3.3.3. A New York-i kávétőzsde 1.

Kávé akadémia A kávétőzsdén a zöldkávénak kétféle kereskedése van: készpénzes és jövőbeni (futures). A készpénzes piac a jelenről szól. Az ár jellemzője, hogy úgy fizetik, mintha ma már szállítanák is érte a kávét. A futures piac abban segít, hogy meghatározza a jövőbeni szállítások árát. Arra használják, hogy egy ma megkötött szerződéssel egy jövőbeni szállítást biztosítsanak.


Még inkább alkalmas arra, hogy a piaci spekulációk miatti nagy eltéréseket kiküszöböljék. A futures alkalmazásának további okait egy példán keresztül mutatjuk be. A zöldkávé-tőzsdén történő kereskedelem mértéke a font. 1 font = 0,454 kg.

Tegyük fel hogy most május van és a "C" piaci ár a júliusi szállításra 95 cent/font. Most vegyük hozzá, hogy ma egy termelő elad két egység kávét (1 egység = 37,500 font) egy pörkölőnek, vagy egy importőrnek +5 cent/font prémiummal, ami fedezi a szállítást, a raktározást és a biztosítást.

A kávé harmadosztályú guatemalai, amit New York-ba kell szállítani május és július hónapokra, amelyekből a szállítási hónap július. A két fél tehát megegyezik két egység harmadosztályú guatemalai kávé júliusi szállításában, fontonkénti 100 centes áron.

Most képzeljük el, hogy kora július van. Elméletileg két helyzet fordulhat elő:

 • 1. Boldog vevő, frusztrált termelő helyzet: Július másodikán fagyás volt Brazíliában, így a kávéárak hirtelen az égig szöktek. Ennek ellenére a szerződés szerinti 100 cent/font áron kell eladnia a termelőnek a kávét a jelenlegi 150 cent/font helyett így 37,500 USD-t veszít ahhoz képest, amit kaphatott volna.

 • 2. Letört vevő, elégedett termelő: az előre jelzett fagyás helyett óriási túltermelés alakult ki, így az árak júliusra leestek 60 cent/font-ra. A fenti szerződés értelmében a vevőnek így is ki kell fizetnie a 100 cent/font árat, így veszítve 30,000 USD-t.

  Mindkét esetben valaki nagyot nyer, és valaki nagyot veszít. A kockázat túl nagy mindazon résztvevők számára, akiknek a megélhetése ettől a rendszertől függ. A kávétőzsdét azért hozták létre, hogy a rendszer keretei között ellenügyletek segítségével csökkenteni lehessen a készpénzes piac veszteségeit. A kockázat csökkentése végett mindkét résztvevő bebiztosítja magát.

  Főmenü:

 • 3.3.1. A zöldkávé osztályozása
 • 3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

 • H i r d e t é s

  3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2. cikk borítóképe
  3.3.3. A new yorki kávétőzsde 2.

  Kávé akadémia
  A termelő, mikor elad két egység kávét, ugyanabban az időben vételi szándékát is jelzi két egység kávéra, megtartva ezzel a termelt mennyiséget. A vásárló ugyanakkor, amikor vásárolt két egységet, ugyanannyiért el is ad, megtartva ezzel a 75, 000 dollárt és a nettó 0 kávémennyiséget.

  4. Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  4. Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  4.1 A kávé környezete cikk borítóképe
  4.1 A kávé környezete

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s