1.3.3. A török jön, a kávé terjed!

A törökök az Ottomán birodalom egész területén elterjesztették a kávézás szokását. Egy török fogságba esett Luigi Fernando Marsigli gróf leírásából tudjuk, hogy a Bécs ostromára induló sereg, mint mindenből, kávéból is óriási készleteket vitt magával.A később kiadott Ázsiai ital című munkájában részletes leírást ad a kávénövényről és a törökök kávékészítési szokásairól.

Valójában az Ottomán Birodalomnak volt egy nagykövete Bécsben, akitől az 1660-as években terjedhetett el a kávézás szokása. Akkoriban még csak otthon fogyasztott ital volt a kávé, de jellemző, hogy a városi kincstárnok panasszal élt, miszerint a városlakók túl sok fát használnak a kávéfőzéshez.

Bécs ostroma alatt 1683-ban egy lengyel, Franz Kolschitzky, volt az, aki az ellenséges vonalakon áthaladva információt szállított a körbezárt bécsieknek. Bátorságáért egy házat kapott ajándékul Bécs városától, ahol a törökök által hátrahagyott jelentős kávékészletekből mérte a kávét. A bécsi legendárium úgy tartja, ez volt a város első kávéháza.

A kereskedő népekkel párhuzamosan így jutott Európába a hódító törökök révén is a feketeleves.

Főmenü:

 • 1.3.1. Velenceiek
 • 1.3.2. Hollandok és franciák

 • H i r d e t é s

  1.4. A kávé elterjedése cikk borítóképe
  1.4. A kávé elterjedése

  A kávé története
  A forró italt az 1410-es évektől fogyasztották az Adeni-öböl, illetve a Vörös-tenger túlsó partján, Adenben, Mekkában és Kairóban. A kávéivás szokása a XVI. század végére az egész arab világban elterjedt, bár csak a felső társadalmi rétegek engedhették meg maguknak, hiszen a kávé még ritka és igen drága élvezeti cikk volt ekkor.

  1.4.2. A robuszta felfedezése

  Kávé akadémia
  Coffea canephora, ismertebb nevén: robuszta. Ez az elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robuszta kávéfajt az Egyenlítő mentén.

  1.5. Kávéháztörténet cikk borítóképe
  1.5. Kávéháztörténet

  A kávé története
  Konstantinápolyban 1554-ben nyitottak meg az első kávéházak. Itt fejlődött ki először a városi kávézásnak az a három szintje, ami mind a mai napig kultúrától függetlenül mindenhol megtalálható.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s