1.3.3. A török jön, a kávé terjed!

A törökök az Ottomán birodalom egész területén elterjesztették a kávézás szokását. Egy török fogságba esett Luigi Fernando Marsigli gróf leírásából tudjuk, hogy a Bécs ostromára induló sereg, mint mindenből, kávéból is óriási készleteket vitt magával.



A később kiadott Ázsiai ital című munkájában részletes leírást ad a kávénövényről és a törökök kávékészítési szokásairól.

Valójában az Ottomán Birodalomnak volt egy nagykövete Bécsben, akitől az 1660-as években terjedhetett el a kávézás szokása. Akkoriban még csak otthon fogyasztott ital volt a kávé, de jellemző, hogy a városi kincstárnok panasszal élt, miszerint a városlakók túl sok fát használnak a kávéfőzéshez.

Bécs ostroma alatt 1683-ban egy lengyel, Franz Kolschitzky, volt az, aki az ellenséges vonalakon áthaladva információt szállított a körbezárt bécsieknek. Bátorságáért egy házat kapott ajándékul Bécs városától, ahol a törökök által hátrahagyott jelentős kávékészletekből mérte a kávét. A bécsi legendárium úgy tartja, ez volt a város első kávéháza.

A kereskedő népekkel párhuzamosan így jutott Európába a hódító törökök révén is a feketeleves.

Főmenü:

  • 1.3.1. Velenceiek
  • 1.3.2. Hollandok és franciák

  • H i r d e t é s

    x-presso

    H i r d e t é s

    Kávéházi akadémia

    Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
    Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

    Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
    Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

    Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

    H i r d e t é s