4.2.1.4. Nemesített fajták

A bourbon, a typica, és a mocha mellett a Coffea arabica faj több fajtáját termesztik világszerte. Ezeket vagy nemesítéssel hozták létre, vagy spontán mutáció eredményei. Most megismerheti a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajtákat.


A kávé a második legfontosabb világkereskedelmi termék, ezért a kávénövényt folyamatosan nemesítik. Minden jelentős kávétermelő országban vannak kutatóközpontok, amelyek igyekeznek ellenállóbb, nagyobb a hozamú és jobb ízű kávét teremő új hibrideket létrehozni.

Következzenek itt a legkiemelkedőbb tulajdonságokkal rendelkező kávéfajták, és azok rövid ismertetése. Mindegyik a Coffe arabica egy-egy variánsa.


Catimor

A timor és a caturra keresztezése 1959-ből, Portugáliából. Korai érésű és nagyon magas hozamú, közel annyira, mint a kereskedelemben termelt többi fajta. Ezért a trágyázásnál és az árnyékolásnál nagyon kell figyelni. A catimor T-8667 leszármazottjai viszonylag kis termetűek, de nagy a gyümölcsük és a magjuk. A catimor vonal T-5269-ese erős és jól alkalmazkodik az alacsonyabb területekhez, 600-900 méteren, évi 3000 mm eső mellett termesztik. A T-5175 robusztus és nagyon sokat ad, de túl alacsony, vagy túl magasra ültetés esetén bajok lehetnek vele. Kis magasságban a catimor és a többi kereskedelemben található fajta között nincs sok különbség, de 1200 méter felett a bourbon, a caturra, és a catuai jobb érzékszervi tulajdonságot ad.


Mundo Novo

A Bourbon és a Typica természetes keresztezése, amelyet Brazíliában fedeztek fel. Nagy hozamú, de a többinél kicsit később érő ellenálló növény. Otthonos 1100-1700 méteren 1200-1800 mm eső mellett.


Maragogipe

A typica mutációja. Brazíliában fedezték fel ezt az alapfajtáknál nagyobb és magasabb növényt. Alacsony a hozama, de óriási magokat ad. Az ideális magassága 600-750 méter. Érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.


Caturra

A bourbon mutációja, amit Brazíliában fedeztek fel. Magas hozamú és jó minőségű kávét ad, de alapos gondoskodást és trágyázást igényel. Vastag törzse van, sok másodlagos ággal, a bourbonhoz hasonlóan nagy, hullámos szélű levelei vannak. Majdnem minden környezethez jól alkalmazkodik, de 500-1700 méteres magasságban, 2500-3500 mm évi csapadék mellett adja a legjobbat. Nagyobb magasságban a minőség javul, a hozam viszont csökken.


Catuai

A caturra és a mundo novo fajták keresztezéséből származó nagy hozamú fajta, ami elég sok gondoskodást és trágyázást igényel. Viszonylag alacsony növény. Az oldalsó ágak az elsődleges ágakkal kis szöget zárnak be. A termés nem esik le könnyen az ágról, ami olyan területeken előnyös, ahol gyakori az erős szél és az eső.


Pache comum

A typica egyik mutációja, amelyet először a Brito ültetvényen vettek észre (Santa Cruz Naranjo, Santa Rosa, Guatemala). Sokak szerint érzékszervi tulajdonságai, íze sima, lapos. Ez a fajta 1000-1700 méteres magasságban otthonos.


Pache Colis

Egy Caturra és Pache comum ültetvényen találták Mataquescuinta-ban, Guatemalában. A gyümölcsei nagyon nagyok, a levelek anyaga, szerkezete durva. Jellemző magassága 0,8-1,25 méter, van másodlagos és harmadlagos ágazata. 900-1800 méteren, 20-21 fokos hőmérséklet mellett otthonos.


Amarello

Egy nem igazán elterjedt fajta, de érdekessége, ahogy a neve is utal rá, hogy sárga gyümölcsöt hoz.


Blue Mountain

A világ legdivatosabb kávéja Jamaikából. Nevét a jamaikai Blue Mountain, Kék hegységről kapta. Komplex, harmonikus íze miatt ismert, azonban elsősorban a híres fajtát a kávégyümölcsöt támadó betegségek iránti ellenállása miatt termesztik.

Főmenü:

 • 4.2.1.1. A kávé besorolása
 • 4.2.1.2. Arabika
 • 4.2.1.3. Robuszta
 • 4.2.1.5. Gyöngykávé
 • 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

 • H i r d e t é s

  4.2.1.5. Gyöngykávé

  Sokat emlegetett különlegesség a gyöngykávé, melyet spanyol nyelvterületen caracolillonak, azaz csigabigának neveznek. (Angol elnevezése peaberry)

  4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

  Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.

  4.3 A kávé művelés cikk borítóképe
  4.3 A kávé művelés

  A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.

  Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s