3.2.3. Manufakturális pörkölés

Kávé akadémia A manufakturális kávépörkölés jelenleg reneszánszát éli. Lényege, hogy a kis üzemekben a magas minőségű zöldkávéfajtákat kis mennyiségekben, fajtánként, nagy odafigyeléssel pörkölik. Ezek a kis üzemek gyakran egybeépülnek egy saját kávébolttal és csak az adott üzlet, utca, vagy környék igényeire építve pörkölnek.


A kis pörkölők elválaszthatatlanok a kávéboltoktól, ahol a helyben történő kávéfogyasztás mellett pörkölt fajtakávékat, és esetenként keverékeket lehet vásárolni elvitelre. A rendszer lényege a jó alapanyag és a gondos, szakértő odafigyelés mellett a frissesség. Az olaszok úgy tartják, hogy a legjobbak a frissen pörkölt kávék.

Ez az ágazat a bizalomra és a személyes kapcsolatokra épül a pörkölő a boltos és a vevők között. A pörkölőmester, ismerve a boltosok és a vendégek visszajelzéseit, az ő igényeiknek megfelelően tudja összeállítani a keverékeket és megválasztani a pörköltségi szintet.

Ennek az ágazatnak a legkritikusabb pontja a kávéfrissesség, hiszen nem lehetséges az aromazáró csomagolás, a hosszas raktározás és a hosszas szállítás. Ezért fontos a vendégigények pontos ismerete, a jól megszervezett ellátás, és a szakszerű tárolás az eladás helyén.

Főmenü:

 • 3.2.1. A pörkölés közben
 • 3.2.2. Pörkölés és keverés
 • 3.2.4 Ipari kávé pörkölés
 • 3.2.5. Pörkölési szintek

 • H i r d e t é s

  x-presso

  H i r d e t é s

  Kávéházi akadémia

  Tejet a kávéba. Na de milyet? cikk borítóképe
  Tejet a kávéba. Na de milyet?

  A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

  Arabica és robusta – a két vetélytárs?! cikk borítóképe
  Arabica és robusta – a két vetélytárs?!

  Meglepő módon (tudomásunk szerint) nagyjából százféle kávénövény létezik, mi mégis csupán háromnak fogyasztjuk a termését. A coffee liberica rendkívül ritka, így igen csekély mennyiségben kerül csak kereskedelmi forgalomba. A világ kávétermésének mindössze 2-3%-át jelenti. A csomagolások hátoldalán található leírásokat böngészve nagy valószínűséggel az arabica és/vagy a robusta kifejezésekkel találkozol. Te tudod, hogy pontosan mit takarnak ezek az elnevezések? (x)

  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t? cikk borítóképe
  Te, vajon helyesen iszod az espresso-t?

  Az első, reggeli ébresztő kávénkat leszámítva, ma az espresso-t, vagy még inkább a ristretto-t elsősorban gasztronómiai értékéért szeretjük. Sokan mégsem ismerik, hogy miként fogyasszák helyesen, hogy a legjobb élményben legyen részük.

  H i r d e t é s