café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
Az egyes zöldkávé tételeket szakértők már a termelőhelyen osztályozzák, érzékszervi vizsgálatok alapján. A vizsgálatok folyamán 300 g-os mintákat vesznek a zöldkávéból. Ezeket mintapörkölőben viszonylag világosra pörkölik, hogy ne a pörkölésből fakadó, hanem magából a zöldkávéból származó ízeket vizsgálhassák.
Az így pörkölt kávét viszonylag durvára őrlik és 1,5-2 dl-es csészékben leforrázzák. Az így nyert főzetet megkeverik, először az illatát minősítik, majd néhány perc várakozás után az ital leülepszik és kihűl.
A kóstoláshoz kanalat használnak, a kávét megízlelése után kiköpik, éppen úgy mint a borkóstolók. Ezt az eljárást brazil módszernek hívják. A minták kóstolása alapján állapítják meg a tétel minőségét.
Sok kávéfajta kerül a világpiacon forgalomba. A kávéfajták elnevezése változó: a termelő ország, terület, a behajózási kikötő szolgálhat alapjául. A kávé osztályozási szabványa országról országra változik. Nincs egységes, az egész világra kiterjedő rendszer.
Ezek a szabványok tartalmazzák az egyes kávéfajták jellemzőit, külső, belső tulajdonságait. Létezik méret, szín, feldolgozási mód szerinti és termőterület magassága szerinti osztályozás.
További Kávéházak akadémia cikkek
café lungo - hosszú kávé
2023.03.29.
A víz világnapja (03.22.)
2023.03.22.
Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke
2020.03.20.
Tejet a kávéba. Na de milyet?
2020.02.08.
A legjobb kávé témájú nyerőgépes játékok 2024-ben, ha szereted a cappuccinot
2024.07.23.