Ráday Drive 911 2003.12.11. | Kávéház Sirató
A régebbi motorosok közé tartozott. Bezárásának pontos időpontja és okai ismeretlenek előttünk, de előbbire körülbelül 2005 végét saccoljuk, utóbbira pedig van pár tippünk. 2003-ban tüzetes vizsgálat után levontuk következtetéseinket a helyről, amit alább elolvashatnak.

Étterem és kávéház. Ez van kiírva a Ráday Drive 911 homlokzatára. Az üzlet a Ráday utca 11-13 számok alatt található, a Soul Café szomszédságában. A már nevében is erősen ellentmondásos üzlet tartalmában is rengeteg hibát és hiányosságot fedeztünk fel.

Kezdjük mégis a névvel. Három fő ellentmondás jelenik meg a névben. Az első: egy csökkentett forgalmú utcát hiba drive-nak lefordítani, illetve hiba az autóba történő értékesítési formát (drive, drive in) ezen üzlet nevébe írni. A második: a drive önkiszolgáló, vagy gyorskiszolgáló jellegre utal, ezt egyszerűen nem lehet az étterem és kávéház elnevezésekkel összekötni, mert ez utóbbiak olyan nívót testesítenek meg, melyek éppen a gyorskiszolgálás, illetve az önkiszolgálás ellenpontjai. A harmadik: az ötvenes évek, az aranykor Amerikájának a hangulata nem fér össze a 911-es számmal, ami talán véletlenül, de az USA-ban használatos vész-hívószámra utal. Nagyobb baki, hogy a világ angolszász felében a kilenc-tizenegy számsor immár a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények rövidített megnevezése.

Ezután nem meglepő, hogy az átgondolatlanság és a felszínesség jellemez mindent. A legkevésbé még az üzlet kialakítása problémás. Domináns színek a vörös és a fekete. Szép munkát végzett, aki a teret tervezte, csupán azt nem tudhatta, hogy milyen dekoráció fogja tarkítani a vörös falakat. Az eleganciát sugárzó belső ellentétben áll a neonreklámok tömkelegével és az ötvenes évek Amerikájáról készült fényképekkel. Az sem javított a helyzeten, hogy vélhetően spórolás okán végig néhány spotlámpa fényében ültünk. Sajnos így is beláttunk az egyébként szép kialakítású bárpult mögé, ahol a rendetlenségben a pultoslány részben utcai ruhában egy kiskutyát simogatott...

Az üzlet színeivel harmonizáló vörös és szürke étlapot kinyitva ismét zűrzavarral állunk szemben. Kávéházra jellemző ételt nem találunk: nincsenek reggelik, uzsonnák, péksütemények, vagy szendvicsek. A kávékat a meleg italok rovatban találtuk meg, szűk választékban és következetlen felsorolásban. A választék nem enged következtetni semmilyen mögöttes szándékra, gondolatra. Annyira vegyes, hogy inkább ízléstelen, mint nemzetközi. Ami még szomorúbb, hogy a rendelt ételek mindegyike(!) hagyott maga után kívánnivalót, egy részük élvezhetetlen volt.

Ez is egy a Ráday utcában található laza, tegezős helyek között. A vendéget elhanyagolják, a hamutál órákon át tele van, az üres pohár csak egy óráig, az üres tányér csak fél óráig, mindenki úgy szolgál fel, ahogy akar, és különben is "a vendég rendeljen és hagyjon békén". Vagy a fejétől bűzlik a hal, vagy az egész hal büdös.

A Ráday Drive 911 nem kávéház, inkább egy fogyatékkal élő bár és étterem. A kávé pocsék. Olyan, mintha lábasban főzték volna. Órákra előre ledarálják a szemeskávét, és a kávéfőző gép vélhetően rosszul van beállítva. Ilyen keserű ízek esetén lehetetlen megállapítani, hogy eredetileg miből is készült az ital. Nem láttunk egy újságot sem, se egy kanapét, se fotelt, se egy fogast. Nem kávéház ez, nem is drive, talán dinert lehetne faragni belőle. Ha már amerikai a stíl, akár lehetne néhány amerikai ételspecialitás. A fantázianeveket is le lehetne cserélni, egyes ételeket kommentálni. A neonreklámok felét ki kéne dobni, a lámpákat felkapcsolni, akkor is, ha kevés a vendég. A konyhai személyzetnek pedig egyszer meg kéne kóstolnia azt, amit kiad a keze közül, mert olyannyira jellegtelen, hogy az már meglepő. Nehezen gyógyítható eset a Ráday Drive 911, de egy biztos: nem kávéház, és így nem is lesz az.

Értékelés időpontja: 2003. december.


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások