Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Téma // El Salvador
El Salvador
Kávétermelő országok VI.
2010. Május 7., Péntek
Klikkeljen a képre!
 / El Salvador
A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdásagi feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre.

El Salvador kis ország Közép-Amerikában. Területe Magyarország negyedét teszi ki, kikötője csak a Csendes-óceán irányában van. A néhány tíz kilométeres tengerparti síkság után a Kordillerák vulkáni, magashegyi tája következik. A 2000 méternél magasabb hegycsúcsok 500-600 méter magasban termékeny talajú fennsíkokat fognak közre. Az éghajlat trópusi, az esős évszak május és október között tart. Ezután a Karib-tenger felől Hondurason át megérkező száraz passzátszél határozza meg az időjárást. Minden tényező – talaj, magasság, klíma – adott, hogy az országból kiemelkedő minőségű kávék érkezzenek. A kiváló adottságok azonban az utóbbi évszázadokban sokkal inkább veszélyt és nehézségeket hoztak a kávétermelőkre, mint lehetőségeket és jó szerencsét.


A területet az 1520-as években gyarmatosította Spanyolország, függetlenségét csak 1821-ben, a Közép-Amerikai Egyesült Tartományok részeként vívta ki. Az államszövetség nem lett olyan hosszú életű, mint észak-amerikai előképe, már 1838-ban felbomlott.
Az ekkor megszülető ország újkori történetét a kávétermesztés alapjaiban határozta meg. A kávé kiemelkedő profitot hozott, így hamar kialakultak a monokultúrás nagyültetvények. Ennek következtében a földek, a vagyon és a tőke néhány oligarcha, nagybirtokos család kezében összpontosult, akik egymással vetélkedtek a politikai hatalomért. A kávékereskedelem szolgálatába állították az infrastruktúrát (az út- és vasútvonalakat nem a lakosság, hanem a kávé "igényei" szerint tervezték), a termelésben résztvevők szabad vándorlását törvényekkel gátolták, a munkaerőt "röghöz kötötték". A huszadik század a folyamatos polgárháborúk és katonai diktatúrák váltakozásában telt. A század második felében a szovjet-amerikai hidegháború egyik terepévé vált az ország, a harcok lezárását csak az 1991-es békeegyezmény hozta el.

A Megváltóról elnevezett ország évszázados szenvedéseit nagyrészt a kávénak köszönheti, ezért illő, hogy jelenkori gazdasági feltámadásában is segítse. A polgárháború évtizedei megőrizték azokat a tradicionális bourbon arabika fajtákat, amiket sok dél-amerikai országban már rég lecseréltek ellenállóbb, termőképesebb hibridekre. A salvadori kávék egyik pólusát ezek a "hagyományos" kávék adják. Érzékszervi értékei miatt e kávék reneszánszukat élik, nagy elismerésnek örvendenek a kávékedvelők között. Jellemzőjük az egyértelmű lágyság, alárendelt savassággal. Kiegyensúlyozottságuk és aromaprofiljuk alkalmassá teszi őket, hogy a brazil fajták alternatívájaként egy eszpresszó keverék alapját adják.


A másik póluson a pacamara található. Ez az elefántbabnak is nevezett maragogype és egy paca nevezetű helyi caturra variáció hibridje. A remek keresztezés ízminőségben felülmúlja "származását": a lágyságot meglepő összetettséggel kombinálja. Az izgalmas, csípős és karakteres íz együttállása a szokásosnál nagyobb kávészemekkel pedig újabb érvet és megerősítést ad a laikus kávévitában a "méret a lényeg" pártján állóknak.


Kávék El Salvadorból a Barista Szaküzletben Kávék El Salvadorból a Barista Szaküzletben
Szemes kávé >>

Őrölt kávé >>
Az utóbbi évtizedben El Salvadorból folyamatosan emelkedő minőségek érkeznek a kávékereskedőkhöz. Megjelentek a kistermelők, az organikus és az ültetvénykávék. Az ország csatlakozott a Cup of Excellence mozgalomhoz is.
A legjobb tételek kizárólag magashegyi ültetvényekről származnak, ahol az éjszakai lehűlés miatt lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek. Ezt SHG (Strictly High Grown – kizárólag magasan termett) rövidítéssel jelzik a kávés zsákon.

Kapcsolódó linkek:
  • Tanulj többet a kávéról!
  • Barista Szaküzlet
  • Guatemala
  • Mexico
  • Jamaika vs. Jáva
  • Kolumbia
  • Brazília
  • Kenya
  • India
  • Costa Rica
  • Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
    Most szólj hozzá!
      Név:
      Website:
      E-mail:
      Hozzászólás:
      Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
     


    2015-12-14 22:24 | fZUYt3bVhrU
    Whenever I at first commented I clkecid on the Notify me when new comments are added checkbox and currently each and every time a remark is added I receive four emails with the same comment.
    2015-12-14 05:35 | C0v0G9Ohu
    Ma reggel hedvott az , hogy a kodomnort f6rf6kbefogadta egy csale1d. Zse1ke1nysze9kre kerfclt, e1llatok melle9. Egy komondor jobb helyet nem is kedve1nhatna mage1nak. Reme9ljfck a komondor is e9s az faj gazda is megtale1lta a megfelelő te1rsat egyme1sban.Szerencse9re az Orpheus-tf3l csak chippel elle1tott kutye1t lehet kivinni, edgy me1r nem csak egy ne9vtelen szerencse9tlen kf3bor eb lesz, ha be1rmi is tf6rte9nne vele
    BELÉPÉS
    Felhasználónév:
    Jelszó:
    regisztráció hírlevél
    BARISTA SZAKÜZLET


    Sommelier képzés
    RECEPT KERESŐ
    Kávés sütik
    Mennyire bonyolult?
    Szövegrész keresése:
    Kávéitalok
    Milyen típusú?
    Szövegrész keresése:
    JEGYVILAG.HU
    Színházi előadás:
    Mikor?
    Hol?
    © 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
    Támogató partnereink


    Barista Hungary
    "A kávés képzés"

    Completa

    DaVinci