Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Mi az a jeges kávé?
Mi az a jeges kávé?
2007. Május 22., Kedd
Gregor
Az ember néha olyan, hogy a meleget lehűti, a hideget felmelegíti, és teszi ezt az évszaknak megfelelően sokmindennel. Így lesz a bor forralt, a kávé pedig jeges. Ebben a kis írásban, olvasóink kérésére azt rendszereztük, hogy mi minden is ismert "jeges kávé" név alatt.

A legismertebb jeges kávé ital nem jeges kávé és nem ital. Inkább kávés vaníliafagylalt. A különbség az, hogy "eszik-e, vagy isszák". Ezt az "italt" helyesebben fagylaltos kávénak, vagy kávés fagyikehelynek lenne illő hívni. És minden esetben, ha a jeges kávénkat kanalaznunk kell, és nem tudjuk italként fogyasztani, akkor nyugodjunk bele, hogy éppen desszertet fogyasztunk, nem italt.

A jeges kávénak alapanyaga valójában -de korántsem meglepő módon - a jég. A jég lehet egész jégkocka, úgynevezett szájjég, vagy tört jég, vagy akár jégkása is. Ezt a jeges kávét is többféleképpen készíthetik el. Az olasz kávékultúrát ismerőknek nem lehet idegen a "freddo" szó. A caffé freddo, a cappuccino freddo mind tört jégre öntött hideg italok.

A "cafe con hielo" vagy a "café amb gel" kasztíliai spanyol és katalán nyelven az egész jégkockás változat nevei. Másfél deciliter körüli üvegpohárban két jégkockára öntik az espresso kávét, ami azonnal lehűl.

A jeges verzióknál maradva különlegességnek számít a "granita" néven ismert kávé-jégkása. Ezt jégkása készítő gépek tartályában folyamatos fagyasztás és keverés mellett hozzák létre.

Érdemes kitérni a frappé-ra, ami instant kávéból, és vízből, shaker, vagy mixer berendezés segítségével készül. A Görögországban népszerű frappé, habjával együtt, 3-4 deciliteres ital. A frappét hideg összetevőkből készítik (hideg víz, kevés hideg tej), és jégkockákat adnak a kész italhoz, hogy sokáig hideg maradjon.

A hideg kávéitaloknál pár dolgot mindenképpen meg kell jegyeznünk. Először: a kávé - főképpen az espresso - a hűtés folyamán minden aromáját elveszíti. Ezért érdemes a keserű ízt kiegészíteni, nyugodt szívvel lehet édesíteni. Másodsorban a hideg kávéban nehezebb a cukrot feloldani, azt előre el kell keverni az italkészítés folyamán.

Harmadrészt van néhány dolog, ami a hideg kávéval össze nem illeszthető. Ilyen például a "növényi alapú tejszínhab" ami látszatra igen kellemetlenül oldódik bele a kávéba. Az ital fogyaszthatatlanul ronda lesz tőle.

