Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Café Budapest // McCafé
McCafé
Kávézóláncok
2009. Augusztus 3., Hétfő
Klikkeljen a képre!
 / McCafé
A McCafé kávézólánc meghatározó sajátossága, hogy üzleteik alapvetően "shop in shop" rendszerben, meglévő McDonald’s éttermekben működnek. Ez egyszerre előny – az üzletek kialakításakor – ugyanakkor kihívás is. A McCafénak egyfelől meg kell győznie a McDonald’s törzsközönségét, hogy ne csak "hamburgerezni" térjen be az üzletbe, ugyanakkor be kell csábítania a kávés közönséget is egy valódi kávéélmény ígéretével. Hogy ez mennyire jól sikerült, az bizonyítja, hogy 2003 óta folyamatosan nyílnak a McCafék, az üzletek száma elérte a harmincat, így mára az ország legnagyobb kávézóláncává váltak.

Ausztrália, az első McCafé pultja
Ausztrália, az első McCafé pultja
A történet és koncepció

A McCafé üzletkoncepció nem Amerikából, hanem (még 1993-ban) Ausztráliából indult el. A kontinensnyi ország kávékultúrájában az utóbbi évek rendkívüli fejlődést hoztak. Ausztrália azon ritka "kávéivó" országok közé tartozik, amelyek területén meg is terem a kávéméghozzá igen magas minőségben – így a fogyasztók közvetlen közelről ismerhetik a kávénövényt, annak termesztését. Talán az sem véletlen, hogy 2003-ban már Barista Világbajnokságot is nyert ausztrál színekben Paul Bassett. Nagy létszámú olasz kolónia él az országban így az amerikai és angol gyökerű láncokkal párhuzamosan jelentek meg az igazi olasz kávébárok, majd az eredeti, "aboriginal" ausztrál kávéházláncok. Ebben közegben nem meglepő, hogy ilyen jelentős kávés innováció indult el a helyi McDonald’s háza táján. Ekkora újítást egy teljesen különböző választék -és térkialakítású kávézó a már jól bevált éttermekben- a cég alapítása óta nem vezettek be az üzletekben.
A sikeres tengerentúli startot követően az "üzlet az üzletben" ötlet először Európában talált kedvező fogadtatásra. A kávéházi hagyományaira méltán büszke Magyarország a bevezetésben úttörő szerepet játszott, hiszen 2003-ban a világon hatodikként, a kontinentális Európában pedig elsőként Budapesten nyitott McCafé-t a McDonald’s. Az első európai üzlet Írországban nyílt, a magyar indulás előtt a hazai szakemberek is ott vettek részt tréningen.

A keverék

A magyar kávés vendéglátásban egyedülálló módon a hazai McCafé üzletek 2008 elejétől egy UTZ minősítésű kávét, a "Douwe Egberts Espresso Special" blendet kínálják vendégeiknek. Lényegét tekintve a program célja, hogy segítségével visszakövethető legyen a kávé származása, és igazolható, hogy azt felelősségteljes módon termesztették, olyan farmokon, ahol a termelők óvják a természetet és a helyi közösségeket. De hogy néz ki ez a gyakorlatban?
Az alábbi linken most Te magad is nyomon követheted, hogy elfogyasztott kávéd melyik ültetvényről származik: www.goodorigin.com

A linkre kattintva válaszd Magyarországot (azaz Hungary-t), majd a ’Douwe Egberts Espr. Special utz 1000g’ kávéfajtát, valamint a 29102009 kódot. (Ezt már akár a kávézóban megkezdhetjük, ahol ingyenes wifi áll rendelkezésünkre.) Az internet segítségével elutazhatunk az éppen elszürcsölt kávénk keverékét alkotó kávéfajták termelőihez.
Először kiderül, hogy a keverék az alábbi 5 különböző kávétermelő farmjáról származik:
 • Faz Rancho Grande (Espirito Santo Pinhal, Sao Paulo, Brazília)
 • Faz Capetinga – Junqueira Nogueira e Filhos (Boa Esperanca, Minas Gerais, Brazília)
 • San Nicolas – Sogimex (San Pedro Sula, Honduras)
 • Cocla Peru (Quillabamba, Cusco, Peru)
 • Bushenyi Project – Kawacom (Kampala, Uganda)

