Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Téma // Kolumbia
Kolumbia
Kávétermelő országok I.
2009. Október 22., Csütörtök
Klikkeljen a képre!
 / Kolumbia
A világ második-harmadik legnagyobb kávé exportőre szinte kizárólag jó minőségű, nedves eljárással feldolgozott arabika fajtákat termel. Az ország elhelyezkedése kereskedelmi szempontból ideális, két óceánra nyílik saját kikötője. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség.

Az elkészített kávé általában közepesen testes, vibráló, de nem túlzó savassággal, életteli és kifinomult gyümölcsösséggel. Igazi klasszikus.

Kolumbia kávés szempontból ma mégis kettős képet mutat. Hosszú évtizedek óta működő, egységes ország-marketing egyedülálló a világban. Az amerikai és nyugat-európai piacot a (kitalált) kávétermelő, Juan Valdez alakjával nyerték meg. A kávéültetvényes mindennapjairól készült filmek, az őt ábrázoló reklámanyagok egy generáció számára jelentették a hiteles arcot az egyébként igencsak arctalan, nagyüzemi kávétermelés világában. A kampány mögött az 1927-ben alapított Kávétermelők Nemzeti Szövetsége (Federacion Nacional de Cafeteros, FNC, Fedcaf) áll.

A gazdák szövetsége szorosan együttműködik a kormánnyal, tevékenysége gyakran túlmutat a szokásos termelő-szövetkezetekén:

  • Az egyes termelőktől begyűjti-átveszi a termést, és azért garantált árat fizet.
  • A kávét közvetlenül exportálja, leginkább az európai piacokra (Németország meghatározó felvevőpiac volt az utóbbi évekig).
  • A tagdíjakból és kereskedelmi tevékenységének hasznából tartalékot képez, hogy a minimum felvásárlási árat a gyengébb keresleti években is fenn tudja tartani.
  • Folyamatos marketingtevékenységet folytat a kolumbiai kávé érdekében.
  • Támogatja az iparág kutatás-fejlesztését, agronómusokat foglalkoztat.
  • Szigorú minőségellenőrzési rendszert működtet – az átvett kávékat rendszerezi és osztályozza. A legmagasabb minőségi kategória a Supremo (nagyobb szemű, modernebb termelőktől), utána következik az Extra.
  • A termelők családjai számára iskolákat tart fenn, orvosi ellátást nyújt, utakat épít.

    Az FNC példaként szolgálhat minden kávétermelő ország számára, hogyan lehet egy ország kávés iparágát – mely a világ kávétermelésének 12%-át adja – hatékonnyá tenni.
    Az utóbbi évtizedben viszont az igazán kiemelkedő termőterületek versenyében Kolumbia lemaradt.
    A különleges kávéminőséget ("specialty coffee") kínáló üzletekben a vevők között csak az újonnan betérők fordultak a kolumbiai kávé felé, mert más "különlegességet" nemigen ismertek. Később azonban gyorsan kenyai, guatemalai vagy akár pápua új guineai kistermelők kávéira váltottak. Kolumbia egyedülálló teljesítménye és sikere – hogy óriási mennyiségben képes kiegyenlített és magas minőségű kávét exportálni, majd ezzel a meghatározó piacokon az átlagos kiskereskedelmi kávékínálat csúcspozícióját megszerezni – visszaütött. Az újonnan megjelenő kereslet a termelő, sőt dűlőszelektált kávék irányába mozdult. Az egyik termelő kávététele hiába tökéletes (az egyedi mikroklímához illeszkedően, gondos odafigyeléssel feldolgozott), a másik farmer kávéja pedig csak közepes-jó, mindkettő elveszik a begyűjtő-ponton a kávés jutazsákok végtelen sorában. A kávékat aztán összekeverik, és méret-minőség alapján újraosztják. A különleges minőségek így elvesznek a nagyon jó átlagban.


    Kolumbiai kávék a Barista Szaküzletben Kolumbiai kávék a Barista Szaküzletben
    Szemes kávé>>

    Őrölt kávé>>

    E.S.E. pod>>
    Az utóbbi években aztán, talán éppen az előző probléma meglátása miatt, megjelentek a kolumbiai kistermelők is legfőképpen az amerikai a különleges kávépiacon.
    A legtöbb ilyen regionális, termelő- vagy akár dűlőszelektált kávé az ország délnyugati régiójából érkezik, Narino, Cauca körzetéből, és különösen Huila déli részéből. A nagyhírű Medellin, Armenia és Manziales területek még nem képviseltetik magukat ezen a piacon.

    A megjelenő kávék általában hagyományos arabika változatok, mint a Typica vagy a Bourbon, nem az "osztályozott, de kevert" kávékban gyakran feltűnő, jó termőképességű, modernebb hibrid variációk, mint a Colombia és Colombiana.
    Az ország a Cup of Excellence mozgalomban 2005 óta vesz részt.

    Kapcsolódó linkek:
  • Barista Szaküzlet
  • Guatemala
  • Mexico
  • Jamaika vs. Jáva
  • El Salvador
  • Costa Rica
  • India
  • Kenya
  • Brazília
  • Juan Valdez
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-10-29 09:27 | CBLwOJZXlda
    I personally don’t have the ttohghus to explain exactely how much I will be thrilled when i squeezed these. Your site content includes seized our soul, on a regular basis rekindle all the article though looking ahead to one other post. Thanks!
    2015-10-27 12:44 | 4NiXy7ZZ2
    Dont you get believing in sgyinas Picotee they are all complete by men for their identifiable advantages. Women who manipulate civic proverbs as a guide owing to events are those who have not resourcefulness sufficient to make privileged ones as each aftermath occurs.
    2015-10-26 04:38 | ZAwrX5yt7
    I would like to show some thanks to you for recunisg me from such a challenge. After exploring through the the web and getting concepts that were not productive, I figured my life was well over. Living without the strategies to the difficulties you have solved all through this posting is a serious case, and ones which might have in a negative way affected my entire career if I had not noticed your website. The understanding and kindness in dealing with a lot of stuff was excellent. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. It’s possible to now relish my future. Thank you so much for the skilled and results-oriented help. I won’t be reluctant to endorse your blog post to anyone who would like guidance about this area.
    2013-03-24 13:14 | cDnpFvlHOYPvieH
    XVVEUv yoljuuayyuuj
    2013-03-21 11:08 | kNnkcEiTlHGetNZ
    The abiilty to think like that shows you’re an expert
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci