3.2.4 Ipari kávé pörkölés

Felgyorsult világunkban egyre inkább az előkészített termékek irányába tolódtak el a fogyasztói igények. A kávé esetében sincs idő arra, hogy az emberek otthon, saját maguk végezzék a pörkölést, őrlést...


Társadalmi igény jelent meg az otthoni kávékészítéshez alapul szolgáló pörkölt, majd pörkölt és őrölt kávékeverékek iránt. Ezt az igényt kielégítendő jöttek létre az egyre nagyobb, egy idő után ipari méretű kávépörkölő üzemek. Ezek már nem helyi, hanem regionális, országos, vagy globális ízlést és igényt szolgálnak ki.

Kulcsemberként jelenik meg itt a pörkölő és keverékeket összeállító személye. Ezek az emberek gyakran magasabb bért kapnak, mint maga az üzem vezetője, hiszen az ő felelősségük a sokak által megszokott és elvárt minőség, íz és aromavilág folyamatos biztosítása.

Feladatukat az nehezíti, hogy a sokféle beszerzési forrásból érkező zöldkávé minden szüret alkalmával más mennyiségű és minőségű alapanyagot ad. Így folyamatosan változó beszerzési feltételek között kell ugyanazt a sztenderdet nagy mennyiségben létrehozni.

A magas fokú gépesítés ugyanakkor az élőmunka háttérbe szorulását is jelenti. Az emberi tényező kiváltásához magas szintű minőségbiztosítási ellenőrző rendszereket kell beépíteni. A nagy pörkölő üzemekben akár 6-8 ellenőrzési szinten kell átmennie a kávénak a pörkölés során. A pörkölési folyamatot nagyrészben számítógép vezérli.

Főmenü:

 • 3.2.1. A pörkölés közben
 • 3.2.2. Pörkölés és keverés
 • 3.2.3. Manufakturális pörkölés
 • 3.2.5. Pörkölési szintek

 • H i r d e t é s

  3.2.5. Pörkölési szintek cikk borítóképe
  3.2.5. Pörkölési szintek

  Kávé akadémia
  A kávét nagyon sokféleképpen lehet pörkölni. Az utóbbi félezer év folyamán minden kávéfogyasztó kultúrkör kialakította a maga ízlése szerinti pörköltséget. Fontos kiemelni, hogy mindig a kávéízlés, a kávékészítés módja határozza meg a pörköltségi szintet.

  3.3. Kávé és kereskedelem cikk borítóképe
  3.3. Kávé és kereskedelem

  A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, a víz után pedig a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A kávéiparban 20 millióan dolgoznak. Ebből csak Brazília 5 millió embert foglalkoztat.

  3.3.1. A zöldkávé osztályozása cikk borítóképe
  3.3.1. A zöldkávé osztályozása

  Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s