4.2.1.6. Elefántbab - Maragogipe

Az elefántbab a coffea Arabica kávéfaj typica fajtájának maragogipe mutációja. Ez a mutáció spontán jelent meg Brazíliában. Eredeti nevét a Bahia állam északkeleti részén fekvő Maragogipe városról kapta: a közeli ültetvényeken fedeztek fel először ilyen kávészemeket.


Innen aztán Dél-Amerika más részeibe és Közép-Amerikába is eljutott. Ezzel a névvel tehát csupán a fent nevezett fajta nagyra nőtt termését illethetjük..

A hozama alacsony, de óriási magokat ad. Az ideális termesztési magassága 600-750 méter. Az érzékszervi tulajdonságait nagyra értékelik az egyes piacokon.

Angolul elefánt-babnak is nevezik az arabica kávénak ezt a változatát, lévén a világ legnagyobb szemű babfajtája. Az elnevezés alapján nem összetévesztendő a szabálytalan formájú elefántfül-babbal, mely elnevezés egy növekedési rendellenességre utal, és az összes kávéfajtánál megtalálható. A rendellenesség a nevét onnan kapta, hogy az egyik kávészem körbenövi a másikat.

William H. Ukers, az elismert kávészakértő 1928-ban írt a Maragogipe-rol. Az ízét különlegesen fásnak érezte, mégis sokan tartják a legfinomabb kávénak az elefántbabból készült italt. Legtöbb esetben ebből a fajtából kevésbé testes, savakban szegényebb feketét készíthetünk, mint a hasonló régióból származó arabicából.

Főmenü:

 • 4.2.1.1. A kávé besorolása
 • 4.2.1.2. Arabika
 • 4.2.1.3. Robuszta
 • 4.2.1.4. Nemesített fajták
 • 4.2.1.5. Gyöngykávé

 • H i r d e t é s

  4.3 A kávé művelés cikk borítóképe
  4.3 A kávé művelés

  A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli. Egy ilyen család kávéból származó éves bevétele 100-500$.

  4.3.1. A csíráztatás, a csemeték

  A kávé termesztéséhez összegyűjtik az érett piros kávécseresznyéket, lefejtik a gyümölcshúst, és fermentálással eltávolítják a nyálkát. A frissen szedett magokat vagy rögtön elültetik, vagy kiszárítják későbbi használatra.

  4.3.4. Művelési módok

  A következő művelési módok vannak gyakorlatban:

 • Félig vad, erdei művelés
 • Hegyi, vidéki művelés
 • Hagyományos vegyes művelés, kávékerti művelés
 • Kereskedelmi vegyes művelés
 • Árnyékolt kávéültetvény
 • Napos kávéültetvény

 • Kávéházi akadémia

  Az espresso titkai cikk borítóképe
  Az espresso titkai

  Ha valódi olasz espresso készítésébe fogunk, érdemes betartani egy-két jelentéktelennek tűnő, ám annál fontosabb szabályt, különösen, ha olasz vendégeink vannak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik azok az apró fortélyok, amiktől igazán fenséges az olasz espresso, és amik betartásával bárki autentikus végeredményt érhet el. (x)

  3.1 Kávé és mezőgazdaság cikk borítóképe
  3.1 Kávé és mezőgazdaság

  A kávé élőhelye és termőhelye a ráktérítő és a baktérítő között van. Megtalálható Európa kivételével a világ minden lakott kontinensén, a trópusi országokban.

  7.1. Az espresso mint zöldkávé

  Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel az arabicánál jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt, az Egyenlítő mentén. Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny az ellenállóbb, nagyobb hozamú és koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között. A versenyben máig a fogyasztó országok ízlésvilága a meghatározó.

  H i r d e t é s