filozófiája is:
"Olcsóbbak akarunk lenni, ezért nem fizettetjük ki vendégeinkkel a viszonteladók profitját. Közvetlenül a termelőktől vásároljuk az alapanyagaink nagy részét, Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Mivel személyesen találkozunk velük, mi tisztességesen megfizetjük őket, a szentendrei méztermelőt éppúgy, mint az afrikai kávéfarmert!"

Keverékek és pörkölés
A Café Frei keverékeit évtizedes tapasztalattal bíró holland kávémester készíti, aki a pörkölést is felügyeli. A pörkölés kis tételekben, fajtánként történik a cég saját pörkölő üzemében, csak ezután állítják össze az egyes keverékeket. A koncepciónak megfelelően öt különböző, 100% arabica kávéból választhatnak a vendégek:
 • A Közép-Amerikai keverékben meghatározó a guatemalai kávé, ami magas fehérjetartalma miatt segíti a krémképződést. A fajtákat természetesen olajosra pörkölik, 200°C körül 22-23 percig. Ez a keverék adja az espresso italok, a cappuccino és az olasz tejesek alapját.
 • Az Afrikai keveréket főleg kenyai és etióp fajták alkotják, pörkölése világosabb, 198°C-on kb 20 percig van a pörkölőben. A legtöbb "nemzetközi" tejes kávéba ez a keverék kerül.
 • Az Arábia keverékben különleges jemeni és szudáni kávék határozzák meg az ízvilágot. Természetesen az arab, örmény és beduin kávék nem készülhetnének másból.
 • A Hónap ültetvénykávéja a kísérletező vendégek számára nyújt örömöt. Hónapról hónapra más ültetvény kerül reflektorfénybe. Igazi különlegességeket kóstolhatnak, mint az etióp Yrgacheffe, a guatemalai Maragogype vagy a keverékeket alkotó fajtakávék.
 • A Koffeinmentes kávé Kolumbiából érkezik, egy eleve alacsony koffeintartalmú fajtát használnak a célra. A kávé citrusosságát hosszan tartó, forró pörköléssel ellensúlyozzák.

  A kávékészítés technológiája
  Minden egyes kávé külön őrlőbe kerül. A nagyobb mennyiségben fogyó két alapkeverék (Közép-Amerika, Afrika) nagyobb méretű, adagolórekeszes őrlőkbe kerül. A másik három különleges keverék kisebb méretű folyamatos őrlőkbe. Így minden esetben biztosítva van a friss őrlés és ugyanakkor gyors kiszolgálás.
  A kávégép az Elektra cég Belle Epoque sorozatának két csaptelepes Verticale P1modellje. Az arany és réz színű eszpresszógép nevében és kinézetében az 1900-as évek elejének masinái előtt tiszteleg. A "Belle Epoque" egy francia kifejezés, jelentése: szép korszak. A világháborúk előtti "boldog békeidőkre" szoktak vele utalni. Ugyanakkor ez az a kor amikor az első eszpresszógépek megjelentek Olaszországban, majd Európában. A mai gépekkel ellentétben felépítésük inkább függőleges (vertikális) volt, kialakításuk és díszítésük pedig igazi szecessziós műalkotássá tette őket. Az Elektra Belle Epoque ezt a megjelenést ötvözi a mai gépektől elvárt technológiával.
  A kávégép mellett külön csészemelegítő szekrényt is használnak, ami hőfokszabályzóval van ellátva, így a csészék hőfokbeállítása mindig tökéletes.