Van tehát jeges kávé és fagylaltos kávé. A jeges kávé általában jéggel hűtött és ital, míg a fagylaltos kávé desszert. Érdemes rákérdezni, hogy az adott helyen mit értenek "jeges kávé" alatt. Ha nem fagylaltra vágyunk, nyugodtan kérjünk egy kávét és egy kis üvegpohárban két jégkockát, vagy legyünk bátrak és magyarázzuk el, mit szeretnénk.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-10-09 07:29 | SEgLAPqjH
De jf3 f6tlet! Ki fogom prf3be1lni, de azt hiszem kiebsb me9retben, a ke9t kg cukor engem elre9miszt. Szerinted gyerekek is ihatje1k? A tea miatt ke9rdezem, mert az Earl Grey fekete tea, be1r gondolom ilyen koncentre1cif3ban nem okozhat bajt?
2015-10-08 19:09 | HGXps3v6
Megcsine1ltam e9s is , 2 evőkane1l kf3kusztejjel me9g kre9mesebb lesz.A főtt toje1sse1rge1ja miatt csak pe1r napig tarthatf3 el hűtőben, de noygan finom. Friss reszelt hagyme1val noygan finom, de e9n aprf3ra ve1gott kaporral is szeretem.
2015-09-20 08:49 | Sn9OJ3ym
e9n pontosan az enekllezője9t tapasztalom, grilleze9ssel, pe1role1ssal vagy főze9ssel az e9deskf6me9ny elveszedti a tf6me9ny e1nizsillatot e9s nagyon kellemesse9, pike1nsse1 ve1ltozik. Halhoz igaze1n kitűnő. @Roza, kf6szi a dicse9retet, mindent e9rdemes kiprf3be1lni, ahogy emledtettem me1r egy pe1rszor, kedse9rletezni jf3 :).
2013-02-02 23:16 | YLMlXzBZN
XnK0Tr ybgcoookmuwo
2013-01-31 08:21 | vfpFxgUsDfUe
daj??? c9n azt sem tudtam, hogy ott lehet kiszfarf3ke9szletet kapni! No majd megne9zzfck. Hol van? A gyekoreszte1lyon? Tegnap az f6sszes nagyszfclő egyszerre gare1zde1lkodott az Ikee1ban, e9n meg telefonon veze9nyeltem mit vegyenek. No aze9rt ez edgy persze tfal sze9p lenne... :)Csak anyf3s nem tale1lta az aje1nde9kot e9s kiagyaltunk valami me1st helyette.Apf3s meg mage1nak vett e1gyat az egyik szobe1ba.
2009-02-02 22:15 | S.B.
Jeges kávé:
Jég: fagyott víz, jellemzően 3-4cm átmérőjű darabban
Kávé: A kávécserje termésének magjából, tisztítás, pörkölés, őrlés után főzött fekete kesernyés ital.
Jeges kávé: kávé jégre öntve.
Az emberek többsége úgy szereti, ha van benne cukor.
A cukor hozzáadása történhet ízesítő szirup, vagy/és fagylalt formájában is. A fagylalt, amellett hogy édes, aromát is ad az italnak, és krémesebbé, lágyabbá teszi. Viszont nem mindenki szereti, és drága is. Ha fagylaltot teszünk bele, akkor azt már fagyiskávénak illik nevezni, hogy tudja a kedves vendég hogy nem sima jegeskávéról van szó.
Sokan szeretik a jeges kávét tejtermékkel dúsítani, hogy tartalmasabb és krémesebb legyen.
A magyar ember szereti ha tej is van benne, fagyi is és tejszínhab is a tetején, viszont nem szeret érte sokat fizetni.
Míg egy espresso nyersanyagértéke 30-50 Ft, az elkészítése 5 mozdulat és 35mp, addig egy jeges kávé belekerülhet 180-200Ft-ba is, és 2-3 perc munkába. Tehát jogosan kérünk el érte 7-800Ft-ot. Ez a fajta "magyar" jeges kávé tulajdonképpen nem is egy kávéital, hanem egy desszert, melynek elfogyasztásához kanál is szükségeltetik.
Van, aki az összetevőket blenderben kásás állagúra mixeli, így szívószállal fogyasztható itallá változik.
Egészségünkre!
2009-01-19 10:04 | márk
kérdezni szeretném hogy hol lehet megtalálni hogy hogy készítik el??????????????? feltétlen kellene:D:D:D:D
2007-06-14 09:33 | net-fecs
(MMR, Lendva) 2007.06.14. "Kávészünet"-hez ajánlom ezt az értekezést. Tisztába teszi a jeges és a fagylaltos kávék fogalmait. :-( :-)
2004-09-04 09:10 | Adele
Naná, hogy én is kiványcsi voltam a cukros vízre! Belenyaltam csak úgy, a lá natur, de nem volt valami túl sűrű, nem ragadt tőle össze a szám. Ami nem rossz, de nem is túl jó, mert nagyon kellett higítanom a kávét, szerintem jobban a kelleténél. Kérdezték tőlem, kérek-e tejet, de sajna nem lehet, mert kb. fél éve laktózallergiás lettem. Egyet viszont szeretnék megjegyezni: az Uffizi tetején lévő teraszbárban ne igyatok kávét, mert pocsékak a pincérek és a kávé se túl jó s mindez méregáron. Ellenben a Palazzo Medici -Riccardi bejáratával szemben található bár-étteremben: jó fej pincér, és nagyon sokfajta kávé emberi áron. De a csúcs az a via San Miniato és Niccolo sarkán található étterem kávéja, salátái és kiszolgálása. Kiemelkedő volt. Ez az az út, ami a Michelangelo sétányra visz, amit nevezhetnénk a kevésbé tájékozott túristáknak kis torzítással Firenze Gellért hegyének a panoráma és funkciója miatt.
Öröm? Síííííímán!
2004-09-02 20:14 | gregor
Elég jól.

