Találkozópontok | Kávézó kereső | Kávéház rangsor | Kávé akadémia | Játék | Linkek | Rólunk | Támogatóink
Hírek
Téma
Kávé mellé
Café Budapest
Receptek
Kávéház anno
Barista iskola
Barista szaküzlet
Zacc
DOSSZIÉK
Kávé minősítések
Tea
Kávézóláncok
Kávétermelő országok
Kultikus kávés kellékek
Független Kávéházak
Home Barista
Barista Bajnokságok
Régi pesti kávéházak
Kávéház Sirató
RÉGIÓK
Hajós utca
Károlyi utca
Liszt Ferenc tér
Ráday utca
Újlipótváros
Nyitólap // Zacc // Design kávéfőzők
Design kávéfőzők
nem csak jó- SZÉP
2009. Augusztus 31., Hétfő
A jó öreg kotyogóstól a luxuskávéfőzőkig, a kávéautomatáktól a kávéházakig számos útja-módja van annak, hogy hozzájuthassunk napi betevő koffeinadagjainkhoz. Persze a dizájnerek a kávé előállítását is a maguk sajátos szemszögéből nézik, ennek eredményeképp pedig egészen innovatív alkotások jönnek létre. A következőkben ezekből szemezgetünk.

A Designafairs tervezőcsapat többszörös dizájndíjas munkája, és a WMF cég terméke ez a stílusos egyszemélyes kávéfőző. Egyértelmű minimál-dizájnbravúr, s egyben egy újabb érv a szingliség előnyeinek listáján. Aki most azonnal beleszerelmesedett, annak jó hír, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható (Amazon, kb. 100 euro).

Phil Rose ausztrál dizájner műve az Espresso kávéfőző. A retró sci-fi formaterv önmagában is vagány, ám a tárgy valódi különlegessége az, hogy valóban megáll az élén úgy, ahogy az a képen látható. Így nem csupán mint gép, hanem mint kortárs művészeti alkotás is felfogható.

Szintén sci-fi-s ihletésű, ám az előzőnél jóval kevésbé kedélyes, sokkal inkább harcias küllemű cucc Carlo Borer svájci dizájner Saeco Etienne Louis nevet viselő kávéfőzője. A masina, ha épp nem kávét készítünk vele, akár önvédelmi fegyvernek is megteszi.

Ami felmegy az le is jön - mondta Newton. Lina Fischer pedig ezen elvet követve tervezte meg a Kahva kávéfőzőt. A gép alsó tartályába vizet, míg a felsőbe őrölt kávét kell tölteni, majd bekapcsolni. Mikor a víz felforr, a nyomásnak köszönhetően felfolyik a kávéval teli egységbe, ahol hagyni kell forrni néhány percig, majd kikapcsolni. Ahogy a kávé hűlni kezd, visszacsorog az alsó tartályba, ahonnan pedig mehet is a csészénkbe.

Némileg hasonlóan működik a német Jan König -Cocoon kávéfőzője is. A zseniálisan átgondolt gömb a gömbben szerkezet külső tartályába kell öntenünk a vizet, a felső edénybe pedig filter és őrölt kávé kerül. Ha rácsuktuk a tetejét, az egészet ráhelyezzük a forralóra. A forróvizet a beépített szivattyúk a szűrőbe juttatják, a kész kávé pedig a belső gömbbe folyik. Az ebből kivezető csövön keresztül önthetjük ki a bögrénkbe, ami viszont odabenn marad, azt az edény kialakításánál fogva hosszú órákig melegen tartja.

Alisson Wilson Ströher brazil dizájner-hallgató IMO kávéfőzője ránézésre leginkább egy robotkarra emlékeztet. A gép extra könnyű műanyagból készül, és összehajtogatható testének köszönhetően egyszerűen hordozható. Kávépasztillával működik, a tartályába három csésze kávé elkészítéséhez elegendő víz fér. A kar magassága és pozíciója sokoldalúan variálható, így nagyon kényelmesen bele lehet találni vele a csészébe.

Az amerikai Aerobie cég Aeropress kávéfőzőjével 30 másodperc alatt készíthetünk két csésze kávét. Első lépésben vizet és őrölt kávét töltünk a tartályba, és tíz másodpercig állni hagyjuk. Ezt követően a berendezés tetejét lenyomva átszűrjük a filteren a folyadékot, és húsz másodperccel később előttünk a kész kávé.

A Hourglass kávéfőző esetében a homokóra forma nem csupán esztétikai célokat szolgál, hanem gyakorlati funkcióval bír. A szerkezet segítségével ugyanis érzékeny gyomrúak készíthetnek maguknak alacsony savtartalmú kávét. A fogyasztás előtti este őrölt kávét és hideg vizet kell tölteni a szűrőkosárba. A kávé az éjszaka folyamán kiázik, reggel pedig annyi a vele dolgunk, hogy a tárgyat megfordítjuk, akár a homokórát és a szűrőn keresztül kicsorgó koncentrátumhoz forró vizet vagy tejet kell öntenünk, s ezzel kész is az ital. Elektromos áramra nincs szükség.

Forrás: borsa.hu

Archívum | Nyomtatás | Küldés e-mailben
Most szólj hozzá!
  Név:
  Website:
  E-mail:
  Hozzászólás:
  Ellenőrző kód: CAPTCHA Image
 


2015-12-14 04:31 | HsKmRr0phI
An interesting and enianggg article of how things can change, over time. It sounds like you had a tough childhood Sheila, and it must have been overwhelming to revisit the place, after all that time, to find how much it has changed. I guess it is like what they say. Time moves on’. You have a great skills with your writing for detail.
BELÉPÉS
Felhasználónév:
Jelszó:
regisztráció hírlevél
BARISTA SZAKÜZLET


Sommelier képzés
RECEPT KERESŐ
Kávés sütik
Mennyire bonyolult?
Szövegrész keresése:
Kávéitalok
Milyen típusú?
Szövegrész keresése:
JEGYVILAG.HU
Színházi előadás:
Mikor?
Hol?
© 2003-2017 | Kapcsolat | Impresszum | Média információ | Partner belépés
Támogató partnereink


Barista Hungary
"A kávés képzés"

Completa

DaVinci