4.2 A kávé növény

A kávénövény évelő, örökzöld cserje, a Rubiales rendjéből. A függőleges törzsön elsődleges, másodlagos, és harmadlagos vízszintes kapcsolódású ágak vannak. Két fő fajt termesztenek világszerte. A kávénövény, ha nem metszik, 10 méter magasra is megnő, a kávétermelő országokban azonban csak a szüreteléshez megfelelő magasságra engedik nőni.


Az arabika néven közismert kávéfaj, a Coffea arabica, a világ kávétermelésének hozzávetőlegesen kétharmadát teszi ki. A robusztaként ismert kávé, a Coffea canephora faj fajtái "robusztusabb" alacsonyabb, igénytelenebb növények. A robuszta terméséből készített kávék íze egyszerűbb, néha földes, fémes, koffeintartalma magasabb.

A kávécserjének sötétzöld, fényes és viszkózus, elliptikus alakú levelei vannak. A világ nagy részén a kávénövény jelentős oxigénforrássá vált. Minden hektár 86 lb (kb 40 kg) oxigént termel naponta, ami fele az esőerdők teljesítményének hasonló területen.

A levelek tövében fejlődő bimbókból fehér színű, jázmin illatú virágok nyílnak. A kávéfa jellemzője, hogy ágain egyszerre láthatók bimbók, virágok, éretlen és érett termések.

A kávé gyümölcs a kávécseresznye. Az éretlen gyümölcsök először zöld, majd sárgás színűek, a teljesen érett gyümölcs élénk vagy sötétpiros.

Egy arabika kávécserje egy év alatt átlagosan 5 kg gyümölcsöt terem, melyből 1 kg zöldkávé nyerhető.

További almenük:

4.2.1. A kávénövény fejlődése

Főmenü:

 • 4.1 A kávé környezete
 • 4.3 Kávé művelés
 • 4.4 Kávé szüretelés
 • 4.5 Kávé feldolgozás

 • H i r d e t é s

  4.2.1. A kávénövény fejlődése

  A kávé egy örökzöld cserje. Általában kávécserjének, kávéfának nevezik. Vadon öt-tíz méter magasra nő, az ültetvényeken két méteresre metszik. A kávénövény életének három fő szakasza van. Az első 4-7 évben válik a növény kifejlett, termőképes kávécserjévé.

  4.2.1.1. A kávé besorolása

  A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:

  4.2.1.2. Arabika cikk borítóképe
  4.2.1.2. Arabika

  A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendjében található Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. Az arabika köznyelvi megnevezés a Coffea arabica fajt jelöli. Ennek természetes variánsai a typica, a bourbon és a jemeni mocha.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s