A freddo-ról talán már írtunk egy-két szót. Ez a variáció tört jéggel is működik.

Ez a cukros víz viszont tetszik. A felöntéshez adják? Mennyire cukros, mennyire sok?

Tejet adnak hozzá?

Köszönöm a szívességet, remélem neked is okozott némi örömet!
2004-09-02 16:39 | Adele
Kedves Gregor!
Örömmel jelzem, hogy visszatértem Firenzéből és utánnajártam egy-két dolognak.
A caffé shakerato tényleg egy frissen főzött espresso kávé, nem előhűtött shakerben 2-3 jégkockával (nagyságtól függ) összerázva. Ettől egy kis laza hab is képződik a tetején. Van, ahol megkérdezik az embert, hogy kér-e bele cukrot rázás elött, van ahol cukros vizet hoznak az asztalhoz, és egyéni gusztusra bizzák. Ezen kívül még találtam egy caffé freddo nevű italt is, ezt valahogy eddig nem vettem észre. Ez pedig korábban lefőzött (akár egy nappal is), és hűtőben, kancsóban jól lehűtött kávét jelent, amit még 2-3 jégkockával megfejelve kínálnak szintén üvegpohárban, rövid szívószállal. Két bárban is kifaggattam a pincért illetbe pultost, onnan ezek az infók. Elégedettségi szinted hogy áll?
2004-08-21 08:47 | gregor
Köszönöm, van türelmem, várok.
2004-08-20 12:52 | Adele
Kedves Gregor!
Én az északi részen már a 90-es évek közepén nagyon sok bárban, kévázóban találkoztam ezzel az itallal. Északi részen a Ravenna-Bologna-Ferrara-Rimini-Firenze területet értem, én ott ittam ezeket. Főleg keserűen, édesítőszer nélkül kaptam, és kemény munkával olvasztottam fel benne a cukrot kevergetve. Nem kérdeztem a jég-ital arányokat, de az otthoni reprodukálás után nekem egy hosszabb expresszo (egy kétszemélyes kotyogósban egy fél adag, amit a gyakran főzők tudnak, hogy az szinte másfél lesz) + két kocka jég, ez kerül a shakerbe, és hasonlított. Kb ez a mennyiség kerül a shakerbe, és ott hamar összerázva, már öntik is pohárba. Többféle formában kaptam már: martinis-whiskeys üvegpohár, mini szívószállal pl. A jég teljesen elolvad, szétmegy a meleg kávéban. A shaker előhűtöttségéről mit sem tudok, mert nem nagyon láttam a pincéreket, bárosokat az ital készítése közben, és bevallom nem kérdeztem. de ha van türelmed, úgy egy hétnyi, akkor szept. 1-felé, Firenzéből hazatérve, írok Neked.
2004-08-18 22:07 | gregor
Kedves Adele, engedj meg néhány kérdést
Ez teljesen elterjedt, ismet Olaszországban?
Ha édesítik a cukrot a shakerbe teszik?
Előhűtik jéggel a shakert?
Jéggel együtt kerül a kávé a pohárba?
Pohár alakja?
Ital mennyisége?

Hát ilyen kíváncsi vagyok én...
2004-08-18 12:58 | Adele
Sziasztok!
A magyar gasztrokultúrában kialakult felfogás, szokás szerint a jeges kávé téynleg 2 gombóc vaniliafagyi felöntve hideg kévával, rá tejszinhab, díszítés. De én rengeteg helyen találkoztam Olaszországban a caffé shakerato felitrattal. Ez egy sima presszókávét jelent, amit jégkockával egy shakerben összeráznak, majd üvegpohárban tálalnak. Aztán lehet ízesiteni kedv szerint cukorral, ami persze technikailag időigényesebb, mint ha melegen tennék bele a cukrot. Otthon én is művelem, és jobban kedvelem, mint a frappét, mivel tejallergiás vagyok, és nem is olyan laktató, mint a fagyis variáns. De sajna mikor magyarföldön így kérem a kávét, jelentős felvilágosítómunkát igényel az ember lányától, hog yne nézzék teljesen hülyének és "missznek".
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci