4.2.1. A kávénövény fejlődése

A kávé egy örökzöld cserje. Általában kávécserjének, kávéfának nevezik. Vadon öt-tíz méter magasra nő, az ültetvényeken két méteresre metszik. A kávénövény életének három fő szakasza van. Az első 4-7 évben válik a növény kifejlett, termőképes kávécserjévé.


A második szakaszban 15-25 éven keresztül tart a növény termékeny időszaka. Ezután következik a hanyatlás időszaka. Egy kávénövény élettartama általában 25-30 év, de lehet ennek a duplája is.

További almenük:

4.2.1.1. A kávé besorolása
4.2.1.2. Arabika
4.2.1.3. Robuszta
4.2.1.4. Nemesített fajták
4.2.1.5. Gyöngykávé
4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

Az érett kávénövényt évente egy növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklus jellemzi, amit az esős évszak határoz meg. A növény növekedési szakasza az esős évszakban van. Az új palántákat is ekkor ültetik ki a földekre, hogy gyorsabban erőre kapjanak. A növekedést követi a virágzás és a gyümölcshozás szakasza. Azokban az országokban – Kolumbia, Kongó, Kenya – ahol két esős évszak van, a kávénövényeknek két növekedési, virágzási, gyümölcshozási ciklusa van.

Mint minden növénynek, a kávénak a terméshozására is jellemző a ciklikusság. Minden második-harmadik évben több termést hoz.

A felnőtt kávénövény többféle táplálást, gondozást és védelmet igényel. Trágyázást, öntözést, metszést, tisztítást, és védelmet a kórokozók ellen. Mindezek jelentős költséghányaddal bírnak a zöldkávé előállításában.

H i r d e t é s

4.2.1.1. A kávé besorolása

A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:

4.2.1.2. Arabika cikk borítóképe
4.2.1.2. Arabika

A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendjében található Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. Az arabika köznyelvi megnevezés a Coffea arabica fajt jelöli. Ennek természetes variánsai a typica, a bourbon és a jemeni mocha.

4.2.1.3. Robuszta cikk borítóképe
4.2.1.3. Robuszta

Kávé akadémia
A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.

Kávéházi akadémia

Az espresso titkai cikk borítóképe
Az espresso titkai

Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
3.1 Kávé és mezőgazdaság

A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

7.1. Az espresso mint zöldkávé

Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

H i r d e t é s