4.2.1.1. A kávé besorolása

A világ kávétermesztésébe négy kávéfajt vontak be, de ezek közül kettőnek van kiemelkedő szerepe. Növénytanilag a kávé besorolása a következő:


 • Zárvatermők törzse
 • Kétszikűek osztálya
 • Rubiales rendje
 • Buzérfélék családja
 • Coffeoidae alcsalád
 • Coffea nemzettség

  Ha tovább bontjuk, akkor négy kávéfajt nevezhetünk meg:

  1. Coffea arabica
  2. Coffea canephora
  3. Coffea liberica
  4. (Coffea excelsa,)

  A világ kávétermesztésének a coffea arabica teszi ki a kétharmadát. Egyharmadát a canephora, elterjedtebb nevén robuszta, mely elnevezés a faj ellenállóképességére, és a környezettel szembeni igénytelenségére utal. A belőle készült kávé szintén "robusztus", markáns ízvilágú, testes, magas koffeintartalmú, enyhén fémes ízű.

  A coffea liberica és az excelsa részesedése a világkereskedelemben mindössze 1 %. A fentiek kávéfajok, melyekből sok különböző fajtát nemesítettek.

  Főmenü:

 • 4.2.1.2. Arabika
 • 4.2.1.3. Robuszta
 • 4.2.1.4. Nemesített fajták
 • 4.2.1.5. Gyöngykávé
 • 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

 • H i r d e t é s

  4.2.1.2. Arabika cikk borítóképe
  4.2.1.2. Arabika

  A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendjében található Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. Az arabika köznyelvi megnevezés a Coffea arabica fajt jelöli. Ennek természetes variánsai a typica, a bourbon és a jemeni mocha.

  4.2.1.3. Robuszta cikk borítóképe
  4.2.1.3. Robuszta

  Kávé akadémia
  A kávé szinte 100%-ban a Rubiales rendje Coffea nemzetségének két fajából kerül ki. A köznyelvben az arabika és a robuszta megnevezés használatos. A robuszta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robuszta tartalmú kávéital markáns ízvilágára.

  4.2.1.4. Nemesített fajták cikk borítóképe
  4.2.1.4. Nemesített fajták

  A bourbon, a typica, és a mocha mellett a Coffea arabica faj több fajtáját termesztik világszerte. Ezeket vagy nemesítéssel hozták létre, vagy spontán mutáció eredményei. Most megismerheti a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajtákat.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s