3.3. Kávé és kereskedelem

A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, a víz után pedig a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A kávéiparban 20 millióan dolgoznak. Ebből csak Brazília 5 millió embert foglalkoztat.


A folyamat végtermékét jelentő csésze kávéból 400.000.000.000, azaz négyszázmilliárd fogy egy évben. Mivel 400 milliárd csésze kávé fogy egy évben, és hatmilliárdan vagyunk, ezért minden emberre éves szinten 66 elfogyasztott csésze kávé, azaz egy kávécserje közel fél éves hozama jut.

A kilencvenes évek második felében a világ kávétermelése jelentős növekedésen ment át, melynek nagy részét a vietnámi és brazíliai termelés adta. Az ezredfordulóra a világ kávétermelése éves ingadozásokkal 115 millió zsákra nőtt.

A világ legnagyobb kávétermelője Brazília, 26 millió zsák éves terméssel, melyből több mint 17 millió zsák kerül exportra. A második Kolumbia, a harmadik Vietnám. Vietnám az utóbbi évtizedben soha nem látott növekedésnek indult. Ültetvényein szinte csak robusztát termesztenek, és az éves termelés évi néhány milliós zsákról mára közel tizenöt millióra nőtt.

A zöldkávé kereskedelme alapvetően árutőzsdén történik. Több nagy árutőzsde közül Amerikában a New York-i, Európában pedig a hamburgi a legjelentősebb. A tőzsdei kereskedés jelen idejű üzletek és jövőbeni lekötések segítésével történik. Ellenügyletek segítségével lehetségessé válik a zöldkávé kereskedelemben rejlő kockázatok kivédése. Ilyen fő kockázat a brazil fagy, az El Nino, vagy a La Nina.

További almenük:

3.3.1 Osztályozás
3.3.2 Raktározás
3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.
3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.
3.3.4 Szállítás

Főmenü:

  • 3.1 Kávé és mezőgazdaság
  • 3.2 Pörkölés
  • 3.4 Vendéglátás -HoReCa

  • 3.3.1. A zöldkávé osztályozása cikk borítóképe
    3.3.1. A zöldkávé osztályozása

    Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.

    3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1. cikk borítóképe
    3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.

    Kávé akadémia
    A kávétőzsdén a zöldkávénak kétféle kereskedése van: készpénzes és jövőbeni (futures). A készpénzes piac a jelenről szól. Az ár jellemzője, hogy úgy fizetik, mintha ma már szállítanák is érte a kávét. A futures piac abban segít, hogy meghatározza a jövőbeni szállítások árát. Arra használják, hogy egy ma megkötött szerződéssel egy jövőbeni szállítást biztosítsanak.

    3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2. cikk borítóképe
    3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

    Kávé akadémia
    A termelő, mikor elad két egység kávét, ugyanabban az időben vételi szándékát is jelzi két egység kávéra, megtartva ezzel a termelt mennyiséget. A vásárló ugyanakkor, amikor vásárolt két egységet, ugyanannyiért el is ad, megtartva ezzel a 75, 000 dollárt és a nettó 0 kávémennyiséget.

    Kávéházi akadémia

    Az espresso titkai cikk borítóképe
    Az espresso titkai

    Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

    7.3.2 A hagyományos kávégépek

    A krémkávé előállítására alkalmas kávégépek az 1938-as feltalálás óta jelentős fejlődésen mentek át. Az 1960-as évekig a rugós csaptelepes, ún. pisztonos kávégépek működtek világszerte. Ebben az időben kávé készítésekor az átpréseléshez szükséges nyomást még emberi erővel állították elő.