3.2.3. Manufakturális pörkölés

Kávé akadémia A manufakturális kávépörkölés jelenleg reneszánszát éli. Lényege, hogy a kis üzemekben a magas minőségű zöldkávéfajtákat kis mennyiségekben, fajtánként, nagy odafigyeléssel pörkölik. Ezek a kis üzemek gyakran egybeépülnek egy saját kávébolttal és csak az adott üzlet, utca, vagy környék igényeire építve pörkölnek.


A kis pörkölők elválaszthatatlanok a kávéboltoktól, ahol a helyben történő kávéfogyasztás mellett pörkölt fajtakávékat, és esetenként keverékeket lehet vásárolni elvitelre. A rendszer lényege a jó alapanyag és a gondos, szakértő odafigyelés mellett a frissesség. Az olaszok úgy tartják, hogy a legjobbak a frissen pörkölt kávék.

Ez az ágazat a bizalomra és a személyes kapcsolatokra épül a pörkölő a boltos és a vevők között. A pörkölőmester, ismerve a boltosok és a vendégek visszajelzéseit, az ő igényeiknek megfelelően tudja összeállítani a keverékeket és megválasztani a pörköltségi szintet.

Ennek az ágazatnak a legkritikusabb pontja a kávéfrissesség, hiszen nem lehetséges az aromazáró csomagolás, a hosszas raktározás és a hosszas szállítás. Ezért fontos a vendégigények pontos ismerete, a jól megszervezett ellátás, és a szakszerű tárolás az eladás helyén.

Főmenü:

 • 3.2.1. A pörkölés közben
 • 3.2.2. Pörkölés és keverés
 • 3.2.4 Ipari kávé pörkölés
 • 3.2.5. Pörkölési szintek

 • H i r d e t é s

  3.2.4 Ipari kávé pörkölés cikk borítóképe
  3.2.4 Ipari kávé pörkölés

  Felgyorsult világunkban egyre inkább az előkészített termékek irányába tolódtak el a fogyasztói igények. A kávé esetében sincs idő arra, hogy az emberek otthon, saját maguk végezzék a pörkölést, őrlést...

  3.2.5. Pörkölési szintek cikk borítóképe
  3.2.5. Pörkölési szintek

  Kávé akadémia
  A kávét nagyon sokféleképpen lehet pörkölni. Az utóbbi félezer év folyamán minden kávéfogyasztó kultúrkör kialakította a maga ízlése szerinti pörköltséget. Fontos kiemelni, hogy mindig a kávéízlés, a kávékészítés módja határozza meg a pörköltségi szintet.

  3.3. Kávé és kereskedelem cikk borítóképe
  3.3. Kávé és kereskedelem

  A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, a víz után pedig a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A kávéiparban 20 millióan dolgoznak. Ebből csak Brazília 5 millió embert foglalkoztat.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s