Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Kávé mellé // Receptek // Vanillatte: a magyar találmány
Vanillatte: a magyar találmány
2005. Március 4., Péntek
Íme egy kávékülönlegesség, ami magyar találmány. A Vanillatte receptjét a Barista Hungary szakoktatói ötölték ki, a nevét pedig az 5 Égtáj kávézó baristájától kapta. A fotókon szereplő, csinos alkotást tegnap készítették nekünk az említett egységben.

Sörös Csilla, a névadó
Sörös Csilla, a névadó

Az egész úgy kezdődik, hogy vaníliás tejet habosítunk. Amennyiben nincs készen vásárolható vaníliás tej, akkor vaníliás cukrot tegyünk a tejbe habosítás előtt. A habosítást az elektromos kávéfőzőnk gőzölő csövével végezzük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk túlságosan meg a tejet, mert így részben elvesznek az értékes tápanyagok, ráadásul a forró ital nehezen fogyasztható.

A habosított tejet, magas hőálló pohárba töltjük háromnegyedig. Ezt követően elkészítjük a feketekávét amit egy csőrős fém kiöntő segítségével, vékony sugárban, óvatosan öntünk a habosított vaníliás tej felületének közepébe. Ha ügyesek vagyunk a kávé vékony réteget képezve választja el a tej habosabb és lágyabb részeit.

Összetevők: Összetevők:
Kávé 5cl
Vaníliás tej 2 dl
Habtejszín (30%-os zsírtartalmú) 60-80ml
Fahéj
Pörkölt kávébab

Tetejére tejszínhab kerül. Lehetőleg mindig frissen készített tejszínhabot használjunk. A boltban kapható előre elkészített flakonos tejszínhabok legtöbbje csak növényi zsiradék hozzáadásával készül, ezért habtartóssága, állaga és íze jelentősen elmarad a frissen készített tejszínhabétól.

Mindezeken kívül az iparilag előállított habok oldódóképessége is gyenge. (Elkeverés után italunk étvágyrontó, zavaros lesz.) A friss, hűtött tejszínhabból tehát szifon vagy nyomóforma segítségével az ital tetejére habkoronát formázunk.

A tejszínhab-koronát díszíthetjük néhány pörkölt babkávé szemmel vagy halvány fahéjszórattal. Italunk édes vaníliás tejjel készült, így utólagosan ízesíteni már nem szükséges. Vendégeinknek a pohár mellé hosszú bárkanalat adjunk, hogy italukat könnyen elkeverhessék.

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2013-07-13 05:52 | Yx4jQVcVix
single dating naulralty like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again .
2013-07-10 17:55 | 0xv2o3M5
A szoborrf3l nekem is Bre9mai mkoziuussk jf6n be. A "magyar turizmus sikere" pedig soha nem ugrik be, ha a linken nem olvasom. Ugyanakkor f6rfclf6k, hogy egy legale1bb egy jf3 műalkote1s szfcletett a turizmusra kf6ltf6tt adf3forintjainkbf3l.
2013-07-09 15:51 | fjsXjarHz2
Csak egy tipp (emle9kezetbĹ‘l edrva) - aki teheti /e9rdekli olsvsaa el pl. Horthyne9 Edelsheim Ilona kf6nyve9t (vagy kf6nyveit ?) - sajnos a cedm most nem jut eszembe. dagy tudom me9g e9l ?- be1r ele9g re9g’ le1ttam a tv-ben. Me1s(lehet,hogy nem jf3 linket edrok) (be1r ez isme9tle9s) -ill. a 2 frissebbet- te1n’ majd ke9sĹ‘bb.Mivel e9n meg e9pp’ ilyesmivel "kednlf3dom"... he1t ezt is ne9zze meg az,kit e9rdekel.
2009-05-19 21:59 | S. Balázs
Ági nem értelek.
Nem írtál rosszul egy szót? ("is")

Én is felraktam, 2 és fél éve egy kávézó itallapjára, de nem volt nagy sikere, ritkán kérték. Lehet hogy az volt a baj, hogy sima tejből és Fabbri szirupból készült. (vagy drága volt)
Az egyszerű vaníliás caffé latte sokkal népszerűbb volt.
2009-05-11 16:00 | Ági
Szerintem nem nagy cucc. Ilyet mindenki tud, és az ötlet sem új. Már készítettem el akkor is, mikor még a receptjét is tudtam...

Ötlet: kókuszlikőrrel ízesítve finomabb
2006-12-20 19:54 | Balla Gyula
Az italnak akkora a sikere, hogy a legismertebb amerikai kávézó (Starbucks) is felvette az italai közé. Yakimában ittam először vanilla latte-t és rögtön a kedvenc italaim közé került. Azóta akarok még 1x ilyet inni, de mostanáig nem tudtam, hogy hazánkban is árusítják. Köszi a recept leírást!
2006-09-12 11:33 | Mufti
Vanilia fagyit is raktam bele, úgy még jobb...
2006-09-12 11:30 | Mufti
Kipróbáltuk! Készítettem két adagot, és megitattam a szüleimmel, akiknek mint sok más robotoló munkáskéznek kevés ideje marad a kávékülönlegességekre. A lényeg, hogy szerintem az alapanygok tényleg fontos, hogy frissek legyenek, és akkor befutó.
2006-01-04 11:31 | Klaudiusz
Mi mire jó?
2006-01-03 16:35 | Aron
Mire jó ez?
2006-01-03 16:33 | Aron
Mire jó ez?
2005-04-14 22:18 | Jani!
Te nem vagy egy kicsit roszidulatú?!
2005-04-14 11:05 | Németh János
Egy kicsit többet írjál róla hátha tíz év múltán befut.
2005-04-13 17:12 | Balázs Zolán
Bizonyára nem lehet rossz, kb.10! éve készítettem ilyen kv-t, igaz én adtam neki ilyen hangzatos nevet, és valószinűleg azért nem futott be, mert nem jó időben, nem jó helyen készítettem
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci