4.1.4. A biodiverzitás és a kávé

Kávé akadémia A kávészektor globális, így a környezete is globális kérdéseket vet fel. A kizsákmányolás és a tisztességes kereskedelem - vagy éppen a gyermekmunka kérdéseit. A környezetvédelem szempontjából a legfőbb a biodiverzitás kérdése.


A biodiverzitás a földön élő növény- és állatfajok változatos sokaságát jelenti. Ez a változatosság négymillió év alatt alakult ki. Civilizációnk alakulása folyamán a biodiverzitásból nyertük táplálkozásunk, orvostudományunk, öltözködésünk változatos alapanyagait, és nagyrészt innen nyerjük ma is.

A biodiverzitás nem egyenletesen oszlik el a földön, jellemzően tízszer, százszor annyi faj él a trópusi őserdőkben, mint a mérsékelt égöv országaiban. Ma a világ biodiverzitás kincsének nagy részét birtokló országok – Brazília, Indonézia, Kolumbia, Mexikó - egybeesnek a legjelentősebb kávétermelő régiókkal és országokkal. A kávé ültetvények pedig gyakran határosak az állat és növény fajták sokaságát rejtő őserdőkkel.

Érdekes, hogy a második legfontosabb világkereskedelmi termék – a kávé – előállítása sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint pl.: a kőolaj kitermelése, szállítása. Bár történnek jelentős erdőirtások kávéültetvények telepítése érdekében, de jellemző az is, hogy a kávéültetvények természetes védvonalként határolják a hegyi esőerdőket.

Főmenü:

 • 4.1.1. Környezeti tényezők és a kávé

 • H i r d e t é s

  4.2 A kávé növény cikk borítóképe
  4.2 A kávé növény

  A kávénövény évelő, örökzöld cserje, a Rubiales rendjéből. A függőleges törzsön elsődleges, másodlagos, és harmadlagos vízszintes kapcsolódású ágak vannak. Két fő fajt termesztenek világszerte. A kávénövény, ha nem metszik, 10 méter magasra is megnő, a kávétermelő országokban azonban csak a szüreteléshez megfelelő magasságra engedik nőni.

  4.2.1. A kávénövény fejlődése

  A kávé egy örökzöld cserje. Általában kávécserjének, kávéfának nevezik. Vadon öt-tíz méter magasra nő, az ültetvényeken két méteresre metszik. A kávénövény életének három fő szakasza van. Az első 4-7 évben válik a növény kifejlett, termőképes kávécserjévé.

  4.2.1.1. A kávé besorolása

  A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s