1.1. Legendák

A Kávé története Számos feltételezés létezik a kávé eredetével kapcsolatosan. Az egyik legenda egy kecskepásztorhoz kötődik. Egy másik legenda szerint Gábriel arkangyal adta a kávét Mohamednek. Egy harmadik történet szerint egy száműzött szufi bölcs talált rá a kávécserjére, melynek gyümölcse megmentette őt és tanítványait az éhhaláltól.


E legendák közül természetesen egyik sem bizonyított. Valószínűsíthetően a kávéital elterjedése folyamán jöttek létre, elősegítve az új itallal való megbarátkozást.

Már a korabeli arab történetírók is tisztában voltak vele, hogy a kávé eredetéről való tudásuk csupán a tizenötödik század közepéig nyúlik vissza, korábbról semmilyen történelmileg hiteles, megbízható írott információ nincs. Ennek köszönhető a kávé eredetét taglaló legendák népszerűsége, elterjedtsége.

További almenük:

1.1.1 Káldi
1.1.2 Gábriel arkangyal
1.1.3 Szufik

Káldi, a kecskepásztor legendája, amit a tizenhetedik századi európai írók oly szívesen idéznek, bizonytalan eredetű. Legyen bár arab, vagy nyugati eredetű, az biztos, hogy a kávéról író araboktól nem maradt ránk egy ilyen fajta történet sem. Salamon és Gábriel arkangyal legendája Abu al-Tayyib-tól származik.

A legendák mögött van két olyan biztos pont, amelyet tényként kezelhetünk. Először is a kávéfogyasztás majdnem mindig Jemenig követhető vissza. Másodszor, a történetek legtöbbjében szerepel egy vagy több férfi, aki, akik valamely misztikus szufi rend tagjai, melyben az istentiszteletek eszközeként a kávé hamar fontos szerephez jutott.

Főmenü:

 • 1.2 Kávé - a muszlim világ itala
 • 1.3 Európa
 • 1.4 A kávé elterjedése
 • 1.5 Kávéháztörténet

 • H i r d e t é s

  1.1.1. A kecskepásztor Káldi legendája cikk borítóképe
  1.1.1. A kecskepásztor Káldi legendája

  Káldi, a kecskepásztor legendája, amit a tizenhetedik századi európai írók oly szívesen idéznek, bizonytalan eredetű. A forrás legyen bár arab, vagy nyugati, az biztos, hogy a kávéról író araboktól nem maradt ránk egy ilyen fajta történet sem, ellenben e legendát szinte mindenki az Encyclopedia Britannica-ból idézi.

  1.2. Kávé - a muszlim világ itala cikk borítóképe
  1.2. Kávé - a muszlim világ itala

  A kávé története
  A kávét, mint jótékony, serkentő hatású növényt, először a 9. században említette egy Rhazes (852-932) nevű orvos az Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. A 11. század fordulóján Avicenna (980-1037) az Al-Ganum fit-Tebb (Az orvoslás kánonja) című könyvében már konkrétan említi a kávét.

  1.2.1. A kávé elnevezése cikk borítóképe
  1.2.1. A kávé elnevezése

  A kávé szót a világ minden táján, minden nép hasonlóan ejti: kávé, caffe, kava, coffee, Kaffee, cafe, kafe és így tovább. A szónak az arab nyelvben vannak gyökerei, eredete azonban bizonytalan. Több etimológiai magyarázat is létezik. A Kávéházak.hu most összeszedte ezeket.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s