3.2.2. Pörkölés és keverés

Kávé akadémia A pörkölőnek tudnia kell, hogy milyen technológiával készülő kávéital alapanyagát állítja elő. Ez nem mellékes, ugyanis másfajta pörkölést igényel az eszpresszó technológia, a filteres kávé, a french press, vagy a török kávé.


A pörkölést, ugyanúgy, mint a kávékeverék összeállítását és az őrlést, alapvetően a kávékészítési technológia határozza meg.

A pörkölő üzemekben kétféleképpen pörkölhetnek. Vagy fajtánként pörkölnek, és utána állítják össze a kívánt keveréket, vagy először keverik össze a zöldkávé fajtákat a kívánt arányban és utána együtt pörkölik az elkészült keveréket.

Azonban mindkét esetben ügyelnek arra, hogy az egyes fajták azonos szintű pörköltségi fokot érjenek el, pl: olasz pörköltségi szint. Ennek az oka az, hogy az őrlés folyamán a különböző szinten pörkölt kávészemek máshogyan hasadnak, törnek az őrlőtárcsák között. Ahhoz, hogy jó kávéitalt tudjunk készíteni, egységes őrleményt kell kapnunk, aminek az alapja egységes pörköltségű babkávékeverék.

Az egyes kávéfajták íze eltérő, tehát azok keverésével az egyes ízkomponensek erősíthetők, kiegészíthetők, kiegyensúlyozhatók. Így hozható létre keveréssel a fajtakávékból keverék. A fajtakávékkal ellentétben a keverékek íze a karakteresség megtartásával harmonikusabb, teltebb lehet. Az önmagukban is harmonikus ízt adó fajtakávék ritkák és értékesek.

A pörkölést, ugyanúgy, mint a kávékeverék összeállítását és az őrlést, alapvetően a kávékészítési technológia határozza meg.

A pörkölő üzemekben kétféleképpen pörkölhetnek. Vagy fajtánként pörkölnek, és utána állítják össze a kívánt keveréket, vagy először keverik össze a zöldkávé fajtákat a kívánt arányban és utána együtt pörkölik az elkészült keveréket.

Főmenü:

  • 3.2.1. A pörkölés közben
  • 3.2.3. Manufakturális pörkölés
  • 3.2.4 Ipari kávé pörkölés
  • 3.2.5. Pörkölési szintek

  • H i r d e t é s

    3.2.3. Manufakturális pörkölés cikk borítóképe
    3.2.3. Manufakturális pörkölés

    Kávé akadémia
    A manufakturális kávépörkölés jelenleg reneszánszát éli. Lényege, hogy a kis üzemekben a magas minőségű zöldkávéfajtákat kis mennyiségekben, fajtánként, nagy odafigyeléssel pörkölik. Ezek a kis üzemek gyakran egybeépülnek egy saját kávébolttal és csak az adott üzlet, utca, vagy környék igényeire építve pörkölnek.

    3.2.4 Ipari kávé pörkölés cikk borítóképe
    3.2.4 Ipari kávé pörkölés

    Felgyorsult világunkban egyre inkább az előkészített termékek irányába tolódtak el a fogyasztói igények. A kávé esetében sincs idő arra, hogy az emberek otthon, saját maguk végezzék a pörkölést, őrlést...

    3.2.5. Pörkölési szintek cikk borítóképe
    3.2.5. Pörkölési szintek

    Kávé akadémia
    A kávét nagyon sokféleképpen lehet pörkölni. Az utóbbi félezer év folyamán minden kávéfogyasztó kultúrkör kialakította a maga ízlése szerinti pörköltséget. Fontos kiemelni, hogy mindig a kávéízlés, a kávékészítés módja határozza meg a pörköltségi szintet.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
    3.1 Kávé és mezőgazdaság

    A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

    7.1. Az espresso mint zöldkávé

    Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

    H i r d e t é s