4. Kávé és mezőgazdaság

-
2005.02.03.

4. Kávé és mezőgazdaság

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.


A kávé Afrikából származik. A mai termelésbe két kávéfajt vontak be. Ezek közismert megnevezése: arabika és robuszta. Az arabika kávé észak-kelet Afrikából, a robuszta Afrika egyenlítő menti vidékéről származik. A származási helye mind a kettőnek trópusi esőerdő, ahol magas a páratartalom és kicsi a hőingadozás.

A kávénövény egy évelő, örökzöld, cserje a Rubiales rendjéből. A függőleges törzsön elsődleges, másodlagos, és harmadlagos vízszintes kapcsolódású ágak vannak. A kávénövény 10 méter magasra is megnő, ha nem metszik, de a kávétermelő országokban csak a szüreteléshez megfelelő magasságba engedik nőni.

A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.

A kávét minden évben a száraz évszakban szüretelik, amikor a szemek fényesek és pirosak. Háromféle szüretelés van. A kézi szüretelés lehet szelektív vagy lehúzó, de szüretelnek gépekkel is. A szelektív szüretelést kivéve minden esetben együtt szedik le az érett és az éretlen szemeket.

A mezőgazdasági tevékenység végterméke a zöldkávé, ezért szüret után a kávégyümölcsöt a termelés helyszínén feldolgozzák. A kávé feldolgozásának a lényege, hogy az érett, egészséges kávégyümölcsből kinyerjék a behajózásra és pörkölésre alkalmas magokat, a zöld babkávé szemeket.

További almenük:

4.1 A kávé környezete
4.2 A kávé növény
4.3 Kávé művelés
4.4 Kávé szüretelés
4.5 Kávé feldolgozás

Főmenü:

  • 1. A kávé története
  • 2. Kávé és kultúra
  • 3. Kávé és gazdaság
  • 5. Kávé és társadalom
  • 6. Kávékészítés
  • 7. Eszpresszó-kultúra

  • Tetszett a(z) 4. Kávé és mezőgazdaság akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4. Kávé és mezőgazdaság akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg