4.1 A kávé környezete

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.


A kávé Afrikából származik. A mai termelésbe két kávéfajt vontak be. Ezek közismert megnevezése: arabika és robuszta. Az arabika kávé Északkelet-Afrikából, a robuszta Afrika egyenlítő menti vidékéről származik. Mindkettő származási helye trópusi esőerdő, ahol magas a páratartalom és kicsi a hőingadozás.

A kávét 15. századi felfedezése óta az ember a világ minden kávétermesztésre alkalmas országába elvitte. A termőterületek ma körülérik a világot. Több mint száz országban vannak ültetvények. A termőterületek ugyanolyan esőerdők, mint a származási hely - Afrika - esőerdei, vagy azok helyén létrehozott ültetvények..

A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából pedig a biodiverzitás kérdését.

Az arabika kávé a hegyoldalakon, az említett trópusi erdőkben terem 800-2000 méteres átlagos magasságban. Az arabika kávé számára 15-24 fok C az optimális hőmérséklet.

A robuszta termesztéséhez az ideális magasság a tengerszinttől 900 méterig terjed. Az optimális hőmérséklet a robuszta kávénál 24-30 fok C. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb termőhelyről származó kávé minősége jobb.

A kávétermelést sok éghajlati tényező befolyásolja negatívan. Főleg a fagy, az intenzív esőzés és az erős szél. A fagy elpusztítja a növényeket, az erős esőzések ártanak a virágzatnak, a nagy szél pedig a gyümölcsöket tépi le. Ezek annyira jelentősek, hogy az árutőzsdén a kávé ára érzékenyen reagál a hurrikán előrejelzésekre és a brazil fagyjelentésekre.

További almenük:

4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé
4.1.2 India
4.1.3 Az eredeti élőhely
4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Főmenü:

 • 4.2 A kávé növény
 • 4.3 Kávé művelés
 • 4.4 Kávé szüretelés
 • 4.5 Kávé feldolgozás
 • 4.6 Termőterületek-fajták

 • H i r d e t é s

  4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé cikk borítóképe
  4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé

  Kávé akadémia
  Az arabika kávé termesztéséhez két optimális éghajlat létezik: 1. A szubtrópusi éghajlaton az 550-1100 méter közötti területek a 16-24. szélességi fokok között. 2. A 10. szélességi fok alatti egyenlítői régió 1100-1900 méteres magasságai. Ha ön nem ezen szélességi és hosszúsági fokok között él, és önnek van kávécserjéje, akkor váltson inkább mikulás virágra. Egy kis ismeret, mi kell a kávénak.

  4.1.4. A biodiverzitás és a kávé cikk borítóképe
  4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

  Kávé akadémia
  A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy éppen a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából a legfőbb a biodiverzitás kérdése.

  4.2 A kávé növény cikk borítóképe
  4.2 A kávé növény

  A kávénövény évelő, örökzöld cserje, a Rubiales rendjéből. A függőleges törzsön elsődleges, másodlagos, és harmadlagos vízszintes kapcsolódású ágak vannak. Két fő fajt termesztenek világszerte. A kávénövény, ha nem metszik, 10 méter magasra is megnő, a kávétermelő országokban azonban csak a szüreteléshez megfelelő magasságra engedik nőni.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s