  Ha az egyes linkekre kattintunk, sok mindent megtudhatunk a termelőkről:
  pontosan hol helyezkedik el és mekkora a birtok, milyen magasan fekszik, milyen feldolgozási módokat használnak, hányan dolgoznak ott, stb. Találunk fotókat és térképeket is, sőt egyes termelőknek saját weboldala is van, ahol további izgalmak várnak ránk. A poén lelövése nélkül annyit elárulhatunk, hogy ugyanannak a kávénak egészen más íze lesz, ha egyszer csak fotókon látjuk: hol, milyen környezetben terem, kik gondozzák, foglalkoznak vele még "kávécserje korában". Már megszokott, hogy a híres borászok közismert és gyakran közkedvelt emberek. Szenvedélyes hivatástudatuk, a szőlő és bor iránti szeretetük, szakmai alázatuk ugyanúgy hitelesíti a minőséget, mint az érzékszervi élmény. Valami hasonlót érzünk majd, ha meglátjuk azokat a dél-amerikai és afrikai termelőket, akiktől kávénkat kapjuk!
  A kávékeverék 2008-as bevezetésekor a vendégek igényei voltak meghatározók. A visszajelzések alapján az elsődlegesen kialakított keverék és pörkölés nem volt elég kerek és karakteres, a korábbi években megszokott "hagyományos" eszpresszó keverékhez szokott közönségnek. Így változtattak a keveréken, a jelenlegi fajta-összeállítás kifejezetten a hazai McCafé vendégek ízlésének megfelelően lett kialakítva.


  Technológia- Espresso sztenderd Technológia- Espresso sztenderd
 • 9 gramm friss őrleményből
 • 50 ml kávé (krémmel együtt)
 • 18- 23 mp lefolyási idő alatt.

  A kávékészítéshez Franke típusú, szuperautomata- kávégépeket használnak. A minőség biztosítása érdekében minden reggel mérik:
 • a lefolyási időt,
 • az espresso hőmérsékletét (68- 72 °C)
 • automata gőzkarok esetén az elkészített tejhab hőmérsékletét is (65- 70 °C).
  A kávéminőségre veszélyes ízhibák (avas, égett, zaccos) elkerülése végett naponta 3 alkalommal tisztítják a kávégépet, őrlőt.
 • A kávéválaszték

  A kávéitalok strukturálása a választékban az olasz kávéiskolát idézi. Az espresso-tól a cappuccino-n át a latte-ig minden fontos italt megtalálunk. Minden espresso mellé jár egy kis pohárka szénsavmentes ásványvíz, hogy pótolja a szervezet folyadékveszteségét. Sokan reggel éhgyomorra kávéznak - ami nem túl egészséges- ezért jót tesz, ha az espresso elfogyasztása után egy kis vizet is vesz magához az ember.
  Különlegességnek számít a "Flat white", ami a McCafé kezdeteit idézi, tulajdonképpen tejeskávé "ausztrál módra": porcelán csészében, szinte csak gőzölt, melegített tejjel, tetején csak egy pötty tejhabbal. Az espresso italokból természetesen csak "kicsit" tudunk rendelni, de a többi italnál megtalálható a három méret (a latte macchiato és a bécsi kávé esetében csak normál és nagy). Aki a legnagyobb méretezést választja, készüljön fel, mert a 4dl-es italoknál nem csak a csésze-pohár mérete, a tej és az ízesítők mennyisége nő arányosan, de a felhasznált kávéőrlemény dózisa is!
  A szüleikkel betérő gyermekeket Babycino-val várják (tejhab kakaóporral és csokoládé öntettel díszítve), hogy kicsit ők is felnőttnek érezhessék magukat, míg a szülők cappuccino-jukat kortyolgatják.

  A McCafé kávés konzultánsa – Paszicsnyek Emőke A McCafé kávés konzultánsa Paszicsnyek Emőke
  Az üzletek nyitásakor a McCafé konzultánsa és vezető barista-trénere, Paszicsnyek Emőke oktatja a teljes személyzetet.
  Feladata a sztenderd kávéminőség folyamatos garantálása az üzletekben. Őt kértük meg, mesélje el, hogyan jutott ebbe a pozícióba, és hogyan élte meg az utóbbi "kávés éveket" a McCaféban?

  Tovább>>
  Belső képzés

  A munkatársak 1 hónap alatt sajátítják el a különféle termékkészítési procedúrákat, részletes tréning-tervet követve. A terv meghatározza, hogy melyik nap, milyen területet tanul vagy gyakorol, és mikor kell elméleti illetve gyakorlati tudását bizonyítania teszt formájában. Így minden csapattag pontos visszajelzést kap teljesítményéről.
  Az új belépőket a betanulási idő alatt egy McCafé oktató tanítja, kíséri végig. Ezek az oktatók barista tanfolyamon is részt vesznek, mely során még inkább bővítik ismereteiket, majd azokat tovább adják a kollégáiknak. A nagyobb forgalmú egységekben akár két barista is dolgozik, így hatékonyabban tudják tanítani kollégáikat.
  Cégen belül rendszeres találkozókon és versenyeken biztosítják a fejlődési lehetőséget és motivációt minden munkatársnak.

  Kapcsolódó linkek:
 • Tchibo
 • McCafé
 • California Coffee Company
 • Café Frei
 • Costa Coffee
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci