Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Hamis ír kávé
Hamis ír kávé
2005. Május 20., Péntek
A jól elkészített ír kávé poharában, megjelenésében, színében, hab állagában, alkohol tartalmában hasonlít, ízében (karamellizált cukor) emlékeztet az írek leghíresebb sörére (Guiness). A sörhöz hasonlóan - összekeverés nélkül - fogyasztandó, mint a sört, a habon keresztül isszuk. A rendkívül elterjedt és kedvelt kávéitalnak most alkoholmentes változatást készítjük el.

Összetevők: Összetevők:
Összetevők:
1,5 dl hosszú kávé
5 cl whiskey v. 40 ml írkrém szirup
2 teáskanál barna cukor
80 ml enyhén habosított tejszín
Filteres kávéfőző géppel hosszú kávét készítünk. Ezt követően kis nyeles fémedényben óvatosan, lassú tűzön kiforraljuk a whiskeyből az alkoholt. (Lehetőség szerint valamely írországi nemes párlatot használjuk.)


A tűzről levett forró italhoz hozzákeverjük a barna cukrot. A cukros elegyet talpas hőálló üvegpohárba töltjük. A közben lecsepegett hosszú kávét is beletöltjük a pohárba. Nagyon ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a habosított tejszínrétegnek poharunk tetején.

Hideg habtejszínből elektromos keverőpálca segítségével megfelelő állagú habot készítünk. A hab nem lehet túlságosan kemény, de nem maradhat túlságosan folyós sem. Első esetben csak kanál vagy valamely más eszköz segítségével tudjuk rétegezni a habot, ám a kemény hab az ital fogyasztását is nagyon megnehezíti. A második esetben – ha a hab túlontúl lágyra sikeredett – rétegezés közben elkeveredik a forró feketekávé itallal.

A megfelelő állagú tejszínhabot, csőrős fém tejkiöntő segítségével, egyenletes, óvatos öntéssel könnyen rétegezhetjük az ital tetejére.

Amennyiben van otthon írkrém szirupunk, az elkészítés a következő. A pohár aljába 40 ml szirupot töltünk, melyet a forró kávéval folyamatos keverés mellett elegyítünk. Ezt követi a tejszínhab rétegezése. A szirupok kereskedelmi forgalomban még nehezen beszerezhetőek, de honlapunk segítséget nyújt az érdeklődőknek. info@kavehazak.hu

Az eredeti ír whiskey-hez hasonlóan az alkoholmentes változatot is összekeverés nélkül érdemes fogyasztani. A hideg tejszínhabon keresztül kortyolgatva a forró keveréket, alkohol nélkül átélhetjük az ír whiskey élményt. Éppen ezért vendégeink mindig kanál nélkül kínáljuk és magyarázzuk a fogyasztási szokásokat.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci