Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Téma // Kenya
Kenya
Kávétermelő országok III.
2009. December 22., Kedd
Klikkeljen a képre!
 / Kenya
A Kelet-afrikai ország – csodás szafari parkjai és Barack Obama amerikai elnök rokoni kötődései mellett – kiváló minőségű kávéjáról is ismert a világban. Kenya az utóbbi évszázadokban a nemzetközi kereskedelem egyik központja volt. A nyílt óceáni hajózás kifejlődése előtt kikötői kulcsfontosságot játszottak a partvidéki hajós kereskedelemben.

Éppen ezért függetlenségét csak igen későn, 1964-ben tudta kivívni. 1500-as években a portugálok foglalták el, az 1700-as évektől az ománi arabok uralták, 1890-től a Brit Birodalmi Kelet-Afrikai Társaság fennhatósága alá került.
Bár a kávé őshazája – Etiópia – szomszédos ország, de a kávéművelés itt csak későn honosodott meg. Az 1800-as években a Szent Lélek Kongregáció atyái kezdtek kávétermesztésbe, a bourbon nemesített arabikák 1911-ben kerültek az országba. Ebben az időben települtek brit és más európai farmerek a térségbe, számuk a 30-as évekre 30000 körülire emelkedett. A felföld belsejében kávé- és teaültetvényeket alapító gazdálkodók indították el az ország kávés iparágát.

Mára Kenya a világ 18., Afrika 6. legnagyobb kávétermelője. A mennyiségnél azonban itt sokkal fontosabb a minőség. Abban minden kávészakértő egyetért, hogy Afrika legjobb kávés minőségszabályzása Kenyában működik. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a gyarmati időszakot követő egypártrendszerben szigorúan szabályozták az ágazat működését. A politikai rendszer az utóbbi másfél évtizedben többpárti köztársasággá alakult, a piac szabaddá vált de a kávésipar szabályozása – szerencsére – megmaradt.


Kenya AA - Compagnia dell’Arabica
Kenya AA - Compagnia dell’Arabica
Kenyi kávék a barista Szaküzletben Kenyi kávék a barista Szaküzletben
Szemes kávé >>

E.S.E. pod >>
Majd 600 ezer farmon több mint 6 millió ember dolgozik. Ez az ültetvény- és termény-mennyiség áttekinthetetlen lenne, ha termelők nem tömörülnének szövetkezetekbe. A termelők több száz egyesülete szervezi a kávé begyűjtését, osztályozását, értékesítését.
Az osztályozási rendszer könnyen áttekinthető, alapvetően a kávészemek méretére alapoz. A legfelső kategória az AA jelzésű, amibe a 17-18-as méretű szemek kerülnek. A számok a kávébab hosszára utalnak: 17/64-ed és 18/64-ed inch, (kb.: 68 és 72mm). Ez után következnek az A és a B nagyságú szemek. A termés gyöngykávé-részét (peaberry, PB) külön gyűjtik és értékesítik.
A kávébab mérete természetesen nincs közvetlen összefüggésben az ízminőséggel, de a gondos, szemenkénti válogatás teljesen kiszűri a hibás magokat és egységes kategóriákat teremt. Ennek árnyoldala természetesen, hogy az egyes kávétermelőktől beérkező tételek keverednek és a kiemelkedő minőségek eltűnnek. A piaci liberalizáció óta már elérhetőek kisebb termelők különleges kávéi is, de nem közvetlenül csak aukciókon…

Az aukciós rendszer a kenyai kávés ágazat sikerének szintén fontos összetevője. A szövetkezetek és exportőrök a szüreti időszakban hetente tartanak kávéaukciókat. A licitálható tételeket előzetesen szétküldik a potenciális vevőknek (zöldkávé-kereskedők, pörkölő üzemek vezetői). Az árverésre érkező felvásárlók így pontos képet kapnak az elérhető kávékról és a saját igényeiknek megfelelő minőséghez, karakterhez tudnak hozzájutni.
Kenya trópusi éghajlata több mint ideális a kávétermeléshez. A kiegyenlített hőmérsékletű hónapok között nehéz különbséget tenni, évszakok nincsenek. Két esősebb időszak (áprilistól júniusig és október-november) teszi változatosabbá a mikroklímát, az utánuk következő száraz hónapokban következhet a betakarítás. A "téli" a jelentősebb, a "nyári" a változó szüreti időszak.

A termőterületek az ország közepét uraló, 5199 méter magas Kenya hegytől húzódnak, egészen az a déli határt jelző Kilimandzsáróig. Igazi magashegyi termelést folytatnak 1500-2100 méteres magasságban, az exportra szánt kávéban a nedves eljárást alkalmazzák. A fejlett és környezettudatos agrártechnológiáknak köszönhetően a gazdálkodáshoz vegyszereket, műtrágyát alig használnak.

RUIRU 11
RUIRU 11
Az országban jellemzően tradicionális bourbon és typica arabika variációkat termesztenek, a legutóbbi időkben kezdtek bele a Ruiru 11-es nevű hibrid termesztésébe. Az új, betegségeknek jobban ellenálló variáció megosztja a kávészakértőket. Legtöbben hiányolják belőle a tipikusan "kenyai" ízeket, jellegtelen kávénak tartják és féltik a kiváló minőséget adó, jól bevált SL-28 és SL-34 variációkat.
A kenyai kávé savas. Akik először kóstolják gyakran meghökkennek akár citrusosan gyümölcsös ízén. De ha ezen túljutunk, igazi meglepetések érhetnek. Néha borra emlékeztető, különleges utóíz, máskor a piros bogyós gyümölcsök fanyarságának rendkívül intenzív jelenléte vagy kifejezetten édes ízérzet egészíti ki az alapízt. Sokféle karakterrel, összetett ízképpekkel találkozhatunk. A forrázásos-csepegtetős technológiákhoz jól illeszkedő kávét ad, de felbukkan néhány magas minőségű eszpresszóban is.

Kapcsolódó linkek:
 • Tanulj többet a kávéról!
 • Barista Szaküzlet
 • Guatemala
 • Mexico
 • Jamaika vs. Jáva
 • El Salvador
 • India
 • Costa Rica
 • Kolumbia
 • Brazília
 • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
  Most szólj hozzá!
    Név:
    Website:
    E-mail:
    Hozzászólás:
    Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
   


  BELÉPÉS
  Felhasználónév:
  Jelszó:
  regisztráció hírlevél
  BARISTA SZAKÜZLET


  Sommelier képzés
  RECEPT KERESŐ
  Kávés sütik
  Mennyire bonyolult?
  Szövegrész keresése:
  Kávéitalok
  Milyen típusú?
  Szövegrész keresése:
  JEGYVILAG.HU
  Színházi előadás:
  Mikor?
  Hol?
  © 2003-2018 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
  Támogató partnereink


  Barista Hungary
  "A kávés képzés"

  Completa

  DaVinci