Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Bicerin
Bicerin
2005. Május 27., Péntek
1763-ban nyitotta mag Signor Dentis kicsiny üzletét Torinóban. A citrus levek, limonádék mellett az akkoriban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egzotikus termékeket, csokoládét, kávét árult. Az üzlet nevet és hírnevet csak később szerzett, amikor megalkották az azóta világhírűvé vált kávés csokoládé italt, a Bicerint.

Az üzlet 1800-as évek elején történő nagy átalakítás, bővítés óta a belső kialakításban, berendezésben jelentős változás nem történt, így tagja lehet az olasz történelmi vendéglátó egységek szövetségének. www.localistorici.it Ekkortájt született meg az az ital, amit ma sokan Piemont tartomány nemzeti italaként tartanak számon.

Kezdetben, az akkor még bavareisá-nak hívott italnak három változatát kínálták a vendégeknek, de mindhármat üvegpohárban szolgálták fel. Az első neve ‘pur e fiur’, ami a leginkább a mai cappuccinóhoz hasonlítható. A második a ‘pur e barba’, kávé és csokoládé. S, végül a ‘n poc ‘d tut’, azaz mindenből egy kicsi: a kávé, a csokoládé, és a tejszín keveréke.

Ez utóbbi változat aratta a legnagyobb sikert és terjedt el a vendégek körében. Eleinte a városban, majd pedig tartomány szerte elterjedt e finomság.

Habár a Bicerint egy férfi alapította, vezetését hamarosan nők vették át.

Mint ilyen, egyedülállónak számított akkoriban, mert így nem csak férfiak látogathatták. A női vezetők sorából Ida Cavalli nevét emeljük ki, aki nővére segítségével 1910-től 65 éven keresztül irányította az üzletet. 1975-ös visszavonulását követően lánya Olga vette át az irányítást.

A Bicerin pontos összetételét és készítését titkos recept rejti. Ami bizonyos, hogy a legjobb minőségű csokoládéból, espressóból és tejszínből áll. A titkolózás homálya a sűrű csokoládé és az espresso keverésének arányát és a keverés technikáját rejti el szemünk elől. Igazi Bicerint otthon tehát nem tudunk készíteni, de valami hasonlóval megpróbálkozhatunk.

Először a forró csokit készítjük el. Lábosban vizet melegítünk, majd a forró vízfürdőbe másik edényt helyezünk benne a különleges minőségű csokoládéval. A folyóssá vált forró csokoládéba óvatosan csurgatjuk bele folyamatos kevergetés mellett a két adag frissen elkészült eszpresszó kávét. Hőálló, talpas üvegpohárba töltjük.

Hideg habtejszínből elektromos keverőpálca segítségével megfelelő állagú habot készítünk. A hab nem lehet túlságosan kemény, de nem maradhat túlságosan folyós sem. Első esetben csak kanál vagy valamely más eszköz segítségével tudjuk rétegezni a habot, ám a kemény hab az ital fogyasztását is nagyon megnehezíti. A második esetben – ha a hab túlontúl lágyra sikeredett – rétegezés közben el keveredik a forró kávé itallal.

A megfelelő állagú tejszínhabot, csőrős fém tejkiöntő segítségével, egyenletes, óvatos öntéssel könnyen rétegezhetjük az ital tetejére.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2005-05-27 11:45 | oreghalaasz
Nézzétek meg közelebbről:

www.bicerin.it
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci