1.2.2. A kávé eredete

A kávécserje valószínűleg Afrikában őshonos. Minden valószínűség szerint a kávé fogyasztásának szokása is Etiópiából került át Jemenbe a 15.sz. folyamán. Ám a kávé növény ekkor már honos volt az Arab-félszigeten, vadon termett.


A kávét mint jótékony, serkentő hatású növényt már a 9. században említette egy Rhazes (852-932) nevű orvos az Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. A 11. század fordulóján Avicenna (980-1037) az Al-Ganum fit-Tebb (Az orvoslás kánonja) című könyvében már konkrétan említi a kávét; annak élettani hatásait a Rhazes által leírtakkal egyezően mutatja be.

A kávénövény alatt ekkor még a coffea arabica faj értendő. A robuszta felfedezése még fél évezredet várat magára.

A pörkölésről 1511-ben Mufti Gemmal Eddin ír először Mekkából. Előtte a kávészemeket nyersen, erjesztve, darálatlanul főzték.

Az első kávézók és kávéházak a XVI. századi Konstantinápolyban nyíltak nagy számban. Ez volt a kávézás és a kávéházak első virágkora. Ezt mutatja a tény is, hogy a korabeli világi és vallási hatalom egyaránt támadta ezeket az intézményeket, mivel óriási közéleti funkcióval bírtak. Több hullámban próbálták betiltani a kávéházat, és ezen időszakok alatt véresen megtorolták a kávézók engedetlenségét. Itt jelent meg először a kávé élettani hatásai mellett, a társadalmi, demokratizáló hatása.

Főmenü:

 • 1.2.1. A kávé elnevezése
 • 1.2.3. Szufik
 • 1.2.4. Törökország

 • 1.2.3. Szufi szerzetesek cikk borítóképe
  1.2.3. Szufi szerzetesek

  Mondja ki velünk: Abd al-Quadir al-Jaziri. Ha sikerült, elmondjuk, hogy ő egy fóliánsában említ valami Dhabhani nevű, szufi, sejk, imám, és mufti címekkel bíró férfit, aki Etiópiában járván találkozott a kávégyümölcs fogyasztásának szokásával, majd Adenbe való visszatérte után, mikor megbetegedett, a kávét immár mint italt, orvosságként fogyasztotta, és jobban lett tőle.

  1.2.4. Török idők cikk borítóképe
  1.2.4. Török idők

  Az Ottomán birodalom terjeszkedésével a törökök is megismerkedtek az addigra az arab világban már elterjedt kávézás szokásával. A kávéházi kávézás elterjedésében nagy szerepet játszott, hogy korábban az arab társadalomban nem voltak találkozást segítő intézmények.

  1.3. Európa cikk borítóképe
  1.3. Európa

  A kávé története
  A kávé Európába érkezésekor már megindult a városiasodás és a polgárosodás folyamata. Az egyre nagyobb teret nyerő polgári életvitel megváltoztatta az étkezési szokásokat is. Az addig általános napi két meleg étkezés elé, ami a paraszti életforma velejárója volt, bekerült a reggeli.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  7.3.2 A hagyományos kávégépek

  A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.