  A sztenderd A sztenderd
  A Café Frei üzletekben a két alapkeverék készítési sztenderdje a következő:
  Közép-Amerikai keverék -espressókhoz és az olasz tejes kávéitalokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 32 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 30-32 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
  Afrikai keverék -nemzetközi tejes italokhoz:
 • 7,5 gr kávéőrleményből
 • 50 ml kávéital készül (krém nélkül mérve),
 • 32-34 másodperces extrakciós, lefolyási idő alatt.
 • A baristák

  A céghez kerülő baristák oktatáson vesznek részt, amit Harsányi Zoltán, a lánc barista trénere vezet. A képzésen elsajátítják a Café Frei filozófiáját és a kávéválaszték minden elemének sztenderd szerinti készítését. Minden üzletben dolgozik egy kiemelt barista, aki reggelente a friss őrlés alapján utánállítja az őrlőket. Az ő felelőssége a kávéminőség folyamatos kontrollja és segít az új termékek bevezetésében. Havonta részt vesz a céges találkozón, ahol lehetőség van az üzletek közötti információcserére és a fejlesztések megtervezésére.
  A kávéválaszték
  A szlogenben meghatározott koncepció természetesen a választékban jelenik meg leghatározottabban. A kávék három fő csoportra vannak osztva:


 • Espresso-k
  Ide tartozik az olasz alapkávé milánói, szicíliai és akár new yorki változata is. Érdekes (és helyes), hogy az americano is itt kapott helyet, hisz az is egy espresso variáció Chicagóból, a "Szeles Városból". A 20-as évek maffiózói itták először a rövid espressót forró vízzel hosszabbítva, papírpohárból!
  Minden espresso ára azonos, kivéve az espresso-különlegességeket (pl.: nicaraguai dohánykávé, espresso limoncello), ahol az alapanyagköltség több és az elkészítési idő is hosszabb.

 • Kávék tejjel
  A tejes kávék szintén egy árban kaphatók, ez ösztönzi a vendéget válogatásra, nem mindig ugyanazt (pl.: cappuccino) rendel. Érdemes is kipróbálni minél több fajtát, mert pl. a marokkói tejeskávé, a spanyol macchiato vagy az igazi bécsi kapucíner valódi kávéélményt ígér.

 • A világ kávéi
  Az igazi kávés utazás csak itt kezdődik el. Kóstolhatunk arab és beduin kávét igazi ibrikből, kanadai juharsziruppal vagy holland kakaóval készült különlegességeket, narancsos-jeges kávét, vagy akár kókuszos macchiatót Costa Ricából.

  Akinek ez még nem elég, a folyamatosan frissülő menülap -ami egyben kávés újságként is funkcionál az asztalokon-minden számában új különlegességeket kínál, csak kalandoroknak. Ha valamelyik "szezonális" kávé jól vizsgázik és megkedvelik a vendégek, bekerülhet az állandó választékba is. Ezen az úton halad a Maharadzsák gyömbéres tejeskávéja, amit a vendégek szeretete mentett meg az "elmúlástól". Ez a kávé valójában részben tea, de ezt nehéz röviden elmagyarázni – inkább meg kell kóstolni!

  Kapcsolódó linkek:
 • Tchibo
 • McCafé
 • California Coffee Company
 • Costa Coffee
 • Cafe Frei
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  2017-06-25 11:16 | Andrejat
  Новая информация о медицине griskomed.ru
  2017-06-25 01:22 | CharlesBaf
  Последние новости Армении здесь lratvakan.com
  2017-06-23 02:06 | bookeenVap
  Хотите сэкономить деньги на путешествии? Только оформите запрос в международной системе поиска Букинг.ком (официальный сайт на русском языке). Бронирование пансионов online даёт возможность правильно выбрать более 700000 вариантов для размещения в 221-й державе мира, принимать участие в акциях и спецпредложениях и быть в курсе самых последних новинок по предпочтенному направлению.

  Владельцы смартфонов и планшетов обязательно будут весьма удивлены автоматической синхронизацией информации с индивидуального акаунта (где сохраняются данные по просмотренным направлениям и отелям, используемым кредитным картам) на мобильном дополнении. Удобные карты подскажут дорогу до гостиницы, а в случае, если потребуется помощь, сделайте звонок или пишите в круглосуточную поддержку интернет-проекта. Подтверждение брони используя мобильный сервис делается в режиме офлайн.


  букинг ком официальный
  2017-06-22 13:02 | bookeengVap
  Задумали сэкономить на поездке? Просто оформите требование в международной системе поиска Букинг.ком (официальный интернет-сайт на русском языке). Бронирование пансионов онлайн позволяет правильно подобрать более 700000 вариантов для размещения в 221-й стране мира, брать участие в акциях и спецпредложениях и быть в курсе последних новостей по избранному направлению.

