1.3.3. A török jön, a kávé terjed!

-
2005.06.02.

1.3.3. A török jön, a kávé terjed!

A törökök az Ottomán birodalom egész területén elterjesztették a kávézás szokását. Egy török fogságba esett Luigi Fernando Marsigli gróf leírásából tudjuk, hogy a Bécs ostromára induló sereg, mint mindenből, kávéból is óriási készleteket vitt magával.



A később kiadott Ázsiai ital című munkájában részletes leírást ad a kávénövényről és a törökök kávékészítési szokásairól.

Valójában az Ottomán Birodalomnak volt egy nagykövete Bécsben, akitől az 1660-as években terjedhetett el a kávézás szokása. Akkoriban még csak otthon fogyasztott ital volt a kávé, de jellemző, hogy a városi kincstárnok panasszal élt, miszerint a városlakók túl sok fát használnak a kávéfőzéshez.

Bécs ostroma alatt 1683-ban egy lengyel, Franz Kolschitzky, volt az, aki az ellenséges vonalakon áthaladva információt szállított a körbezárt bécsieknek. Bátorságáért egy házat kapott ajándékul Bécs városától, ahol a törökök által hátrahagyott jelentős kávékészletekből mérte a kávét. A bécsi legendárium úgy tartja, ez volt a város első kávéháza.

A kereskedő népekkel párhuzamosan így jutott Európába a hódító törökök révén is a feketeleves.

Főmenü:

  • 1.3.1. Velenceiek
  • 1.3.2. Hollandok és franciák

  • Tetszett a(z) 1.3.3. A török jön, a kávé terjed! akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 1.3.3. A török jön, a kávé terjed! akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg