1.4.2. A robuszta felfedezése

Kávé akadémia Coffea canephora, ismertebb nevén: robuszta. Ez az elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robuszta kávéfajt az Egyenlítő mentén.


Mindaddig a kávét az arabika kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robuszta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabika között.

A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó. Van, aki a 100% arabika keverékekre, van, aki az arabika-robuszta keverékekre esküszik.

Kelet-Afrikai gyarmatai és a jól kiépített észak-afrikai kereskedelmi kapcsolatai segítettek Olaszországot a robuszta kávé behozatalában

Az olcsóbb robuszta kávé mindenki számára megfizethető volt. Az így megnövekedett felvevőpiac gyorsabb és hatékonyabb kávékészítési technológiát követelt.


Fejlődésnek indult az eszpresszó-technológia, megnyíltak az első olasz kávébárok.

Főmenü:

 • 1.4.1. Kronológia
 • 1.4.3. Robusta terjedése
 • 1.4.4. Brazilia

 • H i r d e t é s

  1.5. Kávéháztörténet cikk borítóképe
  1.5. Kávéháztörténet

  A kávé története
  Konstantinápolyban 1554-ben nyitottak meg az első kávéházak. Itt fejlődött ki először a városi kávézásnak az a három szintje, ami mind a mai napig kultúrától függetlenül mindenhol megtalálható.

  1.5.1. A Bécsi kávéházak cikk borítóképe
  1.5.1. A Bécsi kávéházak

  A bécsi legendárium szerint az első kávéházat a lengyel származású Franz Kolschitzky nyitotta meg rögtön Bécs ostroma után. Mások szerint az örmény kereskedőké az elsőség. Mindenesetre abban nagy az egyetértés, hogy nem egy tős-gyökeres osztrák csapott az asztalra: "már pedig én itt kapucínert fogok főzni".

  1.5.2. Itália kávéházai cikk borítóképe
  1.5.2. Itália kávéházai

  Itália első kávéházai Velencében nyíltak. Az 1600-as években Európába először a Velencei Köztársaság révén érkeztek babkávé szállítmányok a Közel-Keletről. 1645-ben nyílt meg az első olasz kávéház. Ekkor leggyakrabban még mozgó árusoktól lehetett vásárolni a kávét.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s