  Владельцы смартфонов и планшетов будут весьма удивлены автоматической синхронизацией данных с собственного акаунта (где сберегаются сведения по просмотренным направлениям и гостиницам, применяемым кредитным картам) на мобильном дополнении. Комфортные карты сориентируют дорогу до гостиницы, а в случае, если потребуется поддержка, сделайте звонок или пишите в круглосуточную поддержку веб-сайта. Подтверждение брони через мобильный сервис выполняется в режиме офлайн.


  букинг ком на русском языке официальный
  2017-06-22 11:44 | Semens90
  Праздники и дни рождения, которые мы отмечаем, чаще всего не обходятся без цветов. Цветы оставляют впечатляющие воспоминания о любой дате. У любого человека имеется цветок, которому он отдаёт предпочтение из общего разнообразия. У нас в богатом цветочном ассортименте можно найти цветы на любой вкус.
  Если вы не уверены в точных предпочтениях человека, которому хотите купить цветы, можете остановиться на красивых букетах. Наши букеты сделаны профессиональными флористами. Букет из алых роз, нежных орхидей, прекрасных хризантем и других, поражающих особой красотой цветов, будет чудесным подарком, как даме, так и джентльмену. Если вы желаете доставить радость девушке, то купите к букетук примеру мягкую игрушку. Такой сюрприз будет по душе каждой представительнице женского пола.
  Розы считаются самыми популярными представителями флоры. Даря розы, вы наверняка угодите каждому человеку. Эти красивые цветы имеют неповторимый аромат, который может радовать продолжительное время. На нашем складе имеется огромный выбор сортов роз разнообразной высоты и цветовой гаммы.

  купить розы спб

  На вопросы относительно выбора букета или создания его по индивидуальному заказу ответят наши специалисты.
  КУПОН СКИДКИ: FORUM
  2017-06-22 02:45 | CalvinSoata
  Строительство и ремонт, читайте сайт roofor.ru
  2017-06-21 22:10 | GeorgeSoilk
  Мы выполним любые штукатурные работы http://www.plasterers-spb.ru . Мы сможем гарантировать безупречную геометрию и идеальный результат, что не будет зависеть от начального состояния стен. К каждому проекту наши специалисты подходят индивидуально. Мы стараемся сохранить оптимальный расход материалов, выполнение работ в сжатые сроки. У нас работают только профессионалы, а с перечнем работ вы можете ознакомиться на сайте
  http://www.plasterers-spb.ru - http://s020.radikal.ru/i706/1703/de/b1888d784c1a.jpg
  отделочные работы спб
  штукатуры в спб
  ремонт и отделка квартир спб
  штукатурные работы
  штукатурка стен санкт-петербург
  2017-06-20 06:57 | MichaelSargy
  brilliant website http://www.sofortkreditonline.org/kredit-72-monate-laufzeit
  2017-06-20 06:10 | Thomasbic
  perfect web site http://www.guenstigekreditevergleich.com/kredit-mit-30-jahren/kredit-mit-22-jahren
  2017-06-20 05:07 | Timothylealk
  humane website http://www.kreditvergleich.com.de/50000/35000-euro
  2017-06-17 12:32 | BrianDom
  Женский онлайн журнал malipuz.ru
  2017-06-17 06:50 | samahmud18
  Вечные ссылки с топовых ресурсов
  Выйди в топ 10 и получай трафик!
  Размещение вечных трастовых ссылок
  с тиц от +1000 до +45 000 !
  тут >>>>>>>progoner.ru
  2017-06-16 00:10 | Stephensak
  купить коктейльное платье - женские жилеты в интернет-магазине, модели женских джемперов.
  2017-06-16 00:02 | VedrdFeene
  insurance quote
  disability insurance
  disability insurance
  car insurance review ’
  2017-06-15 16:27 | NrghBig
  best auto insurance rates
  best car insurance for students
  cheap car insurance rates
  car insurance rates ’
  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci