Tiltott-Tűrt-Támogatott 2004.07.10. | Füst
A pipaklub tagjai nekiindultak, hogy végigjárják a Kávéházak.hu által értékelt helyeket pipás szemmel is. Az alábbiakban az ő értékelési szempontjaikat olvashatják.

A kávéházi kultúrához és a kávézáshoz szinte kötelezően hozzátartozik a dohány élvezete is. A pipázás a köztudatban összekapcsolódik a gondolkodó emberrel, így a szertartásos dohányzási módok közül talán a legjobban illeszkedik a kávéház szellemi jellegű hangulatvilágába.

Teljesen érthetően azonban nem mindenki kedveli a pipafüst illatát. Ezért aztán szükségesnek láttuk az értékelt kávéházakat a pipázással szembeni toleranciájuk alapján is minősíteni. A próbák során a vendéglátóhelyeket intenzív terhelésnek vetettük alá: a Magyar Pipaklub budapesti füstpáholyának 6-8 tagja órákon keresztül füstölgött az adott egységben. A személyzet, a vendégek és a füstelszívó készülékek reakciói alapján végül egy hármas skála szerint rangsoroltuk a kávéházakat:

Tiltott (áthúzott pipa) - A pipázás egyértelműen tilos. Ez jelentheti azt is, hogy egyáltalán nem szabad dohányozni, de azt is, hogy csak pipázni nem lehet. Meg kell jegyeznünk, hogy ez utóbbi hozzáállást igencsak korlátolt és diszkriminatív dolognak tarjuk. Van rá példa, hogy valahonnan csak a pipázók és a szivarozók vannak kitiltva, a cigarettások büntetlenül eregethetik a papír és az adalékanyagok fertelmes füstfelhőit.

Tűrt (halvány pipa) - Az így minősített helyeken ugyan nem tilos pipázni, de ha így teszünk, érezhetően nem látnak minket szívesen. A pöfékelés azonban legfeljebb kétségbeesett tekinteteket ("Vajon hány vendéget fognak
elriasztani?") vált ki a személyzetből, esetleg megengednek maguknak egy-két megjegyzést, de inkább csendben összeszorítják a fogukat, és reménykednek, hogy minél hamarabb távozunk. Elképzelhető persze, hogy egyetlen magányos pipást még minden további nélkül elviselnek.

Támogatott (jól látható pipa) - A megfogalmazás nem egészen pontos - kevés helyen kérnek meg rá kifejezetten, hogy pipázzunk -, de láthatóan nem zavarja őket a füstölgés, és semmilyen ellenséges reakciót nem tapasztaltunk. Az ilyen helyekre bátran beülhetünk, akár nagyobb pipás társasággal is.

www.pipaklub.hu


Már több, mint egy hónapja nyitott a Bloom Coffee, mely nem feltétlen a könnyű
megtalálhatóságáról, méginkább a finom süteményeiről, ízléses interiőrjéről és kávéitalairól
ragadhatja meg a kávészeretők figyelmét.
Café Budapest
Habár sokáig csak vendégkávé volt itthon a Per Nordby, addig a By Beansben nyitása óta már állandó az őrlőben. A kávépörkölő tulajdonosa nem először járt Magyarországon, azonban most nem üres kézzel érkezett.
Koffein
Hatalmas terek, izgalmas ételek, fagyasztott különlegességek. Ezek mind azok a kifejezések, amelyek a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro kapcsán eszünkbe juthatnak.
Blog írások