café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
Kávé akadémia A manufakturális kávépörkölés jelenleg reneszánszát éli. Lényege, hogy a kis üzemekben a magas minőségű zöldkávéfajtákat kis mennyiségekben, fajtánként, nagy odafigyeléssel pörkölik. Ezek a kis üzemek gyakran egybeépülnek egy saját kávébolttal és csak az adott üzlet, utca, vagy környék igényeire építve pörkölnek.
A kis pörkölők elválaszthatatlanok a kávéboltoktól, ahol a helyben történő kávéfogyasztás mellett pörkölt fajtakávékat, és esetenként keverékeket lehet vásárolni elvitelre. A rendszer lényege a jó alapanyag és a gondos, szakértő odafigyelés mellett a frissesség. Az olaszok úgy tartják, hogy a legjobbak a frissen pörkölt kávék.
Ez az ágazat a bizalomra és a személyes kapcsolatokra épül a pörkölő a boltos és a vevők között. A pörkölőmester, ismerve a boltosok és a vendégek visszajelzéseit, az ő igényeiknek megfelelően tudja összeállítani a keverékeket és megválasztani a pörköltségi szintet.
Ennek az ágazatnak a legkritikusabb pontja a kávéfrissesség, hiszen nem lehetséges az aromazáró csomagolás, a hosszas raktározás és a hosszas szállítás. Ezért fontos a vendégigények pontos ismerete, a jól megszervezett ellátás, és a szakszerű tárolás az eladás helyén.
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
A kávézás művészete és mestersége – válj profi baristává!
2024.10.07.