4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

-
2007.11.23.

4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.


Innen aztán Dél-Amerika más részeibe és Közép-Amerikába is eljutott. Ezzel a névvel tehát csupán a fent nevezett fajta nagyra nőtt termését illethetjük..

A hozama alacsony, de óriási magokat ad. Az ideális termesztési magassága 600-750 méter. Az érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.

Angolul elefánt-babnak is nevezik az arabica kávénak ezt a változatát, lévén a világ legnagyobb szemű babfajtája. Az elnevezés alapján nem összetévesztendő a szabálytalan formájú elefántfül-babbal, mely elnevezés egy növekedési rendellenességre utal, és az összes kávéfajtánál megtalálható. A rendellenesség a nevét onnan kapta, hogy az egyik kávészem körbenövi a másikat.

William H. Ukers, az elismert kávészakértő 1928-ban írt a Maragogipe-rol. Az ízét különlegesen fásnak érezte, mégis sokan tartják a legfinomabb kávénak az elefántbabból készült italt. Legtöbb esetben ebből a fajtából kevésbé testes, savakban szegényebb feketét készíthetünk, mint a hasonló régióból származó arabicából.

Főmenü:

  • 4.2.1.1. A kávé besorolása
  • 4.2.1.2. Arabika
  • 4.2.1.3. Robuszta
  • 4.2.1.4. Nemesített fajták
  • 4.2.1.5. Gyöngykávé

  • Tetszett a(z) 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe akadémia cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
    Tetszett a(z) 4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe akadémia cikk? Írd meg véleményed!

    További Kávéházak akadémia cikkek

    café lungo - hosszú kávé

    Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávépörkölő üzem mögött álló kávés szakemberek adja meg a választ.

    2023.03.29.

    A víz világnapja (03.22.)

    Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyet az ENSZ 1992-ben hozott létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a víz fontosságára, és annak fenntartható menedzselésére. Ebben a cikkben megnézzük, hogy milyen problémákkal küzdünk a vízgazdálkodás terén és hogy milyen vízzel főzzük a kávét.

    2023.03.22.

    Kopi Luwak: Exkluzív és méregdrága a cibetmacska ürüléke

    Egy kávé, melyből egy csészényi adag körülbelül 10 ezer forintot kóstál, kilogrammonkénti ára pedig nagyjából vetekszik a szarvasgombáéval. Ez a kivételes gasztronómiai különlegesség bizony nem a kotyogósba való… de valójában mekkora árat fizetünk érte?

    2020.03.20.

    Tejet a kávéba. Na de milyet?

    A magyar kávékultúrában igen elterjedt az ital tejjel való fogyasztása. Hogy miért? Véleményem szerint leginkább a kávé savasságát és kesernyés aromáját kívánjuk így kompenzálni. Ahogyan korábban a cukorral kapcsolatban, úgy itt is megjegyezném: a jó minőségű kávé feketén is kitűnő! Ha ennek ellenére sem tudod elképzelni kedvenc frissítődet „feljavítás” nélkül, itt van néhány jó tanács a tökéletes íz (és állag) eléréséhez.

    2020.02.08.

    "narrow"
    Gear.svg